Tři strážníci71

Filmcsfd.cz

Česko, 2005, 60 min

Dokumentární, Životopisný

Tři strážníci

Tři strážníci: hd.1080p
HD

Dokument je věnován první velké etapě společného života Jiřího Voskovce a Jana Wericha od jejich setkání až po začátek 30. let. Další část cyklu pak zachycuje léta 30. až k odchodu do emigrace. Tvůrcům však rozhodně nešlo jen o dějiny Osvobozeného divadla jejich epochy. Zabývali se vzájemným vztahem obou mužů a způsobem jejich myšlení, postojem v klíčových situacích. A především tvorbou za předmnichovské republiky. Vyprávět nám o sobě budou pánové téměř výlučně sami, bez prostředníků. A to jak svým dílem - zejména filmy, tak citacemi z rozhovorů, které po válce poskytli každý na jiném konci světa. Jan Werich si povídal s dcerou Janou v Československém rozhlase a Jiří Voskovec v Americe se spisovatelem Michalem Schönbergem. Zvuková podoba těchto rozhovorů bude publikována vůbec poprvé. A po celou dobu bude samozřejmě přítomna hudba Jaroslava Ježka.

Druhý díl cyklu je věnován létům třicátým. S Janem Werichem, Jiřím Voskovcem a Jaroslavem Ježkem projdeme slavnými i dramatickými etapami Osvobozeného divadla až do jeho zákazu a emigrace jeho protagonistů. I tady nám budou vyprávět oni sami ve svých autentických textech. Neodmyslitelným průvodcem nám budou melodie Jaroslava Ježka a prvky z karikatur Adolfa Hoffmeistra.

Jméno Jaroslava Ježka je u nás spjato především s Osvobozeným divadlem a jeho písničkami. Ale Ježek byl všestranně nadaný skladatel, psal i klasickou hudby. I zde byl samozřejmě ovlivněn jazzem. O jeho významu svědčí i to, že sté výročí jeho narození se před několika lety dostalo i na seznam UNESCO. Dokument je třetím dílem z cyklu Tři strážníci, který mapuje cesty tří tvůrců nejslavnějšího období Osvobozeného divadla. A stejně jako v předchozích dílech se vyprávění opírá pouze o autentické texty nebo nahrávky. Samotného Ježka, Voskovce a Wericha nebo lidí, kteří jim byli nablízku.

přátelství, přátelé, divadelní prostředí


Mohlo by vás zajímat
Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.