Marianna Stránská

Marianna Stránská

Osobnostcsfd.cz

Režisér/ka, Scenárista/ka, Scénograf/ka, Kostymér/ka - maskér/ka

18. srpna, 1986, Praha, Československo

Filmografie

Režisér/ka

2016

Cena Jindřicha Chalupeckého 2016

Seriál - Publicistický


Scenárista/ka

2017

Svět podle Daliborka

Film - Dokumentární, Komedie


2016

Montenegro

Film - Road movie


Scénograf/ka

2016

Montenegro

Film - Road movie


2012

Le cinquieme quartier

Film - Krátkometrážní


2011

Ahoj Coco!

Film - Krátkometrážní


2007

Anticorro

Film - Krátkometrážní


Kostymér/ka - maskér/ka

2013

Cyril a Metoděj – Apoštolové Slovanů

Film - Dobrodružný, Životopisný, Drama, Historický

Cyril a Metoděj - Apoštolové Slovanů

Seriál - Drama, Historický

Životopis

Je multimediální výtvarnice / umělkyně zaměřující se ve své tvorbě na diváka jako specifickou složku díla. Spolupracuje s divadelními i filmovými režiséry v Čechách, ve Slovinsku,  ve Francii a v USA. Od roku 2010 je členem výtvarné skupiny vystavující v rámci projektu Orbis pictus aneb...

Vystudovala osmileté gymnázium PORG v Praze Libni a po složení maturitní zkoušky pokračovala ve studiích na Divadelní Fakultě v Praze obor scénografie na katedře ALTERNATIVNÍHO A LOUTKOVÉHO DIVADLA.  V rámci bakalářského studia  absolvovala roční studijní stáž na RESAD (Real Esquela Superior de Arte Dramatico) v Madridu. Během magisterského studia spolupracovala s Kazak Productions v Paříži v rámci tříměsíční pracovní stáže také v rámci programu Erasmus.

Marianna ve své tvorbě zkoumá druh umělecké tvorby v anglické terminologii nazývaný Art of Participation, jež Marianna nahrazuje českým výrazem umění účasti. Zaměřuje se na diváka jako na specifickou složku uměleckého díla v interakci se složkou vizuální. Jedná se o druh multimediální tvorby sahající od interaktivních objektů přes výtvarné a zvukové instalace, happening, event, a performance až k tzv. divadlu zakoušení. Spojnicí těchto odlišných směrů je autorský záměr, vědomě motivovat diváka k aktivní účasti na díle.

Už během bakalářského studia je evidentní její práce s možností zahrnout diváka do procesu díla. V prvním semestru na DAMU vytvořila objekt „Židle", který byl ve své podstatě interaktivní. Tento zájem následně rozvinula ve spolupráci s režisérem Matijou Solcem v Národním loutkovém divadle v Lublani (Kabaret Luknaj 2008 a Čtyři muzikanti 2010) a také v její bakalářské práci „Býti Alenkou" (2008). Ideu divadla smyslů později prohloubila v projektu „Odpočívárna smyslů" (2010), kde se její zájem přesunul od divadelního média k interaktivním instalacím a objektům. Tento projekt vedl ke spolupráci s výtvarníkem Petrem Niklem v projektu Orbis pictus aneb... V rámci tohoto projektu se zúčastnila několika interaktivních výstav v Praze, v Linci a v New Yorku. Výsledkem této spolupráce je její diplomová práce.

Mariannastranska.cz

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.