Dita Kaplanová

Dita Kaplanová

Osobnostcsfd.cz

Herečka

5. ledna, 1965, Brno, Československo

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

2022

Iveta

Seriál - Životopisný, Drama


2021

Ochránce

Seriál - Krimi, Drama


2019

První večeře

Film - Komedie, Krátkometrážní


2018

Derniéra

Film - Krátkometrážní


2017

Modrý kód

Seriál - Drama, Romantický

Specialisté

Seriál - Krimi, Thriller

Dáma a Král

Seriál - Krimi, Drama


2016

Modré stíny

Seriál - Krimi, Drama


2014

Život a doba soudce A. K.

Seriál - Drama


2012

Sejít z cesty

Film - Road movie, Drama


2011

Westernstory

Film - Komedie


2010

Alma

Film - Drama


2009

Vetřelci a lovci

Seriál - Krimi, Thriller, Drama

Raskolnikov: jeho zločin a jeho trest

Film - Psychologický, Thriller


2008

Bratři Karamazovi: Vzkříšení

Film - Psychologický, Drama


2007

O kominickém učni a dceři cukráře

Film - Rodinný, Romantický

Baletky

Film - Komedie


2005

Stavrogin je ďábel

Film - Drama


2004

3 plus 1 s Miroslavem Donutilem

Seriál - Komedie


2003

Taťka

Film - Psychologický, Drama


2001

Četnické humoresky

Seriál - Komedie, Krimi


1999

Osudy hvězd

Seriál - Dokumentární, Životopisný


1998

Katynka z Heilbronnu neboli Zkouška ohněm

Film - Historický

Flóra

Film - Komedie


1996

Požírač medvědů

Film - Komedie, Životopisný


1992

Bydlela v hotelu U Andělů

Film - Psychologický


1990

Koncert V...

Film - Komedie


1987

Na vlastní nohy

Film - Rodinný, Drama


1986

Jsi krásná

Film - Drama


1985

Zelená léta

Film - Povídkový, Drama

Trpká chuť slávy

Film - Sportovní, Drama


1982

Hra na slepou bábu

Film - Drama


1981

Matěji, proč tě holky nechtějí?

Film - Komedie

V týlu nepřítele

Film - Válečný, Drama, Historický

Útěk

Film - Rodinný, Drama


1980

Dívka s mušlí

Film - Psychologický, Drama


1978

Čekání na déšť

Film - Drama


1977

Die Magermilchbande

Seriál - Válečný, Drama

Životopis

Dita Kaplanová se narodila 5. ledna 1965 v Brně. Její herecká dráha měla doslova raketový start: první herecká zkušenost přišla v šesti letech, kdy byla vybrána pro dabing sovětského filmu ČAJKOVSKIJ. O dva roky později se objevila poprvé na obrazovce v černobílých BAKALÁŘÍCH brněnského televizního studia (1973), hned další příležitost dostala v koprodukčním seriálu se západoněmeckou televizí MLÍČŇÁCI (DIE MAGERMILCHBANDE). Od šesti let byla také členkou divadelního souboru Pírko při Domě pionýrů a mládeže v Brně, se kterým navštívila i několik zahraničních divadelních festivalů (např. v Londýně). Zde ji také objevila asistentka Karla Kachyňi, když hledala blonďatou představitelku hlavní role pro film ČEKÁNÍ NA DÉŠŤ. Dita vyhrála konkurz a role Aleny odstartovala její kariéru dětské filmové hvězdy. Za ztvárnění této postavy získala na XVIII. Filmovém festivalu pro děti v Gottwaldově zvláštní cenu poroty.

První velký úspěch přišel v roce 1980, kdy ji režisér Jiří Svoboda obsadil do náročné postavy Vendulky, dcery notorické alkoholičky v psychologickém dramatu DÍVKA S MUŠLÍ. Za tuto roli, kterou ztvárnila po boku Evelyny Steimarové, dostala v tomtéž roce na MFF v Karlových Varech hlavní cenu za ženský herecký výkon. Během 80´ let pak hrála v dalších filmech a inscenacích – v televizním filmu Evy Sadkové HRA NA SLEPOU BÁBU (1980), ve filmech Milana Muchny MATĚJI, PROČ TĚ HOLKY NECHTĚJÍ (1981) a ZELENÁ LÉTA (1985) a v koprodukčním válečném dramatu FRONTA V TÝLU NEPŘÍTELE (1981). Za své televizní a filmové postavy získávala další ocenění na festivalech v Montrealu, Gijónu a Moskvě.

Dita až do svých sedmnácti let nechtěla o dráze profesionální herečky ani slyšet. Lákala ji práva, uvažovala o studiu na Filosofické fakultě. Nakonec ve čtvrtém ročníku gymnázia (podle vlastních slov „když začalo přibývat trojek“) si podala přihlášku na brněnskou JAMU a bez problémů byla přijata; patřila skutečně k nejvýraznějším mladým hereckým představitelům tehdejšího Československa. Kromě klasických rolí dostávala i pravidelné nabídky z dabingu (TV seriál DALLAS, 1978). JAMU absolvovala v roce 1987 rolí Marjutky v Kreftově BALADĚ O PORUČÍKOVI A MARJUTCE. V průběhu studia na akademii ji produkce nabízela další a další filmové role. Dita se však „zasekla“. Jak uvedla v TV pořadu „OSUDY HVĚZD“ z roku 1999, věnovaném její herecké kariéře, během studií chtěla ve svém životě především dohnat to, na co jako dítě neměla příliš čas. Přestala jezdit na konkurzy, odmítala rozhovory, fotografování, dokonce se nazvala „antihvězdou“.

Tím ovšem došlo k tomu, že ji režizéři postupně vyřadili ze svých hereckých databází a po absolvování JAMU náhle o Ditě nikdo nevěděl. Měla ale opět – tak jako mnohokrát ve svém životě – štěstí. V té době se uvolnilo místo herečky v brněnském Divadle na provázku, kam okamžitě nastoupila. V Divadle na provázku (od r. 1990 Husa na provázku) Kaplanová vytvořila v průběhu dalších 20 let řadu vynikajících rolí. Jak sama říká, divadlo se stalo jejím osudem. V průběhu 90´ let získávala již jen sporadicky televizní role – POŽÍRAČ MEDVĚDŮ (1996) po boku Júlia Satinského, zahrála si i v ČETNICKÝCH HUMORESKÁCH (1997), její filmová kariéra ale bohužel po roce 1990 zatím skončila. Od roku 2007 je Kaplanová členkou činohry Národního divadla v Brně, nadále pravidelně účinkuje v dabingu a v rozhlase. Angažuje se i v zahraničí, vedla dětské divadelní worshopy UFA Fabrik v Západním Berlíně, na Miami Sommer University v Oxfordu, Ohiu a v dánském Aarhusu.

ČSFD.cz

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.