Anthony Shaffer

Osobnostcsfd.cz

Herec, Scenárista

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

2007

Zeitgeist: The Movie

Film - Dokumentární


Scenárista

2007

Slídil

Film - Mysteriózní, Thriller, Drama


2006

Rituál

Film - Horor, Mysteriózní, Thriller, Drama


1988

Schůzka se smrtí

Film - Krimi, Mysteriózní, Thriller, Drama


1982

Zlo pod sluncem

Film - Krimi, Mysteriózní, Thriller, Drama


1978

Smrt na Nilu

Film - Krimi, Mysteriózní, Thriller, Drama

Zproštění viny

Film - Thriller


1973

Rituál

Film - Horor, Mysteriózní, Thriller


1972

Zběsilost

Film - Krimi, Thriller

Slídil

Film - Mysteriózní, Thriller


1971

Mr. Forbush and the Penguins

Film - Dobrodružný

Životopis

Celým jménem Anthony Joshua Shaffer se do židovské rodiny. Byl britský dramatik, scenárista, spisovatel, advokát a výkonný reklamní ředitel. Matka Reka a otec Jack si udělali dvojčata. Jeden z nich byl právě Anthony a druhý Peter Shaffer. Vystudoval právnickou fakultu Trinity College v Cambridgi.

Sheffer pracoval jako advokát a reklamní textař na plný úvazek. V roce 1954 si vzal svou první ženu Henrittu J. Glaskie. Není přesně známo, kdy se s ní rozvedl. Jeho druhá manželka byla Carolyn Soley. Jeho scénaristická kariéra se začala rozvíjet, když napsal scénář k Hitchcockově krimi thrilleru Zběsilost. Poté byl natočen podle jeho divadelní hry thriller Slídil. Se svou třetí manželkou herečkou Diane Cilento se setkal v roce 1973 v hororu Rituál, ke kterému taktéž napsal scénář.

Shaffer se v roce 1975 přestěhoval do Austrálie, ale stále měl svůj byt v Londýně. V roce 1978 napsal scénář hned ke dvěma filmům. Nejprve k britskému thrilleru s Richardem Burtonem v hlavní roli Zproštění viny. Poté  se zasloužil jako scenárista o úspěšnou jihoanglickou detektivku podle Agathy ChristieSmrt na Nilu. Jeho další projekt byl další thriller z Velké Británie Zlo pod sluncem.

V roce 1985 se provdal za onu herečku Diane Cilento. Jejich vztah ukončila až jeho smrt. V roce 1988 napsal scenář ke krimi thrilleru Schůzka se smrtí, což byla třetí spolupráce s hercem Peterem Ustinovem. Potom už se dostal k napsání scénáře k remaku svého filmu Rituál s Nicolasem Cagem a také byl natočen další stejnojmenný remake podle jeho divadelní hry Slídil.

Cilento svého muže nedoprovázela do Anglie, ale spíše zůstávala v Austrálii. Během manželství s Cilento měl tajnou lásku. Ta ale nečekaně zemřela a Shaffer Anthony se přiznal, že měl v plánu jí dát zásnubní prsten, rozvést se s Cilento a oženit se s ní. Tato událost ale jejich vztach udržela. Britský soudce zjistil, že během Shafferovi smrti byl Shafferův pozemek ve Spojeném království nelegální.

Zemřel 6. listopadu 2001 ve věku 75 let v Chelsea ve Westminsterské nemocnici v Londýně ve Velké Británii. Měl 2 děti. Je pohřben Highgate Cemetery v Londýně.

PlayEasy

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.