Vladimír Dousek

Osobnostcsfd.cz

Kameraman/ka

Filmografie

Kameraman/ka

2011

Inventura Febia

Seriál - Dokumentární, Krátkometrážní


2009

Herci Jiřího Hubače

Film - Dokumentární


2008

Diagnóza na R

Film - Dokumentární, Krátkometrážní


2006

O Šípkové Růžence

Film - Pohádka


2005

Boháč a chudák

Film - Pohádka


2004

3 plus 1 s Miroslavem Donutilem

Seriál - Komedie

Poklad na Sovím Hrádku

Film - Pohádka


2001

O víle Arnoštce

Film - Komedie, Pohádka


1999

Horský hotel

Film


1997

Měsíc pro smolaře

Film - Drama


1995

Modrá krev

Film - Pohádka


1992

O princi, který měl o kolečko víc

Film - Pohádka

Dáma ví, kdy přijít

Film - Drama


1990

Uzavřený pavilón

Film - Drama


1988

Poslední léto

Film - Životopisný, Drama


1987

Morytát o velké poštovní loupeži

Film - Historický


1982

Rozčarovaní

Film - Životopisný, Drama


1975

Jak se ševcem šili čerti

Film - Pohádka


1973

Bláznova smrt

Film - Krimi


1972

Muž a žena

Film - Drama

Životopis

Vladimír Dousek je český kameraman a fotograf. Původně chtěl studovat fotografii a učil se u prvorepublikového fotografa Adolfa Šlára. Samostatný obor fotografie však začátkem šedesátých letech, kdy byl přijat na pražskou FAMU, ještě neexistoval, a tak zde vystudoval kameru.

Poté ukončení studií na FAMU v roce 1965 nastoupil do literárně-dramatické redakce v České televizi, kde působil téměř 40 let. „Když jsem přišel do televize,“ vzpomíná na své začátky Dousek, „začínaly se dělat inscenace způsobem, kdy se hra natáčí najednou více kamerami. Bylo potřeba nasnímat scénu tak, jak stála a v delších sekvencích. Natáčelo se najednou z různých pohledů několika kamerami, bylo tedy potřeba více kameramanů. Hlavní kameraman celou scénu zasvěcoval.“

Se svou skupinou natočil Dousek pro televizi nespočet inscenací, seriálů, dokumentů i pohádek, i když v málokteré z nich plnil roli hlavního kameramana. Přesto ho tato práce naplňovala. „Československá televize vysílala dříve každý týden jednu inscenaci a jenom naše skupina jich ročně natočila 25 až 30,“ připomíná Dousek. Zároveň však připouští, že při této práci pro televizi nikdo nemohl uplatnit svůj jakýsi specifický styl. „K tomu podpisu a stylu se může člověk dopracovat spíš ve filmu. Ale v televizi to jde trochu proti tomu. Je potřeba pokrýt scénu ze všech stran a víceméně se jí podřídit. V televizi si člověk nemohl říct, teď si udělám váš portrét, a nasvítit si ho. Detaily se dají ve filmu zpracovat zvlášť, ale v televizi se točilo vše najednou, díky tomu sekvenčnímu natáčení.

V devadesátých letech se v roli pomocného kameramana Dousek podílel např. na výrazném televizním snímku Jiřího StrachaVůně vanilky nebo na oblíbené pohádce téhož režiséra Anděl Páně. Coby hlavní kameraman pak natočil několik televizních inscenací a zejména pak pohádek, na nichž spolupracoval s režiséry jako Dušan Klein (TV inscenace Dáma ví kdy přijít pohádka O víle Arnoštce), Zdeněk Zelenka (pohádka Poklad na Sovím Hrádku) nebo Svatava Simonová (pohádka O princi, který měl o kolečko víc).

Spolu se svou ženou žije Dousek dlouhodobě v Černošicích. Jeho fotografická práce je tak spojena právě s krajem Českého krasu a okolí Berounky. Má za sebou několik fotografických výstav, například „Krajinou Oty Pavla“, „Stromy a řeka“, „Krajinou Berounky“ nebo „Klenoty Českého krasu“. V roce 2016 vydal knihu fotografií „Putování krajinou Berounky“, která vznikla jako reakce na plánovanou, ale nakonec nezrealizovanou stavbu Přehrady v Roztokách.

Honza "HonzaBez" Bezděkovský

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.