Doktor pro zvláštní případy53

Filmcsfd.cz

Česko, 2010, 99 min

Komedie, Drama

Doktor pro zvláštní případy

Doktor pro zvláštní případy: hd.1080p
HD

Šokující nové zaměstnání a živelná Iva Pazderková postaví konzervativnímu Václavu Vydrovi život na hlavu.
Centrum dramatické tvorby Televizního studia Ostrava natočilo nový televizní film. V režii Ivana Pokorného a v hlavní roli s Václavem Vydrou vznikla suchá komedie anglického střihu. Napsala ji scenáristka Iva Procházková. Hlavní postavou je ovdovělý středoškolský profesor, který ve středním věku ztratí práci. Uplatnění posléze najde ve věznici, kam nastoupí jako vychovatel. V prostředí, které má svou vlastní morálku a hierarchii vztahů, se profesor chová seriozně, tak jak byl doposud zvyklý, a vyjadřuje se jazykem, který ve věznici zní jako cizí řeč. Není divu, že mezi klienty nápravného zařízení i bachaři vyznívá chvílemi hodně nepatřičně. Tato disproporce vyvolá nečekaný efekt. Právě v ní tkví komediální, a tím méně realistické jádro příběhu...
Profesor Alexandr Hronek ztratil zaměstnání na gymnáziu, které se změnilo na školu marketingu. S oborem, kterým je filozofie, literatura a latina, se ve výukovém programu tohoto ústavu nemá šanci uplatnit. Nastoupí jako vychovatel do věznice. Se svými latinskými citáty a nemoderními názory na morálku se mezi feťáky, bigamisty, násilníky, ruské mafiány a další „hrdiny" světa za mřížemi dost výrazně nehodí. Nezapadá ale ani mezi své kolegy. Větší či menší střety se stupňují a nabalují na sebe sérii nedorozumění, pletich a násilností.
Až do soukromí mu postupně proniknou nejen nové bytosti, které zahýbají s jeho citovým životem, ale i živly, jejichž existenci do té doby vnímal možná víc jako literární než reálné postavy. Má dospělou dceru, která překonává pocity vlastní nedostatečnosti. Otec ji zásobuje útěšnými radami, které se rovněž víc ztotožňují s teorií breviářů než se skutečnou životní praxí.
Už z této krátké anotace je patrné, v čem bude spočívat střet s realitou a komika provázející životní etapu člověka přesazeného do vyhraněné situace. Nic ale není černobílé a náš hlavní hrdina zdaleka nebude jen nemotorným otloukánkem, jak by se někomu na první pohled mohlo zdát.


Mohlo by vás zajímat
Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.