Po letech60

Filmcsfd.cz

Česko, 1995, 74 min

Drama

Po letech

Po letech: hd.1080p
HD

V pohnutém roce 1989 skládali maturitu, po pěti letech se scházejí ve vinném sklípku na jihu Moravy. Večer plný překvapení může začít… Televizní inscenace podle divadlení hry I. Krobota.
Divadelní hru Po letech napsal režisér Ivo Krobot pro absolventský ročník posluchačů herectví divadelni fakulty JAMU v Brně. Mladí herci ji s úspěchem hráli pod režijním vedením autora v sezóně 1993-94 ve studentském divadle MARTA. Než se rozešli do různých angažmá, brněnské studio České televize tuto hru zaznamenalo v prostředí, v němž se odehrává.
Hra vypráví o předlistopadových maturantech, kteří se po pěti letech setkávají na abiturientském večírku ve vinném sklepě na jižní Moravě. Při zkoušení této hry spolupracovali představitelé jednotlivých rolí i na textu. Mladí herci mají proto v této hře trochu jiný vztah k postavám, než je to obvyklé. Dokladem toho je i skutečnost, že postavy nesou křestní jména svých představitelů - Tomáše hraje Tomáš Matonoha, Moniku pak Monika Dudková, Kláru Klára Sochorová, Martina Martin Trnavský, Davida David Kaloč a tak dále. Tématem hry jsou změny, které v mladých lidech nastaly s příchodem demokracie, nostalgie po starých časech a první šrámy, které člověk v životě utrží.
Ačkoliv se v této hře odráží problémy let 1993-1994, bude pro diváky nejen přípomínkou, co jsme v té době prožívali, ale i dokladem, že tehdejší problémy jsou aktuální dodnes. Kompletní absolventský ročník doplňuje vynikajícím výkonem v roli třídního profesora Ladislav Lakomý. Uvedením této hry chceme připomenout padesáté výročí brněnské JAMU.


Mohlo by vás zajímat
Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.