Film jakožto ničitel podstaty lidství

794xHistorie filmu


Chléb a hry. Základ spokojenosti veškeré populace, nic mezi tím, nic vedle. Jen chléb a hry. Jakmile se začne jednoho nedostávat, přibývá druhého. Nacházíme se v situaci, kdy pomalu začíná ubývat chlebu a přebývat her. Dlouhodobý účin to mít nebude. Chleba začne citelně chybět a hry začnou být překážející.
Ale podívejme se na nynější stav. Na přebytek her, který má schovat, ukrýt skutečnost, že příští kvartál se prožije s kručením v žaludku. Možná už příští kvartál cítíte v lednici, možná už se vám začínají třást kosti v těle. Před pěti lety nakoupil tolik, kolik unesl a ještě mu zbylo na cukrkandl. Dnes za stejný obnos nakoupí jen tolik, aby vůbec přežil. Ale her přibývá a jejích obdivovatelů pomalu, zatím nenápadně, ubývá.

Kterak film dělá z diváků kretény.

Aby se vyhnulo předčasnému nárazu, krmí se divák cíleně hrubiánskými nesmysly, kde vítězí muskulatura nad jakoukoliv myšlenkou, kde myšlení je potlačováno obnaženým poprsím, kde pro polibek lásky se musí jeden prosouložit kvantem vztahů bez lásky. Dle počtu pornografického materiálu na internetu je naprostá většina lidstva, západního lidstva, zhýralá, bez morálky a zaměřená na prostituci. Pokud se milý čtenář obrátí o radu na server redtube, dojde mu, že žen s profilem prostitutek je takové množství, že by snad zaplavily i celou Itálii. Jedno prastaré moudro praví: Jakmile ženy ztratí morálku, začne svět upadat a jeho pád bude nezadržitelný. Většina dnešních žen bohužel ani netuší, co to morálka je. Radši si tuhle na rohu vrznou (toto tvrzení je buďto pravdivé, nebo je jen závistivým plkem autora článku, který si dlouho nevrznul, teď které tvrzení je pravdivé? A skutečně si autor článku dlouho nevrznul?).

Ale vraťme se k tomu, čím a proč dělá film z lidí kretény. Před dvaceti třiceti lety filmy mluvily, měly potřebu sdělovat, netvořily se filmy zaměřené pouze a výhradně na násilí (nepočítaje v to béčkové filmy tehdejší ani dnešní doby), které braly příběh jen jako jakousi doplňkovou bižuterii. Nynější stav filmů je tristní, zvláštní efekty dalece převýšily scénář a režiséry začínají dělat spíše ajťáci, nežli lidé schopní sdělovat obrazem.
Výchova dnešních filmů je jednoduchá a přímočará. Do mladých lidí se horem dolem vtlouká neúcta, zvýšená sexuální drzost, odklánění se od trvalejších vztahů, řešení problémů násilím a zcela bezpředmětné navyšování sebevědomí. Mladí lidé tupnou a s nimi i budoucnost, které se bude čím dál víc odvolávat na minulost, protože v budoucí přítomnosti bude až pohříchu málo nového myšlení a směrů žití. Bude jen prst na ovládacím zařízení ve zbytečně přetechnizovaném světě.

Autor

herdekfilek884
herdekfilek884

19. listopadu, 2013