Thierry Henry

Osobnostcsfd.cz

Herec

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

2023

Lewandowski - The Unknown

Film - Dokumentární, Sportovní


2022

Všechno nebo nic: Arsenal

Seriál - Dokumentární, Sportovní

Rooney

Film - Dokumentární, Sportovní


2020

Ted Lasso

Seriál - Komedie, Sportovní, Drama


2018

Take The Ball Pass The Ball

Film - Dokumentární, Sportovní

98, secrets d'une victoire

Film - Dokumentární


2017

Gold Stars: The Story of the FIFA World Cup Tournaments

Film - Dokumentární, Sportovní


2015

Vincentův svět

Film - Komedie

Comic Relief: National Treasures

Film - Komedie


2011

1:1 Thierry Henry

Film - Dokumentární


2009

Góóól! III.

Film - Sportovní, Drama


2008

Legenda Thierry Henry

Film - Dokumentární, Sportovní, Životopisný


2007

Góóól! II

Film - Sportovní, Drama

Arsénova jedenáctka

Film - Dokumentární, Sportovní


2006

Le foot, c'est de l'art

Film - Dokumentární, Sportovní

Substitute

Film - Dokumentární, Sportovní


2005

17 Mayıs: Bir Şampiyonluğun Hikâyesi

Film - Dokumentární, Sportovní


2004

Arsenal - 49 The Complete Unbeaten Record

Film - Dokumentární, Sportovní


2002

En aparté

Seriál - Dokumentární


1998

H

Seriál - Komedie


Host

2021

Crouchy's Year-Late Euros

Seriál - Sportovní


2009

Noční Show Jimmyho Fallona

Seriál - Komedie, Talk-show

Live from Studio Five

Seriál - Publicistický, Talk-show


2008

9 - Un chiffre, un homme

Seriál - Životopisný


2007

The Graham Norton Show

Seriál - Komedie, Talk-show


2005

Muhan dojeon

Seriál - Reality-TV


2004

Le grand journal de Canal+

Seriál - Komedie, Talk-show


1995

Real Sports with Bryant Gumbel

Seriál - Sportovní


1993

Quelli che... il calcio

Seriál - Hudební, Komedie, Sportovní, Talk-show


1992

Gomorron

Seriál - Publicistický


1980

Children in Need

Seriál - Rodinný


1971

Parkinson

Seriál - Hudební, Komedie, Talk-show


1964

Match of the Day

Seriál - Dokumentární, Sportovní


Archivní záběry

2018

Didier Deschamps, les secrets d'une légende

Film - Dokumentární, Sportovní, Životopisný


2010

Rättskiparen

Film - Dokumentární, Krátkometrážní, Drama


2006

100 Yıllık Sevda

Film - Dokumentární, Sportovní

Životopis

Bývalý profesionální francouzský fotbalista, celým jménem Thierry Daniel Henry, se narodil 17. srpna 1977 na předměstí Paříže, ve městě Les Ulis. Toto město je z velké často tvořeno imigranty, a i Thierry pochází z přistěhovalecké rodiny. Rodiče se před synovým narozením do Francie přistěhovali ze zámořských departmentů v Karibiku.

Fotbalu se věnoval už od útlého dětství, a to hlavně díky svému otci, který ho k atletice a hlavně fotbalu přivedl. Často ho brával na fotbalová soustředění a místní zápasy. Brzy bylo jasné, že malý Thierry převyšuje svým fotbalovým umem všechny své vrstevníky. Proto už v šesti letech přišla nabídka od místního celku CO Les Ulis. Pod dohledem otce, který se staral o docházku na tréninky a rozvoj synova talentu, čekal na svou šanci. Tu dostal až ve svých jedenácti letech - odehrál své první utkání. Po rozpadu manželství rodičů se přestěhoval s matkou do sousedního Orsay. Připojil se k týmu US Palaiseau, kde si ho také ve 13 letech všiml skaut poloprofesionálního týmu ES Viry-Châtillon. Tento tým měl pověst nejlepšího francouzského klubu pro rozvoj talentovaných mladíků, a proto sem přestoupil i Thierry. Ve věkové kategorii do 15 let nastřílel během svých 26 zápasů neuvěřitelných 77 branek. Zde si ho všiml klub AC Monaco, do kterého, po absolvování elitní fotbalové akademie Clairefontaine, v roce 1992 přestoupil.

V Monaku se francouzský mladík dostal do podvědomí mnoha evropských velkoklubů. Zájem jevila Barcelona, Real Madrid, Manchester United, Arsenal, nebo Juventus, do kterého nakonec přestoupil. Bohužel se jeho italské angažmá příliš nevyvedlo, neboť se nedokázal proti týmům Serie A prosadit - v 16 zápasech skóroval pouze třikrát.

V létě 1999 přestoupil za částku 10,5 milionu liber do londýnského Arsenalu, čímž se stal nejdražší posilou v historii Arsenalu. Do Londýna ho přivedl manažer Arséne Wenger, pod kterým hrával už v Monaku. Počáteční neúspěšné starty se rozplynuly až v osmém kole Premier League, kdy vstřelil jediný gól zápasu proti Southamptonu. Ve své první sezóně v Anglii nastřílel 26 branek z celkových 47 utkání a obsadil se svým mužstvem 2. místo v tabulce. V roce 2002 se konečně dočkal, když Arsenal vyhrál trofej Premier League, čemuž pomohl 24 ligovými góly. O rok později byl vyhlášen hráčem roku anglické Premier League a ten samý rok se umístil na druhém místě v anketě FIFA. V roce 2004 si zopakoval vítězství v anglické nejvyšší soutěži. Od léta 2005 se stává novým kapitánem Arsenalu. Po vleklých zraněních opustil Henry londýnský celek jako jeho historicky nejlepší klubový střelec s 226 vstřelenými brankami. V roce 2008 byl Gunners (fanoušky Arsenalu) zvolen nejlepším hráčem historie. Fanoušci Gunners mu často neřeknou jinak než King Henry.

Následovala angažmá v katalánské Barceloně a v zámořském New York Red Bulls. V těchto klubech během 5 sezón nastřílel celkem 64 branek.

V roce 2012 se k londýnským "Kanonýrům" připojil ještě jednou. Tentokrát díky dvouměsíčnímu hostování. Hned při svém prvním střídání proměnil šanci a rozhodl zápas. Během 7 zápasů vstřelil 2 góly. Poté se vrátil zpět do New Yorku, kde se stal s platem 5 milionů dolarů nejlépe placeným hráčem americké MLS.

Národní tým Francie reprezentoval Thierry Henry ve 123 utkáních, ve kterých vstřelil 51 branek. Svůj první reprezentační start si připsal ve svých 20 letech.

Co se týče filmové branže, mihl se ve filmech GÓÓÓL! II (2007) a GÓÓÓL! III. (2009), které jsou z fotbalového prostředí. Také se objevil v seriálu H (z roku 1998) a filmu VINCENTŮV SVĚT (2015). Z dokumentárních snímků můžeme jmenovat ARSÉNOVA JEDENÁCTKA, či LEGENDA THIERRY HENRY.

Stal se tváří několika značek, jmenovitě například Gillete, Renault, Pepsi, Beats, Reebok, Puma a Nike.

Koncem roku 2014 ukončil fotbalovou kariéru, momentálně pracuje jako fotbalový expert na stanici Sky Sports a navíc si zařídil trenérskou licenci - chvíli trénoval dorost v Arsenalu, nyní je u belgické reprezentace. Od roku 2008 žije s bosenskou modelkou Andreou Rajačić, se kterou má dvě děti. S bývalou manželkou Claire má jednu dceru.

ArsenalEagle

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.