Smrt Pavla I.83

Filmcsfd.cz

Česko, 2008, 160 min

Psychologický, Drama, Historický

Smrt Pavla I.

Smrt Pavla I.: hd.1080p
HD

Inscenace Městského divadla Brno oceněná cenami Nadace Alfréda Radoka a Thálie za rok 2007. Drama moci a tragédie člověka jednoho z nejvýznamnějších představitelů ruské moderny Dmitrije S. Merežkovského. V hlavních rolích Erik Pardus a Irena Konvalinková.

Jeden z nejvýznamnějších představitelů ruské moderny Dmitrij S. Merežkovskij psal své nejlepší jevištní dílo za pohnuté atmosféry první ruské revoluce 1905. Mistrně v něm vystihl dvojí tvář nemilovaného syna Kateřiny Veliké, cara Pavla I. - bezskrupulózního tyrana, řádící bestie i něžného milence a sentimentálního snílka. Na ruskou scénu se drama dostalo až po pádu samoděržaví a posléze ve dvacátých letech, kdy již autora bolševický režim přinutil odejít do emigrace, prošlo úspěšně evropskými jevišti. Historicky věrné, psychologicky výstižné a dramaticky strhující podání přízračného ovzduší despocie a její krutosti v kontrastu s křehkostí člověka - to vše vytvořilo z Merežkovského hry jeden z nejsugestivnějších obrazů ruských dějin. Zároveň se jedná i o mimořádně silné dílo plné nadčasových dimenzí. Na půdorysu společenské tragédie rozvíjí se i tragédie rodinná, v závěru nabývající mohutnosti antických tragédií.

Po vysoce ceněných (a oceněných) inscenacích Prostopášník, Znamení kříže a Amfitryon se jedná o další režii jedné z nejvýznamnějších současných českých divadelních režisérek Hany Burešové na scéně Městského divadla Brno. Ve spolupráci s překladatelkou Danuší Kšicovou a dramaturgem Štěpánem Otčenáškem připravila inscenaci, která je v mnoha ohledech výjimečná - ať již volbou dramatického textu, tak i samotnou realizací. V té jí byly významnými pomocníky uznávaný scénograf a architekt Tomáš Rusín a oceňovaný hudební skladatel Vladimír Franz. V hlavní roli v představení exceluje Erik Pardus a za svůj výkon byl po právu oceněn Cenou Alfréda Radoka za mužský herecký výkon roku 2007 Cenou Thálie 2007. V dalších rolích jsou nepřehlédnutelní Irena Konvalinová, Petr Štěpán, Igor Ondříček, Viktor Skála a další.

Kvality díla byly také oceněny Cenou Alfréda Radoka 2007 v kategoriích Inscenace roku a Hudba.
Režie televizního záznamu se ujal Ondřej Kepka a velký podíl na kvalitě celého pořadu má i kamera Honzy Štangla. Záznam byl natočen v květnu roku 2008 v Městském divadle Brno.


Mohlo by vás zajímat
Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.