Nona Gaye

Nona Gaye

Osobnostcsfd.cz

Herečka

4. září, 1974, Washington, District of Columbia, USA

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

2009

Blood and Bone

Film - Drama, Akční


2005

xXx: Nová dimenze

Film - Dobrodružný, Krimi, Drama, Akční

Gospel

Film - Drama


2004

Crash

Film - Krimi, Drama

Polární expres

Film - Dobrodružný, Rodinný, Fantasy, Animovaný

Revolutions Recalibrated

Film - Dokumentární, Krátkometrážní

Motown 45

Film


2003

Matrix Reloaded

Film - Sci-Fi, Akční

Matrix Revolutions

Film - Sci-Fi, Akční


2001

Ali

Film - Sportovní, Životopisný, Drama

The Making of 'Ali'

Film - Dokumentární


1989

Noci v Harlemu

Film - Komedie, Krimi, Drama, Romantický


Hostka

2002

33rd NAACP Image Awards

Seriál - Publicistický


2001

The 2001 Billboard Music Awards

Seriál - Hudební, Publicistický


1993

The 1993 World Music Awards

Seriál - Hudební, Publicistický


1971

Soul Train

Seriál - Dokumentární, Hudební

Životopis

Nona Gaye Marvisa, narozená 4. září 1974 ve Washingtonu DC, je americká zpěvačka, modelka a herečka. Je dcerou tragicky zemřelého známého amerického zpěváka soulu Marvina Gayea, jako prostřední ze tří dětí a jediná dcera. Veřejnosti se představila již v osmi letech, kdy uváděla svého otce na hudebním pódiu ve varietním představení Soul Train, přesto neměla lehké dětství v době jeho největší slávy. V rodině bylo běžné užívání drog, Nona se stala závislou od svých 14 let.

Svou uměleckou kariéru zahájila v roce 1992 vydáním alba Love for the Future, které slavilo úspěch, i přes mnohé překážky (slavný otec ve stínu). Tři roky spolupracovala se superstar Princem a natočili spolu i několik duetů, např. nevydaný Showman. Úspěšná éra i jejich vzájemný vztah s sebou nesly zpěvaččin propad k drogám, ale závislost zdárně překonala. Znovuvydáním otcova singlu What´s Going On v roce 2001 se podílela na charitativní podpoře výzkumu AIDS.

Debutovala po boku Eddieho Murphyho v gangsterce NOCI V HARLEMU (1989), ale prorazila až rolí manželky boxera Aliho Khalilah v životopisném dramatu Michaela Manna ALI (2001), za kterou získala cenu Black Reel Awards 2002 za nejlepší vedlejší roli. V roce 2002 nahradila tragicky zesnulou Aaliayh v roli Zee v pokračování veleúspěšného sci-fi MATRIX (2003). Za sérii získala nominaci na cenu Image Award (2004), a za účinková ve filmu THE GOSPEL (2006) další nominaci na cenu Black Reel Awards (2006). Hostovala také v krimi seriálu ZÁKON A POŘÁDEK: ZLOČINNÉ ÚMYSLY (2001).

V roce 1993 byla Nona vyhlášena magazínem People jednou z 50 nejkrásnějších lidí světa. Rok poté se stala novou tváři módní stáje Armani. V roce 1997 se jí narodil syn Nolan, otcem je přítel Justin Martinez. Měla velmi blízko k rodině Jacksonových, jelikož první žena jejího otce byla sestrou producenta Berryho Gordyho, který byl tchánem Jermaina. Vysoká kráska s afroamerickým, irským, řeckým a kubánským původem má určitě ještě co nabídnout širokému světu umění, a nejen pro své slavné kořeny.

♥Milka "Roman.Ticka" K♥

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.