Sergej Antonov

Osobnostcsfd.cz

Scenárista/ka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Scenárista/ka

1989

Vaska

Film - Drama


1982

Lety ve snu a ve skutečnosti

Film - Drama


1970

Žil zpívající drozd

Film - Komedie, Drama


1962

Nebezpečná trasa

Film - Drama


1961

Aljonka

Film - Komedie


1960

Lidé na mostě

Film - Drama

Разноцветные камешки

Film - Drama


1957

Poddubenskije častuški

Film - Komedie

Rozcestí

Film - Drama, Romantický


1945

Bylo to v Donbasu

Film

Životopis

Spisovatel, scenárista, dramaturg a filmový kritik začal svoji kariéru jako vystudovaný stavař. Jeho otec stejně jako dědeček z matčiny strany byli železničními inženýry a v rodině vyrůstal v prostředí plném technického prakticismu, kde panoval (jeho slovy) „skeptický vztah ke všemu humanitnímu, včetně literatury“. Rozumělo se tedy, že i on půjde v jejich stopách.

Promoval v roce 1938, ale brzy přišly válečné konflikty. Prošel celou finskou i Velkou vlasteneckou válkou v řadách silničního vojska, stavěl mosty a opevnění. Vítězství se dočkal v hodnosti majora vyznamenaný Řádem vlastenecké války, Řádem rudé hvězdy a dalšími medailemi. V průběhu války publikoval první básně (1944).

Po válce působil jako pedagog na leteckém institutu, přednášel deskriptivní geometrii, ale zároveň se plně věnoval psaní. V roce 1947 mu vyšla první próza, na niž se plně zaměřil poté, co skončil na radu Anny Achmatovové s poezií. Mnohá jeho díla byla zfilmována: Dělo bylo v Pěňkově, Prišjol soldat s fronta, Aljonka atd.

Často se na filmech podle vlastních románů podílel i jako scenárista, scenáristiku také krátce vyučoval. Literární kritice se naopak na rozdíl od tohoto dvouletého pedagogického extempore věnoval dlouhodobě.

Byl ženatý, se ženou měli dva syny a dvě dcery, jednou z nich je herečka Olga Antonova.

chamonix

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.