Aurora Aksnes

Aurora Aksnes

Osobnostcsfd.cz

Herečka, Vypravečka

15. června, 1996, Stavanger, Norsko

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

2019

Ledové království II

Film - Dobrodružný, Komedie, Muzikál, Rodinný, Fantasy, Animovaný


2018

En gang Aurora

Film - Dokumentární, Hudební

Colours of Ostrava 2018

Film - Dokumentární, Hudební


2017

Konsert med Aurora fra Nidarosdomen

Film - Dokumentární, Hudební


Hostka

2022

The Game Awards 2022

Seriál - Publicistický


2020

Oscar 2020

Seriál - Publicistický


2019

HAIK

Seriál - Hudební, Talk-show


2018

Senkveld med Helene og Stian

Seriál - Talk-show


2016

European Border Breakers Awards

Seriál - Publicistický


2015

The Late Show with Stephen Colbert

Seriál - Komedie, Publicistický, Talk-show


2014

The Tonight Show Starring Jimmy Fallon

Seriál - Komedie, Talk-show

Åpning av Hamar kulturhus

Seriál - Publicistický, Talk-show


2012

Lindmo

Seriál - Talk-show


2010

Conan

Seriál - Komedie, Talk-show


2009

Skavlan

Seriál - Talk-show

Trygdekontoret

Seriál - Talk-show

C à vous

Seriál - Talk-show


Vypravečka

2017

Strachy

Seriál - Horor, Mysteriózní, Fantasy

Životopis

Aurora Aksnes je norská zpěvačka a textařka. V hudebním prostředí se pohybuje již od roku 2012, tedy od svých šestnácti let. Její hudební tvorba by se dala charakterizovat žánry artpopu, electropopu, barokního popu nebo folktronicy.

První tři roky života strávila Aurora v malém městečku Hole, kde dle svých slov nalezla spoustu inspirace. Již od útlého věku se zajímala o přírodu, zpěv a tanec a našla si k těmto věcem velmi silný vztah. Později se rodina přestěhovala do Hordalandu, kde se její inspirace dále vyvíjela, sama Aurora toto místo označila za druhou „Narnii“. Aurora je v rodině jediným hudebníkem, již od svých šesti let umí hrát na klavír a vztah si rovněž našla ke klasické hudbě. Od svých devíti let rovněž začala psát své první texty. Její nejznámější písně „Running with the Wolves“ nebo „Runaway“ měly svůj text napsaný právě v době, kdy bylo Auroře devět let.

První vydaná skladba Aurory byla skladba „Puppet“ z roku 2012, následovala skladba „Awakening“ z roku 2013. Později vyšly i již zmíněné singly „Runaway“ a „Running with the Wolves“. Tou dobou se již Aurora začala proslavovat a byla zvána na významné norské letní festivaly, jako například Wilderness nebo Way Out West. V září roku 2015 vydala Aurora singl „Murder Song“, který se dočkal významné popularity a získal podporu v celostátním tisku, v národním rádiu i populárních hudebních online blozích. Kromě toho Aurora vystoupila na koncertu při příležitosti udělení Nobelovy ceny míru a v listopadu téhož roku koncertovala společně se známou kapelou Of Monsters and Men.

Roku 2016 Aurora vydala další známé singly „I went too far“, „Winter bird“ a „Conqueror“. K tomu všemu také vydala oficiálně své první album „All My Demons Greeting Me as a Friend“. Album, podobně jako drtivá většina singlů Aurory, by se dalo charakterizovat vztahy umělkyně k přírodě, norské mystiky nebo emoční stránkou člověka. Roku 2018 vydala nové singly „Quendom“ a „Forgotten love,“ které byly součástí první poloviny dvoudílného alba. První část alba nese název „Infections of a Different Kind (Step 1)“ a druhá polovina „Different Kind of Human (Step 2)“. Na platformě Metacritic získalo album 77 bodů ze 100. Jedním z nových témat, které Aurora do svého alba začlenila, jsou témata sexuality a politiky. Sama pak v jednom rozhovoru dodává, že měla vztahy s muži i ženami.

V roce 2020 vydala Aurora singl „Exist for Love“ s hudebním videoklipem. Jedná se o milostnou píseň se zajímavými náměty. Aurora vystupovala i několikrát v Česku, například na festivalu Colours of Ostrava.

M. "Emo-haunter" L.

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.