Výbuch64

Filmcsfd.cz

Česko, 2001, 82 min

Dokumentární, Krimi, Drama

Výbuch

Výbuch: hd.1080p
HD

Urputný a důmyslný souboj policie s bomberem Marianem Monczkou mohl do poslední chvíle dopadnout neúspěšně. Dokumentárně-dramatická rekonstrukce případu výbuchů v Ostravě a Praze a zločinné kariéry jejich pachatele.
Občané tohoto státu se stávají mým rukojmím, uvedl v jednom z vyděračských dopisů adresovaných policii jednačtyřicetiletý Marian Monczka z Karviné. Ještě dříve však odpálil 27. dubna 1998 bombu na Frýdlantských mostech v Ostravě a v září téhož roku v Jilské ulici v Praze. Obě exploze jen jakoby zázrakem zranily „pouze" několik lidí. Mimo úzkého kruhu policejních důstojníků nikdo netušil, že za výbuchy se skrývá neznámý vyděrač, který chce 150 tisíc dolarů a 300 tisíc korun, jinak odpálí před vánočními svátky téhož roku další nálož. O několik týdnů později si řekl o dvě stě tisíc dolarů a půl milionu v korunách. S kriminalisty komunikoval přes teletext, inzeráty v časopisech i telefonicky.
Do pátrání po vyděrači se zapojilo na dvě stě kriminalistů. Před sebou měli neznámého, nebezpečného a bezohledného člověka. Nakonec se jim podařilo vyděrače nafilmovat před nádražím Ostrava-střed, jak odesílá policii další z anonymních dopisů. Policie ČR investovala do vypátrání a zatčení Mariana Monczky na 4 milióny korun. Sítem podezřelých osob prošlo 195 tisíc lidí, než konečně 30. června 1999 byl Marian Monczka zatčen na nádraží ve Frýdlantě. Městský soud v Praze jej za obecné ohrožení, vydírání a těžké ublížení na zdraví poslal na patnáct let do vězení. Ve věznici na Mírově bude až do roku 2014. Případ vyděrače Mariana Monczky tak patří k vůbec nejrozsáhlejším akcím kriminalistů a vyšetřovatelů v poválečné historii České policie.

podle skutečného příběhu


Mohlo by vás zajímat
Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.