Nicolas Gessner

Osobnostcsfd.cz

Režisér, Scenárista

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Režisér

1997

Spaceship Earth

Seriál


1994

Chêques en boîte

Film


1993

Zámek Oliviérů

Seriál - Drama


1991

Gesichter der Schweiz

Film - Dokumentární, Povídkový


1989

Noci v Tennessee

Film - Thriller, Drama


1988

Quicker Than the Eye

Film - Thriller, Drama


1987

Das Andere Leben

Film - Drama


1985

Intrigues

Seriál


1984

Le tueur triste

Film


1980

It Rained All Night the Day I Left

Film - Komedie


1976

Děvčátko, které bydlí na konci ulice

Film - Horor, Mysteriózní, Drama


1971

Někdo je za dveřmi

Film - Krimi, Drama


1969

12 + 1

Film - Komedie


1967

Blondýnka z Pekingu

Film - Dobrodružný, Komedie


1965

Diamantový biliár

Film - Komedie, Krimi, Romantický


1964

Der Gefangene der Botschaft

Film - Drama


1959

Auskunft im Cockpit

Film


Scenárista

1985

Intrigues

Seriál


1984

Le tueur triste

Film


1967

Blondýnka z Pekingu

Film - Dobrodružný, Komedie


1965

Diamantový biliár

Film - Komedie, Krimi, Romantický

Životopis

Režisér Nicolas Gessner natočil několik zajímavých filmů s mezinárodním hereckým obsazením, celkově má za sebou devět celovečerních filmů, řadu krátkých a dokumentárních snímků, jeho profil doplňuje také práce pro televizi. Pocházel ze smíšeného manželství a narodil se v Budapešti, jeho otec byl Švýcar, matka Maďarka. Na začátku druhé světové války se s rodiči přestěhoval natrvalo do Švýcarska, na univerzitě v Curychu studoval romanistiku, mezitím pobýval také ve Francii. V polovině padesátých let začal působit jako asistent divadelní režie, pracoval pod vedením významných režisérů ve Švýcarsku i Francii (L. Lindtberg, J. L. Barrault).

V roce 1957 získal od univerzity v Curychu stipendium ke studiu dramaturgie ve Spojených státech, takže jeho jméno se pak objevilo například na postu asistenta režie u amerického filmu MY MAN GODFREY (1957) v režii berlínského rodáka Henryho Kostera. Po návratu do Evropy natočil ve Švýcarsku několik krátkých filmů, v letech 1957-1961 byl zároveň divadelním a operním režisérem v Curychu a Luzernu, první příležitosti mu poskytla i švýcarská televize.

Svůj první celovečerní film natočil ve Švýcarsku v roce 1959, později dostal příležitost v průměrně úspěšných pokusech o kriminální žánr ve Francii, pro něž získal i mezinárodní herecké obsazení (DIAMANTOVÝ BILIÁR – Un milliard dans un billiard, 1965; BLONDÝNA Z PEKINGU – La blonde de Pékin, 1967). V anglických exteriérech ve francouzské produkci a s americkými herci (Ch. Bronson) pak realizoval kriminálku NĚKDO JE ZA DVEŘMI (Quelqu'un derrière la porte, 1971). Největší ohlas mu vynesl francouzsko-kanadský koprodukční horor DĚVČÁTKO, KTERÉ BYDLÍ NA KONCI ULICE (The Little Girl Who Lives Down the Lane, 1976) se začínající Jodie Foster v titulní roli.

V mezinárodních koprodukcích a s herci zvučných jmen natočil Nicolas Gessner i několik dalších filmů (NOCI V TENNESSEE – Tennessee Nights, 1989), později pak pracoval výhradně pro televizi a od konce devadesátých let žije v soukromí.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.