Sean Biggerstaff

Sean Biggerstaff

Osobnostcsfd.cz

Herec

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

2022

Action

Film - Komedie, Krátkometrážní


2019

Dobrá znamení

Seriál - Komedie, Fantasy


2018

Super November

Film - Komedie, Drama


2016

Whisky Galore!

Film - Komedie, Romantický

Enora

Film - Dobrodružný, Krátkometrážní, Drama


2014

In Extremis

Film - Horor, Krátkometrážní, Fantasy


2013

Mary, Queen of Scots

Film - Životopisný, Drama, Romantický


2011

Harry Potter a Relikvie smrti - část 2

Film - Dobrodružný, Rodinný, Drama, Fantasy


2009

Garrowův zákon

Seriál - Drama

X on a Map

Film - Dobrodružný, Krátkometrážní, Romantický


2007

Consenting Adults

Film - Životopisný, Drama


2006

Cashback

Film - Komedie, Drama, Romantický


2005

Selected Shorts #2: European Award Winners

Film - Komedie, Krátkometrážní, Drama, Fantasy


2004

Slečna Marplová

Seriál - Krimi, Drama

Cashback

Film - Komedie, Krátkometrážní, Drama


2003

Karel II. - Moc a vášeň

Seriál - Životopisný, Drama, Romantický, Historický

Doctor Who: Shada

Film - Sci-Fi, Animovaný


2002

Harry Potter a Tajemná komnata

Film - Dobrodružný, Mysteriózní, Rodinný, Fantasy


2001

Harry Potter a Kámen mudrců

Film - Dobrodružný, Mysteriózní, Rodinný, Fantasy


1997

Zimní host

Film - Drama


1996

Crow Road, The

Seriál - Drama

Životopis

Sean Biggerstaff se narodil 15. března 1983 ve skotském městě Glasgow. Má mladší sestru Jenny, která se narodila v roce 2001. Jako dítě žil s rodiči v malé oblasti Maryhill nedaleko Glasgow. Navštěvoval školu v Milngavie a v sedmi letech se přidal k Maryhillskému mládežnickému divadlu (Maryhill Youth Theatre), poté odešel ke Skotskému mládežnickému divadlu (Scottish Youth Theatre). Ve svých čtrnácti letech získal první profesionální roli v divadelní hře Macbeth v divadle Tron Theatre. Zde ho viděl hrát Alan Rickman, který byl jeho hereckým výkonem a jeho schopnostmi tak ohromený, že si ho vybral do svého režijního debutu ZIMNÍ HOST, kde si Sean zahrál po boku Emmy Thompson či Alana Rickmana. Ještě před účinkováním v tomto snímku se Sean objevil v televizní minisérii THE CROW ROAD.

Na radu Alana Rickmana si Sean zajistil hereckého agenta z londýnské herecké agentury International Creative Management. Nedlouho poté se mladý Sean zúčastnil konkurzu do snímků o Harrym Potterovi. Konkurz pro něj dopadl úspěšně a byla mu přiřazena role Olivera Wooda, kapitána a zároveň brankáře nebelvírského famfrpálového týmu. Tato role mu zajistila mnoho fanynek a obdivovatelek a Seana najednou znaly miliony lidí po celém světě, kde se Harry Potter promítal. Poněkud neočekávaně a překvapivě se však Sean objevil pouze v prvních dvou dílech této série, a to ve filmech HARRY POTTER A KÁMEN MUDRCŮ a HARRY POTTER A TAJEMNÁ KOMNATA. Ač se jeho postava vyskytuje takřka ve všech knižních dílech a ač i ve třetím filmu jsou záběry z famfrpálu, Sean Biggerstaff už se v dalších dílech neobjevil. A o popularitě jeho postavy i jeho samotného svědčí nejlépe to, že dokonce v roce 2003 vznikla petice za návrat postavy Olivera Wooda do závěrečných dílů. Tato petice však dosud nebyla vyslyšena.

Ale Harry Potterem kariéra Seana Biggerstaffa neskončila. Od té doby obsáhnul totiž několik dalších rolí. V roce 2003 nadaboval jednu z postav v animovaném snímku SHADA a v roce 2004 si zahrál postavu Henryho – vévody z Glocesteru v televizní minisérii KAREL II. – MOC A VÁŠEŇ. Objevil se také v roli Matta ve světové premiéře divadelní hry od Sharmana McDonalda (autor hry Zimní host, podle které natočil Alan Rickman stejnojmenný film) s názvem The Girl With Red Hair. V roce 2004 se také objevuje v krátkometrážním snímku CASHBACK, jehož stopáž je jen 18 minut. Tento snímek ale zaznamenal obrovský úspěch, byl nominován na Oscara v kategorii krátkometrážní snímek, a získal ocenění na šesti filmových festivalech, z nichž většina je zaměřena na krátkometrážní snímky. Úspěch tohoto snímku byl tak ohromující, že se jeho autor rozhodl natočit jeho celovečerní verzi, která měla premiéru v roce 2006. Sean si zde zopakoval roli Bena Willise, jenž po rozchodu s dívkou trpí nespavostí, a tak se rozhodne vykonávat noční směny v supermarketu. Sean zde v hlavní roli exceluje a úspěšnost snímku dokazuje i to, že snímek získal ocenění na filmových festivalech v San Sebastianu a v Bermudách. V roce 2007 Sean ztvárňuje postavu Jeremyho Wolfendena v televizním snímku CONSENTING ADULTS. A tato role přináší Seanovi jeho první hereckou cenu. Za tento snímek totiž získal ocenění britské filmové a televizní akademie ve Skotsku (BAFTA Scotland) pro nejlepšího televizního herce za rok 2007. Tento snímek si také odnesl z udělování těchto cen ocenění pro nejlepší drama roku.

V současnosti se Sean věnuje roli ve snímku HIPPIE HIPPIE SHAKE, který se natáčí v Londýně. Sean rovněž účinkuje ve filmech o drogách, alkoholu a kouření, které jsou určeny skotským školám. Všichni jeho fanoušci také s velkým napětím očekávají, zda se jeho postava vrátí alespoň do závěrečného dílu o Harrym Potterovi. V knize se jeho postava vyskytuje a herecké složení pro sedmý díl série nebylo dosud oznámeno, a tak má Sean stále šanci, že si ještě jednou zopakuje roli Olivera Wooda.

Jiří "freddy" Svoboda

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.