Chris Kyle

Osobnostcsfd.cz

Herec, Scenárista

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

2015

The Real American Sniper

Film - Dokumentární, Krátkometrážní


2014

Cizinka

Seriál - Sci-Fi, Drama, Romantický


Scenárista

2014

Americký sniper

Film - Válečný, Životopisný, Drama, Akční


Host

2012

Stars Earn Stripes

Seriál - Reality-TV


2011

Výrobci zbraní

Seriál - Dokumentární, Reality-TV


2010

Conan

Seriál - Komedie, Talk-show


1996

The O'Reilly Factor

Seriál - Publicistický, Talk-show

Životopis

Chris Kyle (celým jménem Christopher Scott Kyle) byl americký střelec útvaru NAVY Seal, do kterého vstoupil v roce 1999 a rychle se vypracoval v elitního odstřelovače v této jednotce, která je považována za jednu z nejlepších na světě. Během své 10leté vojenské kariéry byl čtyřikrát nasazen v Iráku, kde se jeho střelecké umění proslavilo nejen v americké armádě, ale také mezi povstalci, kteří mu přezdívali Szajtan ar-Ramadi (Ďábel z Ramádí) a zároveň na jeho hlavu vypsali odměnu 20 000 amerických dolarů.

Kyle byl také za své působení v Iráku dvakrát vyznamenán Stříbrnou hvězdou a pětkrát Bronzovou hvězdou. Podle Kylova tvrzení zabil za dobu svého působení v armádě více než 160 lidí, což je rekord pro americké odstřelovače, ačkoli toto číslo nelze doložit. Chris Kyle opustil armádu v roce 2009.

V roce 2012 napsal svou autobiografickou knihu „Amrican Sniper: The Autobiography of the Most lethal Sniper in US Military History“, ze které se stal bestseller a Clint Eastwood podle ní natočil film Americký Sniper, kde titulní roli ztvárnil herec Bradley Cooper.

Kyleův život skončil tragicky 2. února 2013, kdy byl on a jeho kolega zastřeleni bývalým mariňákem Eddiem Ryem Routhem, který trpěl duševní nemocí. Kyleovi bylo pouhých 38 let.

Trilobajt

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.