Michael Baumbruck

Michael Baumbruck

Osobnostcsfd.cz

Režisér/ka, Kameraman/ka

Filmografie

Režisér/ka

1995

Mezní situace

Film - Dokumentární


Kameraman/ka

2023

Dirigenti

Seriál - Dokumentární, Životopisný


2019

Ženská na vrcholu

Film - Komedie, Romantický

Životopis

Po absolvování FAMU natočil režisér Michal Baumbruck série „underground“ filmů zachycujících českou výtvarnou alternativní scénu. Absolventský film Pevnost získal několik ocenění. Dále v té době vytvořil multimediální program „Franz Kafka und Prag“ pro muzeum v Bochumi, SRN a další multimediální projekty pro Smithsonian Institution Washington D.C. Dále pracoval jako režisér a kameraman pro Slovenskou televizi (např. film Počuť krajinu).

V roce 1985 emigroval do Spojených států, kde pracoval jako režisér multimediálních programů a jako kameraman točil dokumentární filmy a zpravodajství, včetně reportáže pro UNPROFORM z války v bývalé Jugoslávii. Krátce také učil na School of Visual Arts v New Yorku. V roce 1991 natočil několik filmů pro Christian Dior, což ho přivedlo k reklamě. Zpět do Čech ho přivedl film I never Saw Another Butterfly pro PBS a film Faust on a String.

Od roku 1993 žije v Praze. Jako režisér a kameraman natočil kolem tří set domácích a zahraničních reklamních spotů, z nich některé byly oceněny na mezinárodních i místních soutěžích. Postupně byl zastupován produkcemi Stillking, Savage a Stink a spolupracoval s dalšími filmovými produkcemi v Evropě, Americe, Africe i Asii.

V letech 2008–2011 napsal Michal Baumbruck s Pavlem Jechem adaptaci novely Alexandra Grina „Zářivý svět“, se kterou byli vybráni pro workshop North by Northwest. Za další, tentokrát autorský scénář Vsaď se!, dostal v roce 2011 cenu RWE.

Kontinuálně mapuje českou výtvarnou scénu. Natočil pro ČT film Mezní Situace o sochaři Jiřím Sozanském (oceněný FITES) a znovu s Jiřím Sozanským film Outcast. Dlouhodobě pracuje na sběrných dokumentárních filmech, mimo jiné o sochaři Čestmíru Suškovi nebo kytaristovi a skladateli Michalu Pavlíčkovi. Jako kameraman natočil divácky úspěšnou romantickou komedii Ženská na vrcholu.

Od roku 2020 vyučuje Michal Baumbruck na Katedře kamery FAMU.

ruhla

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.