Rudolf Deyl st.

Rudolf Deyl st.

Osobnostcsfd.cz

Herec, Vypraveč

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

1969

Jak začínali: Dnes vzpomíná Rudolf Deyl

Film - Dokumentární, Krátkometrážní, Životopisný


1968

Národní muzeum - 150

Film - Dokumentární, Krátkometrážní


1966

Sedm koní a vavříny

Film - Komedie

Muž, který stál v cestě

Film - Krimi


1961

FAMU Žurnál: První občasník

Film - Dokumentární, Krátkometrážní


1958

Černý prapor

Film - Válečný, Drama


1956

Herecké anekdoty

Film - Komedie, Krátkometrážní


1955

Strakonický dudák

Film - Pohádka


1954

Jan Hus

Film - Drama, Historický


1952

Písnička za groš

Film - Hudební, Komedie


1950

Posel úsvitu

Film - Životopisný, Drama, Historický

Přiznání

Film - Drama


1948

Dvaasedmdesátka

Film - Drama


1946

Nezbedný bakalář

Film - Komedie, Historický


1942

Ryba na suchu

Film - Komedie

Přijdu hned

Film - Komedie

Velká přehrada

Film - Drama


1940

Dva týdny štěstí

Film - Komedie

Za tichých nocí

Film - Drama, Romantický


1938

Pán a sluha

Film - Komedie


1937

Bílá nemoc

Film - Psychologický, Sci-Fi, Drama

Děvčata, nedejte se!

Film - Komedie

Advokátka Věra

Film - Komedie

Kvočna

Film - Komedie

Vyděrač

Film - Drama


1936

Velbloud uchem jehly

Film - Komedie

Páter Vojtěch

Film - Drama


1935

Bezdětná

Film - Drama, Romantický

Milan Rastislav Štefánik

Film - Životopisný, Drama


1933

Řeka

Film - Dobrodružný, Poetický, Drama, Romantický


1919

Stavitel chrámu

Film - Krátkometrážní, Drama, Historický

Dáma s růží

Film - Drama


Vypraveč

1968

Jak to začalo

Film - Dokumentární, Krátkometrážní


Archivní záběry

2000

Příběhy slavných

Seriál - Dokumentární, Životopisný

Životopis

Studoval na nižší reálce, později na obchodní akademii. Jeho otec si přál, aby syn po něm převzal rodinný kožedělný podnik, ale synovi učarovalo divadlo. Možná díky matce, která divadlo milovala. První herecké zkušenosti získával Deyl u divadelních společností O. Červíčka, V. Suka a P. Švandy. V roce 1897 začal studovat na Ottově dramatické škole ve Vídni, kam přišla nabídka na angažmá v Zemském divadle v Lublani, kde setrval do roku 1902. V letech 1902 - 1905 hrál v Plzni a od roku 1905 až do svého odchodu do důchodu v roce 1942 hrál v Národním divadle v Praze. Jako představitel velkých převážně dramatických postav domácího i světového repertoáru patřil k největším hereckým osobnostem své doby.

V letech 1928 - 1935 byl profesorem na dramatickém oddělení Konzervatoře Praha a v letech 1922 - 1934 byl předsedou Ústřední jednoty českého herectva. Deylovo herectví bylo charakterizováno péčí o přesnou a výraznou artikulaci a sklonem ke zvučné a nadnesené deklamaci. To a také jeho majestátný vzhled předurčilo jeho obsazování do rolí nejdříve vitálních mladých mužů, později do rolí velkých mužských postav historie i současnosti. Z jeho divadelních rolí jmenujme například Cassio (Shakespeare - Othello), Jindřich (Shakespeare - Jindřich IV.), Jan Hus (Jirásek), Karel IV. (Vrchlický - Noc na Karlštejně).

Deylovo deklamativní herectví a jeho až příliš majestátní vzhled nevyhovovaly požadavkům filmařů a tak za celý svůj dlouhý život hrál jen v necelé třicítce filmů. Po první malé roli ve filmu DÁMA S RŮŽÍ z roku 1919 dostal ještě téhož roku titulní roli v dodnes ceněném filmu významného českého kameramana Karla Degla STAVITEL CHRÁMU, kde stvárnil titulní roli stavitele Petra Parléře. Rolí mohlo být asi více, ale Deylovi němý film evidentně nevyhovoval. K filmu se vrátil až v roce 1933 rolí učitele v lyrickém příběhu Josefa Rovenského ŘEKA. Až do osvobození v roce 1945 se ve filmu objevoval pravidelně. Role to však byly povahově stejné. Téměř vždy šlo o vysoce postaveného muže. Továrníka Richarda Halera hrál v melodramatu BEZDĚTNÁ, továrníka Vilíma v komedii VELBLOUD UCHEM JEHLY, kancléře v KVOČNĚ, vysokého úředníka v BÍLÉ NEMOCI, generála v MASKOVANÉ MILENCE, továrníka v komedii PŘIJDU HNED. Po válce se ve filmu objevoval jen sporadicky v menších rolích, jako např. konšel Gryllov v komedii NEZBEDNÝ BAKALÁŘ, purkrabí Wallis v životopisném filmu Václava Kršky POSEL ÚSVITU, mistr Stanislav ze Znojma v JANU HUSOVI nebo starý dudák Tomáš ve STRAKONICKÉM DUDÁKOVI. S filmovými diváky se rozloučil v roce 1958 rolí otce vojáka Petra v podání Františka Peterky ve válečném dramatu ČERNÝ PRAPOR. To že se dále ve filmu neobjevoval nebylo zřejmě jeho vinou. Deyl se až do svého vysokého věku těšil dobré fyzické kondici. Rád chodil na dostihy, psal vzpomínkové knihy a občas se objevoval v televizi ve vzpomínkových, zábavných a střihových pořadech.

Rudolf Deyl starší byl manželem herečky Marie Spurné otec herců Rudolfa Deyla mladšího a Evy Deylové. Žádný otec si nepřeje přežít svého syna a Deylovi se to bohužel podařilo. Svého předčasně zemřelého syna herce Rudolfa Deyla mladšího přežil o pět let a dožil se velmi vysokého věku 96 let.

Deyl získal za svůj dlouhý život několik ocenění. V roce 1928 se stal laureátem státní ceny za herecké umění, v roce 1939 laureátem národní ceny za herecký výkon v roli Petra Dubského v Našich furiantech na scéně Národního divadla, v roce 1953 obdržel Řád práce a v roce 1968 se stal Národním umělcem.

Petr "Bart" Bartoš

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.