Baletky69

Filmcsfd.cz

Česko, 2007, 90 min

Komedie

Baletky

Baletky: hd.1080p
HD

Komedie Baletky dánské autorky Astrid Saalbachové je hrou o šesti ženách, které se sejdou na taneční hodině. Nejedná se o žádné profesionální tanečnice, nýbrž právě naopak o obyčejné ženy, pro které je tanec chvilkovým únikem z všedního života. Jenže tomu jen tak snadno uniknout nelze, a tak se během jedné taneční lekce dozvíme hodně o jejich životech, vztazích, starostech, radostech, bolestech i touhách.
Astrid Saalbachová, narozená v roce 1955, začínala v 80. letech rozhlasovými hrami, posléze se stala známou díky svým dramatům, napsala i několik románů. Častými tématy její tvorby je nutkání k opakování stejných chyb, smrt a odumírání, jak skutečné, tak duševní, strach ze ztráty lásky a svých blízkých apod. Je považována za jednu z nejvýraznějších dramatických osobností své generace, i díky objevnému využívání různých časových rovin a důrazu na jasný, výrazný, hodně mluvený jazyk.
Hra Baletky (orig. Dansetime, tedy Taneční hodina) pochází z roku 1986 a vychází z reálného prostředí baletního kurzu, kde se každý týden scházejí ženy různého věku. A. Saalbachová schválně umísťuje své postavy do prostoru holého baletního sálku, kde není možné nic skrýt, není kam se schovat, možná jen na chvíli uniknout během tance do ticha vlastního těla. Až na pokraji fyzického vyčerpání mizí vše nepodstatné a jednotlivé ženy se stávají konečně samy sebou.
Inscenace brněnského Divadla Husa na provázku z roku 2003 vznikla v době, kdy všichni mužští členové souboru zkoušeli jiné představení a dramaturgie divadla potřebovala nalézt hru, v níž by se uplatnila ženská část souboru. Hra Astrid Saalbachové byla v tomto směru ideální volbou, neboť nabízí role pro ženy různého věku i různých temperamentů a typů. Tato vlastně náhodně vzniklá inscenace se záhy stala jednou z nejúspěšnějších v Divadle Husa na provázku a zejména pro některé divačky se stala přímo kultovním představením.
Režisérem inscenace i televizního záznamu je mladý absolvent Divadelní fakulty JAMU Pavel Šimák a v rolích tanečnic se představují Gabriela Štefanová, Ivana Hloužková, Kateřina Jebavá, Eva Vrbková, Dita Kaplanová a Alena Ambrová. Hudební doprovod jim zajišťuje mlčenlivý pianista v podání Zdeňka Krále.

balet


Mohlo by vás zajímat
Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.