Škola žen82

Filmcsfd.cz

Česko, 2007, 104 min

Komedie

Škola žen

Škola žen: hd.1080p
HD

První velká komedie francouzského dramatika a herce Moliera (vlastním jménem Jean Baptiste Poquelin), který při její premiéře 26. prosince 1662 v Calais Royal sám ztvárnil hlavní roli. Hra je příběhem dvaačtyřicetiletého Arnolfa, který kdysi od jakési chudé venkovanky koupil děvčátko s úmyslem, že si z něho vychová budoucí, hodnou a poslušnou, ženu. Když je Anežka zralá pro manželství, Arnolf ji z venkova přiváží do svého domu a pod dozorem sluhy a služky pokračuje v její "klášterní" drezuře a přípravě ke svatebnímu obřadu. Jenže se objeví mladý Horác a od prvního setkání se Anežce začne dvořit. Který z mužů nakonec získá srdce i tělo krásné Anežky?
Hra měla ihned po svém premiérovém uvedení obrovský úspěch ve městě i dvora. Ludvík XIV. jí byl nadšen a okamžitě dal vyměřit Molierovi královskou penzi ve výši 1000 livrů. Hra ovšem také vzbudila u některých diváků odpor. Ti vytýkali Molierovi nemorálnost, dvojsmyslnost a neuctivé narážky na náboženství. Rozhořel se dlouhý a vášnivý spor o Školu pro ženy a také o samotného Moliera, jehož morálka byla zpochybňována. V roce 1663 do sporu zasáhl i samotný Moliere svou hrou Kritika školy pro ženy.
Pořad je záznamem představení Mahelovy činohry Národního divadla v Brně. Režisérem divadelní inscenace i televizního záznamu je Ivan Rajmont, zkušený divadelní režisér pražského Národního divadla. Představení je především příležitostí pro vynikající komediální talent všech herců souboru Mahenovy činohry, zejména pro Zdeňka Dvořáka v roli Arnolfa a Evu Novotnou v roli Anežky.
Tato hra o muži, jenž chtěl mít mladou ženu, je plná překvapivých zvratů, komických situací a vtipných dialogů a především je i po téměř 350 letech své existence stále živá a aktuální.


Mohlo by vás zajímat
Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.