Marika Gombitová

Marika Gombitová

Osobnostcsfd.cz

Herečka, Skladatelka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

2016

PopStory

Seriál - Dokumentární, Hudební

Zlatá lýra

Seriál - Dokumentární, Hudební

Zlatá Lýra

Film - Dokumentární, Hudební


2001

Marika Gombitová z Vianočného koncertu ČSOB

Film - Dokumentární, Hudební


1996

Vlastnými slovami

Seriál - Dokumentární


1987

Ateliér duše

Film - Hudební


1986

Adresa ja, adresa ty

Film - Hudební


1985

Bratislavská lýra 1985

Film - Hudební


1981

Neberte nám princeznu

Film - Hudební, Muzikál, Rodinný


1980

Zlatý slavík 1979

Film - Hudební


1979

Bratislavská lýra 1979: Modus

Film - Hudební


1978

Karel Gott v Lucerně

Film - Dokumentární, Hudební


Skladatelka

1986

Adresa ja, adresa ty

Film - Hudební


Hostka

2024

Krištáľové krídlo

Seriál - Publicistický


2016

Český slavík Mattoni 2016

Seriál - Hudební


2015

Osobnosť televíznej obrazovky 15. ročník

Seriál - Publicistický


2014

V sedmém nebi

Seriál - Rodinný


2012

7 pádů Honzy Dědka

Seriál - Talk-show


2002

Staré... ale hity

Seriál - Hudební


2001

Gala-Gala o STV

Seriál

Festival hudby a zábavy

Seriál - Hudební


1992

Moje obľúbené omyly

Seriál - Hudební


1987

Dárky

Seriál - Hudební, Komedie

Snehové sypané

Seriál - Hudební


1986

Kolotoč pesničiek

Seriál - Hudební

Roky a piesne

Seriál - Hudební


1985

Tancujeme do Nového roka

Seriál - Hudební

Vianočný pozdrav

Seriál - Hudební

Televízne návraty

Seriál


1984

ABECEDA

Seriál - Hudební, Talk-show

Zlatý slavík 1983

Seriál - Hudební


1983

Triangel

Seriál - Hudební


1982

Môj malý príbeh

Seriál - Hudební

Streľte si na pianistu

Seriál - Hudební


1980

Pestrá paleta melódií

Seriál - Hudební

Predstavujeme vám Modus

Seriál - Dokumentární, Hudební

Stretnutie v Prešove

Seriál - Hudební


1978

Rodný môj kraj

Seriál - Hudební

Móda nevyjde z módy

Seriál - Hudební

Farebná estráda

Seriál

Zrkadlo

Seriál - Hudební


1976

Vyberte si pesničku

Seriál - Hudební, Soutěžní

Modus

Seriál - Hudební


1966

Bratislavská lýra

Seriál - Hudební, Soutěžní


Archivní záběry

2020

Meky

Film - Dokumentární, Životopisný


2016

PopStory

Seriál - Dokumentární, Hudební

Životopis

Narodila se 12. 09. 1956 ve znamení panny v obci Turany nad Ondavou do hudební rodiny jako poslední dítě z pěti sourozenců sestry a tři bratrů. Její otec hrával na housle a starší bratři hráli ve svém volném čase v různých hudebních kapelách. Především po kulturních zařízeních a vesnických zábavách. Marika nosila v sobě hudbu jako dar velikého talentu. Není divu, že v kruhu rodinném byla hudba pro ni vším. Do jisté míry bratři Mariky dali první popud k netušenému vývoji hudebních počátků v její kariéře. Již v raném věku se učila hře na klavír a od třinácti let občas muzicírovala zpěvem v kapelách svých starších sourozenců, kde získala první hudební zkušenosti. Není náhoda, že během doby si získala svým krásným hlasem a hudebním cítěním brzo své posluchače. Je jasné, že hudba a prostředí mělo na Mariku velký vliv.

Jako studium chtěla zvolit konzervatoř, kde ji ale nepřijali. Nakonec absolvovala Košickou strojní průmyslovku. Na studiích ve škole zpívala s kapelou Profily a s orchestrem Juraja Szabadosa, se kterým se dostala i do rozhlasového studia. Vystupovala i s kapelou Júliusa Olajosa. A protože Marika zpívala velmi ráda, neobešel se bez ní v Košicích žádný ples. Zkušenému muzikantu Janku Lehotskému neuniklo při náhodném setkání, že vidí talentovanou zpěvačku s velkými hlasovými přednostmi. Protože mu chyběla zpěvačka, nabídl jí možnost zpívat v nové sestavě kapely Modus. A tak se Marika v roce (1976) po maturitě přestěhovala do Bratislavy a vydala se na cestu profesionální zpěvačky.

Byla to pro ni doba hektická, ale příjemného času. Osazenstvo kapely se mnohokrát změnilo a hudební vytříbenost spolu s novými členy byla rozhodující, Žbirka, Gombitová, Lehotský, Lučenič. V roce (1977) získala se skupinou první velké ocenění na Bratislavské lyře s písní Úsmev. Na další Bratislavské lyře roku (1978) vítězí Marika s písní Študentská láska. Roku (1979) se podílela s Mariánom Vargom na desce On a Ona. Marika využila také nabídky vydavatelství OPUS udělat svoji první sólovou desku Dievča do dažďa, podle ohlasů se deska povedla. Dále s písní Vyznanie, získala stříbrnou Bratislavskou lyru. Poté nazpívala se Žbirkou písně pro TV muzikál SMOLIARI. V roce (1980) zpívala na Bratislavské lyře duet s Lehotským v písni Tajomstvo hier, za který získali bronzovou Bratislavskou lyru. Ještě téhož roku vyhrála první cenu v Polských Sopotech opět s písní Vyznanie. Získala také první hereckou zkušenost v hlavní roli filmového TV muzikálu NEBERTE NÁM PRINCEZNU (1981), kde si zahrála s Marií Rotrovou. Marika měla velkou popularitu i u českých příznivců a uspěla několikrát i ve Zlatém slavíku.

Osudný čas 30. 11. 1980 měl Modus koncert v Brně. Byl to poslední společný koncert kapely Modus. Počasí bylo ten den špatné a silnice byli pokryté velkou vrstvou sněhu. Cesta do Bratislavy autem pro Mariku a její kamarádku Andreu nedopadla dobře. Bohužel došlo k těžké nehodě a Marika to odnesla poraněním míchy. Přes veškerou péči se nepodařilo navrátit zdraví v plné míře.Zhruba půl roku po havárii se Marika vrátila zpět na hudební scénu Bratislavské lyry (1981) s písněmi „Prstienky z trávy a Tajomstvo hier. Zpívala živě, bez playbacku a celé její vystoupení bylo nádherné a navíc se chovala skromně a ne jako hvězda. Se skupinou Gravis ještě realizovala velké československé turné a měla vyprodaný koncertní program. Také jako první ze slovenských zpěvaček Marika vystupovala (1990) v rakouské hitparádě Die Grossen Zehn s písní Babylonia. V roce 1989 se sešla s legendárním hudebníkem Steve Wonderem, plánovaná spolupráce na společném duetu nevznikla. Poslední vystoupení Mariky na veřejnosti (2002) bylo v pořadu Zlatý puk.

Přesto, že získala mnoho ocenění, začala později odmítat všechny nabídky k návratu na živé vystupování. Natočila ještě několik desek, namátkou její největší hity Koloseum, Vyznanie, Chlapci v pasci a také Paradiso, dále duet s Mekym Žbirkou, Nespáľme to krásne v nás a Tajnosľubná. jiné. V roce (2001) natočila skladbu Prosba, zatím její poslední. Marika Gombitová v sobě stále skrývá mimořádné tvůrčí a skladatelské ambice a krásně zabarvený hlas. Svým posluchačům naznačuje nejznámější slovenská zpěvačka, že je to otázka jejího aktuálního zdravotního stavu, proč nechce zatím veřejně vystupovat. Dalo by se to říci také takto. Ještě stále má Marika možnost ukázat co v ní je a žádna temnost utrpení její talent hudebního daru nezastíní. Stále zpívání miluje a díky bohu, stále na to má.

Josef "tahit" B.

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.