Joanna Newsom

Joanna Newsom

Osobnostcsfd.cz

Herečka, Skladatelka

Filmografie

Herečka

2016

Popstar: Vše pro slávu

Film - Hudební, Komedie


2014

Inherent Vice

Film - Komedie, Krimi, Mysteriózní, Drama, Romantický


2011

Portlandia

Seriál - Komedie


2009

Americké turné

Film - Dokumentární, Hudební, Životopisný


2004

Musikprogrammet - programmet om musik

Seriál - Dokumentární, Hudební


1975

Austin City Limits

Seriál - Dokumentární, Hudební


Skladatelka

2009

Americké turné

Film - Dokumentární, Hudební, Životopisný


Hostka

2015

67. Emmy Awards

Seriál - Publicistický


2009

Noční Show Jimmyho Fallona

Seriál - Komedie, Talk-show


2003

Jimmy Kimmel Live!

Seriál - Hudební, Komedie, Talk-show


1993

Noční show Davida Lettermana

Seriál - Komedie, Talk-show

Životopis

Joanna Newsom je americká muzikantka a skladatelka. Narodila se v Nevada City, městu poznamenaném zlatou horečkou. Joanna má mladší sestrou Emily, která studovala astrofyziku na Berkeley a příležitostně hraje na cello. Bratr Pete hraje na bubny a doprovázel Joannu na turné k albu „Divers“. Joanna se v roce 2013 vdala za komika Andy Samberga a v srpnu roku 2017 se jim narodila dcera.

Hudbě se Joanna věnovala již od malička, kdy se zamilovala do zvuku harfy. Ale protože harfa se nehodí jako instrument pro malé děti, musela si na ní počkat až do svých desíti let. Do té doby se věnovala hře na klavír. Navštěvovala hudebně orientované tábory a kroužky, kde se dozvídala o tradičních folkových písních z celého světa.

Ve svých 13 letech si uvědomila, že její hlas neodpovídá tradičním nárokům a soustředila se plně na skládání, přesněji řečeno (slovy Joanny) na „psaní hudby“. Bylo to až album „Doolittle“ od Pixies a především zpěv Texas Gladden, díky kterému změnila svůj postoj. „Uvědomila jsem si, že její hlas sice není dle dnešních konvencí příjemný na poslech a přesto byl jeho poslech pro mě tak přínosný a působivý.“ Psaní textů k hudbě přišlo přirozeně i z toho důvodu, že v té době studovala kreativní psaní na Mills College.

V roce 2004 vydala své první regulérní album „Milk Eyed Mender“. Toto období je zachyceno i v dokumentu Americké turné, který mapuje turné s Devendrou Banhartem. O dva roky později vyšlo druhé album „Ys“, které mělo úspěch u posluchačů i kritiků. Na další album „Have one on me“ se muselo čekat pět let. Tato pauza byla způsobena i kvůli výrostkům na hlasivkách, které si Joanna přivodila přílišným namáháním. Odmítla podstoupit operaci a hlasivky několik měsíců šetřila. Následující a doposud poslední album „Divers“ vyšlo na podzim roku 2015.

Na plátně či obrazovce jsme mohli Joannu vidět v hudebních videoklipech k písním „Kids“ (MGMT), Sprout and Bean, „Divers“ a „Sapokanikan“. Poslední dva jmenované klipy natáčel Paul Thomas Anderson, u kterého si Joanna na oplátku zahrála ve fimu Skrytá vada. Malé role si zahrála i v seriálu Portlandia a mockumentu Popstar: Never Stop Never Stopping.

Steve "Splasher" Splasher

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.