Rosetta (1999)

464xModerní éra


Sociální drama. Evropský art, který nutně bolí divákovu rohovku, protože se v něm zásadně a zdánlivě nic neděje. Jedná se totiž o kritiku nynějšího systému, který tvoří ubohé a ještě ubožejší, jen se to snaží smutně skrýt, aby si náhodou někdo nevšiml. Samozřejmě že je tu velké množství trpících, ale ti se snaží sehnat vůbec něco k žrádlu, nehudrají, a když už, tak za použití násilí, které se dá tak lehoučce odsoudit jako zbytečné a marné a ohavné a nepříliš inteligenčně vypracované.

Sociální vzedmutí mas, to je to, co nynější systém potřebuje jako sůl. Zbavit se přemíry zhovadilého úpění nad zábavou a domrcasit všeobecný světaděj kamsi, kde by spravedlnost vládla napříč lidstvem, ne jen na podšálku veřejných i skrytých elit. Sociální drama, kritika společnosti, film, jehož smyslem je předat poselství, donutit diváka k myšlení. Fuj tajks, dokonce i k jakémusi soucitu a chuti s cháskou, která připravuje systém otroků a otrokářů, zatočit. A to nejlépe na kolotoči s uvolněnými úchyty, takže by se elita proletěla vůkolnem jen tak, pro pobavení. Místo dopadu je nutné vyměřit tak, aby se dopadlo na hroty sudlic a kopí. Když už se ty dějiny opakují, tak ať to dělají pečlivě, sakra.

Rosetta je dívka, která nemůže nalézt zaměstnání. Stačí to pro děj filmu? Si kuřte že jo. Hodina a půl bez scénické hudby, no lahoda, přátelé. Celý film roztřesená kamera zaměřená výhradně na hlavní představitelku, která navíc není dvakrát sympatická? Ježiš, lahoda. Jedná se totiž skutečně o evropskou depresi, neskutečnou depresi. Takovou depresi, po které vám bude zvracení připadat jako běžná kratochvíle. Ďas aby to…

Autor

herdekfilek884
herdekfilek884

20. listopadu, 2013


Rosetta

Luc Dardenne

Luc Dardenne

Osobnost

10. března, 1954, Awirs, Belgie


Émilie Dequenne

Émilie Dequenne

Osobnost

29. srpna, 1981, Beloeil, Belgie


Fabrizio Rongione

Fabrizio Rongione

Osobnost

3. března, 1973, Brusel, Belgie


Jean-Pierre Dardenne

Jean-Pierre Dardenne

Osobnost

21. dubna, 1951, Engis, Prov. Liege, Belgie