25 ze šedesátých aneb Československá nová vlna

25 ze šedesátých aneb Československá nová vlna72

Filmcsfd.cz

25 zo šesťdesiatych alebo Československá nová vlna
25 zo šesťdesiatych

Česko, Slovensko, 2010, 100 min

Dokumentární

25 ze šedesátých aneb Československá nová vlna

25 ze šedesátých aneb Československá nová vlna: hd.1080p
HD

Dvoudílný celovečerní dokument 25 ze šedesátých aneb Československá nová vlna představuje komplexní pohled na fenomén české a slovenské nové vlny v kulturních a společenských souvislostech epochy šedesátých let. Dvacet pět stěžejních snímků komentovaných jejich tvůrci a filmovými historiky nabízí divákovi dramatický vhled do období zlaté éry společné kinematografie.

Snímek navazuje na televizní cyklus osobních portrétů Zlatá šedesátá (ČT, 2009), který byl založen na individuálních výpovědích tvůrců. Oproti němu ukazuje českou a slovenskou kinematografii šedesátých let v kontextu domácím, nadnárodním i mezigeneračním. Pojmenovává, čím nová vlna překročila dosavadní umělecká měřítka, o co obohatila světovou kinematografii, kde zanechala nesmazatelnou stopu. Analyzuje práci filmaře ve státem financované kinematografii, pod tlakem ideologických požadavků na jedné straně a komerce na straně druhé. Předkládá dilema člověka a umělce na hraně mezi protikladnými společenskými systémy i nesourodými estetickými požadavky. Existenciální drama člověka svobodně jednajícího i nemilosrdně drceného soukolím okolností.

Šedesátá léta jsou z tohoto zřetele převážně epochou šťastné historické konstelace nejen v tehdejším Československu, ale i v měřítku celosvětovém. Epochou naděje a vzestupu, ale také epochou exemplárního lidského rozhodování a uměleckého hledání. I to chce 25 ze šedesátých aneb Československá nová vlna připomenout.

československá nová vlna


Mohlo by vás zajímat
Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.