Antigona64

Filmcsfd.cz

Česko, 2008, 84 min

Drama

Antigona

Antigona: hd.1080p
HD

Klasické drama o ženě, která se z lásky k bratrovi vzepřela lidským zákonům a byla za to krutě potrestána. Sofoklův příběh jedné z největších hrdinek antiky v televizním záznamu divadelního představení Národního divadla Brno.

Antigona, dcera Oidipova, patří mezi nejznámější tragické postavy řeckých bájí. Proti vůli tyrana Kreónta se rozhodne pohřbít svého zabitého bratra. Vzepře se lidským zákonům, protože je považuje za podřízené zákonům božským. Řídí se svým vlastním mravním cítěním a za svůj čin je krutě potrestána, když ji Kreón na výstrahu ostatním nechá zaživa zazdít. Antigona svým činem dokázala nespravedlivé a zpupné občanské moci, že nad jejími příkazy platí vyšší zákonitosti.

Antigonu stvořil jeden z nejznámějších antických tragických básníků Sofoklés kolem roku 442 př. n. l. Je jen málo děl, která měla tak obrovský vliv na světovou dramatickou tvorbu a vůbec kulturu. Stala se nejen vzorem všech tragédií, ale i podkladem pro četná další přepracování a napodobení. Z řady autorů, kteří se inspirovali příběhem Antigony, jmenujme alespoň J. Cocteaua, B. Brechta, A. Honeggera, C. Orffa či F. Mendelson-Bartholdyho.

Inscenace Národního divadla Brno vznikla v roce 2007 a jejím autorem byl mladý režisér Martin Čičvák, jehož domovskou scénou je pražský Činoherní klub, kde v poslední době zaujal například inscenacemi hry Thomase Vinterberga Rodinná oslava či Čechovovým Ivanovem. Ve své brněnské inscenaci vycházel z jedinečného moderního překladu slovenského básníka Ľubomíra Feldeka, který upravil speciálně pro brněnské publikum. Dalšími významnými spolutvůrci inscenace jsou stálí Čičvákovi spolupracovníci kostymérka Marija Havran a scénograf Tom Ciller. Především s jejich pomocí vytvořil Čičvák originální divadelní dílo, jež více než dva tisíce let starý text přibližuje současnému divákovi a tlumočí tak nadčasový Antigonin příběh. Každé představení Antigony je pak především skvělou příležitostí pro představitelku titulní role Evu Novotnou a představitele Kreónta Zdeňka Dvořáka, aby uplatnili své herecké mistrovství. Není bez zajímavosti, že záštitu nad brněnskou inscenací Antigony převzalo Velvyslanectví Řecké republiky v Praze zastoupené Jeho Excelencí, panem Vassiliosem Ikossipentarchosem.
Televizní záznam vznikl během představení s účastí diváků. Režie záznamu se ujal zkušený režisér Ivan Pokorný, jenž má s televizním zpracováním divadelních představení dlouholeté zkušenosti. Na vysoké kvalitě záznamu se výrazně podepsal také kameraman Jan Matiášek.


Mohlo by vás zajímat
Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.