Dům zasvěcený snům73

Filmcsfd.cz

Česko, 2015, 52 min

Dokumentární

Dům zasvěcený snům

Dům zasvěcený snům: hd.1080p
HD

David Vávra a Radovan Lipus představují svým „šumným" stylem Národní technické muzeum v Praze, znovu otevřené po rozsáhlé rekonstrukci. Premiéra dokumentu se vysílá k 105. výročí otevření 1. expozice muzea.
Národní technické muzeum v Praze je největší českou institucí specializovanou na exponáty technického charakteru. Bylo založeno 5. července 1908, ale až 28. září 1910 otevřelo pod tehdejším názvem Technické muzeum pro veřejnost první expozice ve Schwarzenberském paláci na Hradčanech.
V době zrodu dnešních sbírek bychom technická muzea v Evropě mohli spočítat na prstech jedné ruky. Dnešní Národní technické muzeum v Praze je klenotem nejen mezi pražskými muzei, ale patří ke špičce i ve světě. Najdete zde spoustu nádherných exponátů a opravdových historických unikátů. Rozsáhlé muzejní sbírky obsahují v současné době na sedmdesát tisíc předmětů, 135 tisíc archiválií, čtvrtmilión knih a dokumentují vývoj vědy a techniky na území českých zemí. Národní technické muzeum prošlo nedávno rozsáhlou rekonstrukcí. Proměnilo se a udělalo velký krok k interaktivním expozicím. Nově se objevuje interkamera, hutnictví a tolik očekávaný uhelný důl, který se stal součástí oddělení hornictví. Výrazným prvkem je i nová expozice technika hrou. Národní technické muzeum je skutečnou pokladnicí vzácných a jedinečných exponátů. Nikdy vás nepřestane překvapovat. Jak říká sám průvodce pořadem David Vávra: „Přesvědčit se o tom je víc než prosté. Ať muzeum navštívíte poprvé nebo posté, vždy se v něm setkáte s nějakým novým unikátem či skutečným skvostem!"


Mohlo by vás zajímat
Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.