The Investigation: Inside a Terrorist Bombing

Filmcsfd.cz

Velká Británie, 1990, 105 min

Drama

The Investigation: Inside a Terrorist Bombing

The Investigation: Inside a Terrorist Bombing: hd.1080p
HD

V listopadu 1974 vybuchly v Birminghamu ve dvou narvaných hospodách bomby. Na místě zůstalo 21 mrtvých a přes 180 lidí bylo zraněno. IRA nikdy oficiálně nepřevzala odpovědnost, nicméně jí to bylo přičteno k tíži. Policie sebrala šest podezřelých (označovaných jako Birminghamská šestka), ti se přiznali a dostali doživotí.
O patnáct let později se vydávají novináři Chris Mullin (John Hurt) and Ian McBride (Martin Shaw) po stopách toho všeho, sledujeme pozvolným, skoro dokumentárním stylem, jak odkrývají stopy, ukazují na policejní nátlak a násilí při vyslýchání a vyšetřování. Postupně se zpochybňují přiznání oné šestice a naznačují jiní možní pachatelé této jedné z nejhorších akcí ve válce mezi UK a irskou republikánskou armádou. Vidíme ovšem i to, jak jsou jim házeny klacky pod nohy, neochotu policie, politiků a koneckonců i soudců je pustit k faktům a nedejbože připustit pochybení, natož vinu. Nakonec je po šestnácti letech ve vězení šest mužů propuštěno na svobodu.
Televizní dokudrama ukazuje, jak nebezpečný je politický nátlak na policii se snahou rychle se předvést před voliči a vyřešit případ. V reálu nakonec jeden z předáků IRA neoficiálně připustil, že možná došlo k chybě a policii byly výbuchy oznámeny omylem pozdě, takže došlo k masakru, který nebyl zamýšlen.


Mohlo by vás zajímat
Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.