Štěpán Bulejko

Štěpán Bulejko

Osobnostcsfd.cz

Herec

15. srpna, 1914, Brno, Morava, Rakousko-Uhersko

25. listopadu, 1976, Praha, Československo

Filmografie

Herec

1977

Zítra vstanu a opařím se čajem

Film - Komedie, Sci-Fi, Válečný


1976

Muž na radnici

Seriál - Drama

Kateřina zlé pověsti

Film - Drama, Historický


1975

Chalupáři

Seriál - Komedie

Osvobození Prahy

Film - Válečný, Drama, Historický

Nejmladší z rodu Hamrů

Seriál - Drama

Matka

Seriál - Drama


1974

Kdo hledá, najde

Film - Drama

Sám proti městu

Film - Krimi, Drama

Dlouhá cesta

Film - Drama

Hra na život

Film - Životopisný


1973

Dny zrady I.

Film - Válečný, Drama, Historický

Dny zrady II.

Film - Válečný, Drama, Historický

Vysoká modrá zeď

Film - Drama

Kdo je vinen?

Film - Drama


1972

Bakaláři

Seriál - Komedie, Krátkometrážní


1971

Pan Tau

Seriál - Dobrodružný, Komedie, Rodinný, Fantasy

Klíč

Film - Drama, Historický

Svět otevřený náhodám

Film - Drama

Zajatec šílenství

Film - Válečný, Drama


1970

F. L. Věk

Seriál - Drama, Historický

Žižkův meč

Film - Komedie, Historický

Honoré de Balzac

Film - Životopisný, Drama


1969

Slasti Otce vlasti

Film - Komedie, Historický

Dlouhé dopoledne

Film - Drama


1968

Hříšní lidé města pražského

Seriál - Komedie, Krimi, Drama

Maratón

Film - Komedie, Válečný, Drama


1964

Hvězda zvaná Pelyněk

Film - Válečný, Drama, Historický

Strakatí andělé

Film - Povídkový, Drama


1963

Marianna Pinedová

Film - Drama, Historický


1962

Transport z ráje

Film - Válečný, Drama

Blbec z Xeenemünde

Film - Komedie, Válečný, Drama, Fantasy

Horoucí srdce

Film - Životopisný, Drama

Benátská vdovička

Film


1960

Vyšší princip

Film - Válečný, Drama


1958

Černý prapor

Film - Válečný, Drama


1955

Jan Žižka

Film - Válečný, Drama, Historický

Vzorný kinematograf Haška Jaroslava

Film - Komedie, Povídkový

Z mého života

Film - Hudební, Životopisný, Drama


1954

Jan Hus

Film - Drama, Historický

Psohlavci

Film - Drama, Historický

Botostroj

Film - Drama


1953

Výstraha

Film - Drama

Přicházejí z tmy

Film - Drama


1952

Únos

Film - Drama

Slovo dělá ženu

Film - Komedie


1951

Zocelení

Film - Drama


1950

Past

Film - Válečný, Drama

Mordová rokle

Film - Drama


1949

Němá barikáda

Film - Válečný, Drama

Katka

Film - Komedie

Veliká příležitost

Film - Drama


1948

Daleká cesta

Film - Psychologický, Drama

Životopis

Štěpán Bulejko (někdy byl uváděn jako Štefan Bulejko) 15. srpna 1914 v Brně. Aby mohl vykonávat herecké povolání, v roce 1938 absolvoval pražskou Státní konzervatoř. Profesionální hereckou dráhu však započal už v olomouckém Českém divadle (1935 – 1938). Poté byl členem brněnského Zemského divadla a českobudějovické i pardubické scény (1938 – 1945), městských scén v Olomouci a Pardubicích (1945 – 1950) a Městských divadlech pražských (1950 – 1976), kde působil až do své smrti.

V roce 1938 hostoval v epizodkách v pražském Národním divadle („Naši furianti“ a „Romeo a Julie“). Na českých divadelních prknech představoval Štěpán Bulejko pokaždé menší a malé role. Díky své výrazné vysoké postavě, zajímavě klenutému profilu tváře a mimice vždy dokázal na sebe strnout dost velkou pozornost. Zajímavý byl také jeho hluboký hlas, který ale moc nemohl využít, protože jeho role byly celkem často „němé“. Povětšinou vytvářel charakterní úlohy, např. Dlouhána (Rollandova „Hra o lásce a smrti“) nebo Strážmistra („Legenda o Svaté Ancille“ Chorvata Miroslava Krležly).

Podobně jako na divadle, také před filmovými kamerami byl představitelem různých malých postav a postaviček. Díky své znalosti němčiny a fyziognomii byl nejčastěji obsazován do záporných postav nacistických uniformovaných složek. Je až symbolické, že ve své první i poslední filmové roli si zahrál nacistického důstojníka.

V tom prvním, Vávrově a Drdově NĚMÉ BARIKÁDĚ (1948) byl přísným parlamentářem SS, a ve své poslední – zároveň nejznámější filmové úloze stvořil admirála Wolfa, který je „paralyzován“ zeleným sprejem ve Sci – Fi komedii ZÍTRA VSTANU A OPAŘÍM SE ČAJEM (1977) Jindřicha Poláka, která ale měla premiéru (červen 1977) až několik měsíců po Bulejkově smrti.

Z dalších „jeho“ nacistů si uveďme ty z českých válečných filmů. V německé uniformě představoval důstojníky SS (VELIKÁ PŘÍLEŽITOST, VYŠŠÍ PRINCIP, TRANSPORT Z RÁJE), vojenské velitele (PAST, BLBEC Z XEENEMÜNDE), velitele gestapa (MORDOVÁ ROKLE), vysoké německé důstojníky, př. plukovníky i generály i (VÝSTRAHA, MARATÓN, KLÍČ, DNY ZRADY, OSVOBOZENÍ PRAHY) a schematicky zlé Němce z poválečných dob (ÚNOS, PŘÍCHÁZEJÍ Z TMY, BOTOSTROJ). Němce si (ale v menší míře) zopakoval také v Československé televizi.

Z jeho „normálních“ postav si připomeňme muže oznamující transport v Radokově DALEKÉ CESTĚ (1949), poručíka četníků v ZOCELENÍ (1950) Martina Friče, pilota v komedii SLOVO DĚLÁ ŽENU (1952) Jaroslava Macha, žoldnéře v kostele ve Vávrově JANU HUSOVI (1954), posla od Čeňka z Wartenberga (Václav Voska) v JANU ŽIŽKOVI (1955), skladatele Franze Liszta v Krškově životopisném Z MÉHO ŽIVOTA (1955), důstojníka ve Fričových PSOHLAVCÍCH (1955), pobočníka arcivévody v Lipského komedii VZORNÝ KINEMATOGRAF HAŠKA JAROSLAVA (1955), Lorda v ČERNÉM PRAPORU (1958) Vladimíra Čecha, návladního ve Vávrově HOROUCÍM SRDCI (1962), diplomata v Blumenfeldových STRAKATÝCH ANDĚLÍCH (1964), feldkuráta ve HVĚZDĚ ZVANÁ PELYNĚK (1964) Martina Friče, vikomta ve Steklého komedii SLASTI OTCE VLASTI (1969), Nerudného v příběhu SVĚT OTEVŘENÝ NÁHODÁM (1971) Karla Steklého, úředníka cestovní kanceláře v Polákově PAN TAU TO ZAŘÍDÍ (1972) a Roubala ve VYSOKÉ MODRÉ ZDI (1973) Vladimíra Čecha.

Málo, ale pravidelně spolupracoval také s rozhlasem („Muž, který tisíckrát zemřel“ či „Štěstí nedohoníš“), televizními inscenacemi (DLOUHÉ DOPOLEDNE, ŽIŽKŮV MEČ, ZAJATEC ŠÍLENSTVÍ, KATEŘINA ZLÉ POVĚSTI) a seriály (HŘÍŠNÍ LIDÉ MĚSTA PRAŽSKÉHO, F. L. VĚK, NEJMLADŠÍ Z RODU HAMRŮ, CHALUPÁŘI, MUŽ NA RADNICI). Právě ve Filipově televizní komedii KATEŘINA ZLÉ POVĚSTÍ (1976) vytvořil svoji největší televizní úlohu konšela Slívy.

Zatímco nejvýraznější seriálová postava byla studie opilce Jordána, jehož žena (Míla Myslíková) má poté kvůli manželově závislosti problémy i na svém pracovišti, mlékárně, v normalizačním seriálu Evžena Sokolovského MUŽ NA RADNICI (1976). Jeho ženou byla herečka Heda Marková (1906 – 1960). Celkem plodnou kariéru herce malých rolí ukončila až náhlá smrt. Štěpán Bulejko zemřel předčasně 25. listopadu 1976 v Praze ve věku šedesáti dvou let.

Jaroslav "krib" Lopour

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.