Milada Ježková

Milada Ježková

Osobnostcsfd.cz

Herečka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

1986

Antonyho šance

Film - Psychologický, Drama

Černé sklo

Film - Drama


1985

Vesničko má středisková

Film - Komedie

Skalpel, prosím

Film - Drama

Třetí patro

Seriál - Komedie, Drama

Zelená léta

Film - Povídkový, Drama


1984

Sanitka

Seriál - Drama

Všichni musí být v pyžamu

Film - Komedie

Stín kapradiny

Film - Drama


1982

Dynastie Nováků

Seriál - Komedie, Rodinný

Zelená vlna

Film - Komedie


1981

Matěji, proč tě holky nechtějí?

Film - Komedie

Jako zajíci

Film - Rodinný


1980

Vrchní, prchni!

Film - Komedie

Arabela

Seriál - Dobrodružný, Komedie, Pohádka

Co je doma, to se počítá, pánové...

Film - Komedie

Trhák

Film - Hudební, Komedie

Jen si tak trochu písknout

Film - Rodinný, Drama

Ja milujem, ty miluješ

Film - Drama, Romantický

Muž přes palubu

Film - Rodinný

Vindobóna

Film - Krátkometrážní, Drama, Romantický


1979

Diagnóza smrti

Film - Krimi

Žena pro tři muže

Film - Komedie

Jak rodí chlap

Film - Povídkový, Drama

Hon na kočku

Film - Drama


1978

Kulový blesk

Film - Komedie

„Já už budu hodný, dědečku!“

Film - Komedie

Čekání na déšť

Film - Drama

Past na kachnu

Film - Krimi, Drama

Úplně beznadějný případ

Film - Komedie


1977

Ať žijí duchové!

Film - Komedie, Muzikál, Rodinný, Fantasy

Miluška a její zvířátka

Film - Hudební, Komedie, Rodinný


1975

Osvobození Prahy

Film - Válečný, Drama, Historický


1974

Na startu je delfín

Film - Rodinný


1973

Maturita za školou

Film - Povídkový

Kufr

Film - Komedie


1972

Zlatá svatba

Film - Komedie


1971

Svědectví mrtvých očí

Film - Krimi, Drama

Kat nepočká

Film - Thriller, Válečný, Drama


1969

Po stopách krve

Film - Krimi


1968

Nejkrásnější věk

Film - Komedie

Bitva na Červeném poli

Film - Komedie, Krátkometrážní


1967

Hoří, má panenko

Film - Komedie

Svatba jako řemen

Film - Komedie

Muž, který stoupl v ceně

Film - Komedie


1966

Ostře sledované vlaky

Film - Komedie, Drama


1965

Lásky jedné plavovlásky

Film - Komedie, Drama, Romantický


Hostka

1979

Komik a jeho svět

Seriál - Dokumentární, Komedie

Životopis

Milada Ježková se narodila 27. června 1910 v Praze na Smíchově. Kvůli faktu, že byla pouhou dělnicí, jsou podrobnosti o jejím životě neznámé. Z jejího osobního života víme pouze fakt, že měla blíže neurčený počet dcer. Nejdříve vystudovala obchodní školu a prošla několika zaměstnáními. Než se dočkala penze, prošla prací v obchodě se stříbrem, profesí účetní a brusičky i soustružnice v Nářadí Vršovice, státní podnik. Takto by si žila poklidný a tichý život, o kterém by nikdo nevěděl. Stalo se však něco, čím se zapsala nejen do pamětí diváků, ale zejména do historie československé kinematografie.

Při jízdě v tramvaji se seznámila s režiséry Jaroslavem Papouškem a také Ivanem Passerem. Ti ji, ač neherečku a v oboru filmování a herectví naprosto nevědomou, doporučili kolegovi a režisérovi Miloši Formanovi, jenž hledal do svého nového filmu neokoukané tváře. První reakcí Ježkové na postavu přísné matky Mildy (Vladimír Pucholt) Vašatové v komedii LÁSKY JEDNÉ PLAVOVLÁSKY (1965) bylo naprosté odmítnutí. Nakonec se však nechala přesvědčit a tato role (kde jejím partnerem byl další debutující skvělý neherec Josef Šebánek) ji otevřela dveře k dalším režisérům a k dvacetileté práci ve filmových ateliérech na různorodých filmových postavách (celkem si jich zahrála přes třicet pět).

Ač ji bylo téměř šedesát, diváky i filmové tvůrce upoutala svým vnitřním temperamentem, přirozeností, bezprostředností a snadno zapamatovatelným vysokým hlasem. Bez větších potíží dokázala vytvořit hřejivě lidskou, laskavou a roztomilou lidovou postavičku, ať již prostou a nezáludnou či i trochu fikanou a vychytralou, nebo omezenou, otravnou, přísnou a zlou měšťáckou paničku, manželku a matku. I když byla jednou z hlavních hereckých představitelek nové vlny 60. let, v nastalé normalizaci 70. a 80. let ji to nijak ve filmové „kariéře“ neomezovalo, ba právě naopak.

V prvních deseti letech (1965 – 1975) své kariéry se představila jako matka telegrafistky Zdeničky Svaté (OSTŘE SLEDOVANÉ VLAKY), matka s dítětem v náručí (SVATBA JAKO ŘEMEN), sousedka na ulici (MUŽ, KTERÝ STOUPL V CENĚ), žena hasiče Josefa (HOŘÍ, MÁ PANENKO), manželka Voštová (NEJKRÁSNĚJŠÍ VĚK), uklízečka (BITVA NA ČERVENÉM POLI), Šindlerová (PO STOPÁCH KRVE), závorářka (SVĚDECTVÍ MRTVÝCH OČÍ), sousedka (ZLATÁ SVATBA a MATURITA ZA ŠKOLOU), babička (NA STARTU JE DELFÍN) a žena s ručníkem (OSVOBOZENÍ PRAHY). Často spolupracovala na komediích či kriminálkách v režiích Petra Schulhoffa, Jiřího Menzela, Zdeňka Podskalského, Miloše Formana, Ladislava Smoljaka a dalších.

V druhém desetiletí (1977 – 1986) se představila v titulech AŤ ŽIJÍ DUCHOVÉ (hospodyně s klackem), „JÁ UŽ BUDU HODNÝ, DĚDEČKU!“ (žena u tramvaje), ČEKÁNÍ NA DÉŠŤ (venkovská žena), PAST NA KACHNU (výčepní Richterová), ŽENA PRO TŘI MUŽE (Karasova sousedka), DIAGNÓZA SMRTI (tetka), JAK RODÍ CHLAP (domovnice Rzounková), HON NA KOČKU (Blážina teta), VINDOBÓNA (hostinská), VRCHNÍ, PRCHNI! (Váchová), MUŽ PŘES PALUBU (babička), TRHÁK (uklízečka), CO JE DOMA, TO SE POČÍTÁ, PÁNOVÉ… (odmítnutá babička), JEN SI TAK TROCHU PÍSKNOUT (stará kuchařka), také Slovenský JA MILUJEM, TY MILUJEŠ (Pištova matka), JAKO ZAJÍCI (babička), MATĚJI, PROČ TĚ HOLKY NECHTĚJÍ? (Hůrková), ZELENÁ VLNA (babka v šátku), VŠICHNI MUSÍ BÝT V PYŽAMU (matka Ireny), STÍN KAPRADINY (Čepelková), SKALPEL, PROSÍM (babka) a naposledy ANTONYHO ŠANCE (Valoušková).

V této době vytvořila dvě nejvýznamnější úlohy nerozhodné a otravné stěhující se Anežky Jechlové ve Smoljakově a Podskalského komedii KULOVÝ BLESK (1978) a slídivé a zároveň starostlivé tety Hrabětové v komedii VESNIČKO MÁ, STŘEDISKOVÁ (1985) Jiřího Menzela.

Pouze několikrát získala možnost okusit i práci pro televizní inscenaci – jako matka Karly Hlinové (Jiřina Bohdalová) ve Filipově dramatu KAT NEPOČKÁ (1971) atd.; seriály – starší žena ve Vorlíčkově dětské ARABELE (1979), paní v ZOO v Novákově DYNASTII NOVÁKŮ (1981) či sousedka penzisty Konůpka (Ladislav Pešek) v SANITCE (1984). Jiřího Adamce; a zábavný pořad KOMIK A JEHO SVĚT (1990). Ryze filmová herečka Milada Ježková zemřela 4. května 1994 v Praze před čtyřiaosmdesátými narozeninami.

Jaroslav "krib" Lopour

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.