Stine Stengade

Stine Stengade

Osobnostcsfd.cz

Herečka

1. června, 1972, Kodaň, Dánsko

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

2023

Englemageren

Film - Krimi


2016

Špinavý byznys

Seriál - Krimi


2015

Die Abmachung

Film - Drama


2014

Tidsrejsen

Seriál - Dobrodružný, Rodinný, Sci-Fi


2013

Dicte

Seriál - Krimi, Drama

Alle for to

Film - Komedie, Krimi


2012

Nerada ruším

Film - Komedie, Drama


2011

Ti, co vraždí

Seriál - Krimi, Thriller, Akční

Pokoj 304

Film - Drama

Mimo podezření 3: Smrtící výstřely

Seriál - Krimi


2010

Vláda

Seriál - Drama


2009

Kletba vikingské čarodějky

Film - Dobrodružný, Komedie


2008

Plamen a Citron

Film - Thriller, Válečný, Drama, Historický

Ten, koho se bojíš

Film - Drama

Summerovi

Seriál - Drama

Spillets regler

Film - Drama


2007

Togetherness

Film - Krátkometrážní, Drama


2006

Setkání v Praze

Film - Drama

Forsvunden

Film - Krátkometrážní, Drama


2005

Nynne

Film - Komedie


2003

Pohádky Hanse Christiana Andersena

Seriál - Rodinný, Fantasy, Animovaný

Se dagens lys

Film - Komedie, Sci-Fi

Forsvar

Seriál - Drama

Annas dag

Film - Krátkometrážní


2001

En kærlighedshistorie

Film - Drama

Langt fra Las Vegas

Seriál - Komedie, Drama


2000

Rejseholdet

Seriál - Krimi, Thriller, Drama, Akční

Zacharias Carl Borg

Film - Krátkometrážní

Pavouk

Seriál - Krimi


1996

Den attende

Film - Drama


Hostka

2005

Vild med dans

Seriál - Hudební, Reality-TV, Soutěžní

Životopis

Divadelní a filmová herečka je rodačkou z Kodaně, ale vyrůstala v oblasti Vestsjælland, což je označení západní části největšího ostrova v Dánsku. Už jako dítě přicházela do kontaktu s divadlem, byť pouze v regionálním měřítku. V devatenácti letech nebyla přijata na divadelní školu v Aarhusu. Stengade na základě toho sice začala studovat dánskou filologii na univerzitě v Kodani, ale naštěstí se nevzdala a nepochybně i díky soukromým hodinám herectví byla další rok přijata na divadelní školu v hlavním městě. Tam studovala herectví až do roku 1998, tedy do doby, kdy už za sebou měla značné zkušenosti na divadelních prknech a pár prvních krůčků i na filmovém plátně.

Až do roku 2000 měla za sebou až na několik výjimek převážně divadelní role na jevištích po celém Dánsku. Mezi její role patřily například Irina v Čechovově „Třech sestrách“ a rovněž si zahrála Markétu Gautierovou ve zpracování slavné „Dámy s kaméliemi“. Krom toho hrála v takových proslulých hrách jako je třeba „Večer Tříkrálový“ či „Misantrop“. Objevila se rovněž v soudobých hrách skandinávských autorů. Divadlu se věnuje doposud a kupříkladu v roce 2007 měla roli v divadelní verzi Vinterbergova FESTEN, jehož filmový předobraz je označován za vůbec první film vlivného směru Dogma 95.

Stine se ve světě filmu usazovala několik let. V jejím debutu, dramatu DEN ATTENDE (volně přeloženo coby „Osmnáctého“) si střihla drobnou roli. Film získal cenu kritiků na festivalu v Mannheimu, přesto však byla pro herečku daleko zásadnější práce na kriminálním seriálu EDDERKOPPEN z roku 2000. Zde se poprvé setkala s hereckým kolegou Larsem Mikkelsenem a co bylo ještě daleko důležitější, s režisérem Olem Christianem Madsenem. Už v seriálu, odehrávajícím se v poválečné Kodani, přesvědčila kritiky. A následující role jí definitivně zajistila i úspěch divácký. Jednalo se o snímek EN KÆRLIGHEDSHISTORIE (poněkud vstřícnější americký název zní „Kira's Reason: A Love Story“). Režisérem byl opět Ole Christian Madsen a herecký partner Mikkelsen. Tento film, natočený dle směrnic stylu Dogma 95 (je proto označován také jako Dogme #21) vypráví o duševně nemocné ženě a matce, která se dostane do psychiatrické léčebny a po návratu touží se zpět zapojit do normálního života. Stengade dostala za roli Kiry obě nejdůležitější dánské filmové ceny. Bodil Award za nejlepší herečku a proměnila stejně tak nominaci na Robert Award (dánská obdoba Oscarů). Kritici oceňovali procítěný výkon a i značnou dávku charismatu, které vycházelo z nekonvenční a na první pohled nepostřehnutelné krásy. Film jí přinesl krom cen i rodinné štěstí. V průběhu natáčení navázala vztah s režisérem Madsenem. Není určitě bez zajímavosti, že oba kvůli tomu opustili své bývalé partnery, Madsen manželku a dvě děti.

Nebude velkým překvapením, že následující role dostala Stine Stengade i ve filmech svého manžela Madsena. Po krátké pauze, kdy se starala o narozeného syna, se postupně vracela, nejprve v bláznivé komedii NYNNE a znovu úspěšně ve filmu PRAG, natočeném kompletně v České republice. Režisér Madsen představil opět pochmurný příběh manželského páru (manžela hrál Mads Mikkelsen), který se okolnostmi ocitne v neznámém prostředí a teprve na takovém místě si uvědomí prázdnotu a mechaničnost manželského soužití. Film použil pro našince možná poměrně originálním způsobem české hlavní město, které obdařil jistou smutnou patinou, ale rovněž éterickou atmosférou. Tato role znamenala druhou (tentokrát však neproměněnou) nominaci na cenu Bodil. V roce 2008 se Stine představila v dalším manželově filmu FLAME AND CITRON. A nutno říct, že i zdaleka nejúspěšnějším, snímek získal hned pět Robert Awards a na dalších devět byl nominován včetně nominace pro Stine Stengade. Děj zavádí diváka do druhé světové války, respektive její závěrečné části. Dva bojovníci proti nacismu (Mads Mikkelsen a Truhe Lindhardt) likvidují členy Gestapa a dostanou za úkol zbavit se tajemné femme fatale Ketty (Stine Stengade). Hledání pravdy a zákoutí dohod se zalíbilo divákům po celé Evropě, kde byl snímek s úspěchem promítán. Že nehraje jen v manželových projektech potvrdila ten samý rok v psychologickém dramatu DEN DU FRYGTER, který na dálku soupeřil o Robert Awards či třeba v komedii VØLVENS FORBANDELSE z roku 2009.

Mimo dalších hereckých rolí je Stine Stengade v Dánsku známá svým dabováním v první řadě amerických animovaných filmu (třeba MONSTERS VS. ALIENS). Pouze sto šedesát pět centimetrů vysoká herečka si pečlivě drží vlastní soukromí, ráda zpívá a obecně se o hudbu zajímá (v EN KÆRLIGHEDSHISTORIE koneckonců sama zpívala). Její oblíbenou spisovatelkou je slavná rodačka Karen Blixen a ráda poslouchá U2. Zelenooká Dánka je znalá jazyků a ovládá angličtinu, němčinu, francouzštinu, švédštinu a norštinu.

Martin "MM11" Mišúr

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.