Andreas Wilson

Andreas Wilson

Osobnostcsfd.cz

Herec

7. března, 1981, Stockholm, Stockholms län, Švédsko

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

2014

Skumringslandet

Film - Krimi, Mysteriózní, Fantasy, Historický


2013

Two Hot Lesbians Have a Run-In with the Law

Film - Pornografický


2012

Skuteční lidé

Seriál - Sci-Fi, Drama

Benjaminovy květiny

Film - Krátkometrážní, Drama, Animovaný


2011

Italský klíč

Film - Komedie, Drama, Romantický

War of the Dead

Film - Dobrodružný, Horor, Sci-Fi, Akční

Mistaken

Film - Krátkometrážní, Sci-Fi, Akční


2010

Kennedys Hirn

Film - Thriller

Bicycle Bride

Film - Komedie

Sebastians Verden

Film - Drama, Akční


2008

Edderkoppen bakeri

Film - Komedie, Krátkometrážní


2007

Colorado Avenue

Film - Drama


2006

Babova auta

Film - Komedie, Akční

Kill Your Darlings

Film - Komedie, Drama


2005

Monstrum

Film - Sci-Fi, Thriller

Den utvalde

Film - Komedie, Thriller


2003

Zlo mezi námi

Film - Drama


Host

2002

Bettina S.

Seriál - Talk-show


1992

Gomorron

Seriál - Publicistický


1989

BingoLotto

Seriál - Soutěžní


Archivní záběry

2012

Skuteční lidé

Seriál - Sci-Fi, Drama

Životopis

Švédský rodák Andreas Wilson se narodil 7. března 1981 ve Stockholmu a vyrůstal v městě Täby. Později navštěvoval místní Tibble Gymnázium, kde vyučoval herectví a zpěv. Wilson započal svoji hereckou kariéru v místním divadle. Již ve školních letech působil v produkci Royal Dramatic Theatre ve Stockholmu. Často se objevoval na jevištích a zahrál si v muzikálech Grease nebo West Side Story.

Ve svých dvaadvaceti letech se tento 170 cm vysoký herec konečně poprvé objevuje na filmových plátnech v celosvětově velmi úspěšném a uznávaném švédském dramatu ZLO (2003), pod vedením režiséra Mikaela Håfströmse, které mu později vyneslo nejedno ocenění. V tomto snímku, natočeném na základě autobiografické předlohy spisovatele Jana Guilloua, ztvárnil postavu šestnáctiletého Erika Prügeleia, který žije se svou matkou a agresivním nevlastním otcem. Erik je poslán na internátní školu uprostřed švédského venkova, kde se stává svědkem brutálního chování „školní rady“ vůči mladším studentům. Záleží jen na něm samém, zda se podvolí zdejším zákonům, nebo ukáže svou tvrdost a odvahu. ZLO shlédlo po uvedení do švédských kin více než jeden milion diváků a stal se komerčně nejúspěšnějším snímkem posledních desetiletí v rámci Skandinávské kinematografie.

Tento film, kritiky nazýván „historií přátelství, vzpoury a odvahy“, byl v roce 2004 oficiálně nominován na cenu Oscar za nejlepší cizojazyčný film. Dále obdržel nominaci na cenu Swedish Film Award Guldbagge Award a cenu Danish Robert.

V roce 2004 se Wilsonovi spolu s dalšími mladými hereckými umělci dostává díky European Film Promotion pocty a pojmenování „vycházející hvězda“. Za dva roky po natočení snímku ZLO účinkuje v hlavní roli v sci-fi thrilleru MONSTRUM (2005). Tento snímek ale zdaleka nedosahuje kvalit Wilsonova prvního filmu a ohlasy z řad kritiků a diváků nejsou příliš kladné. O rok později se objevuje v dalším švédském snímku, a to akční komedii BABOVA AUTA (2006) a pak dalších, u nás ne příliš známých filmech.

Tento charismatický herec se kromě své dosavadní herecké a divadelní kariéry úspěšně prosazuje v modelingu pro americkou módní značku Abercrombie & Fitch. A není divu, že se v průzkumu z roku 2003 švédského časopisu Elle usadil na druhém místě v kategorii nejpřitažlivějších mužů Švédska.

Freemantle

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.