Jon Kortajarena

Jon Kortajarena

Osobnostcsfd.cz

Herec

19. května, 1985, Bilbao, Vizcaya, País Vasco, Španělsko

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

2023

Rachel Stoneová: Sázka na Srdce

Film - Krimi, Thriller, Akční


2022

El Inmortal

Seriál - Krimi, Thriller, Drama


2020

Eurosong: Příběh skupiny Fire Saga

Film - Hudební, Komedie, Muzikál, Romantický

Příběhy nekonečna

Seriál - Sci-Fi


2019

Širé moře

Seriál - Krimi, Mysteriózní, Drama

Nevídaní

Film - Komedie

El Destello

Film - Krátkometrážní, Drama


2018

The Aspern Papers

Film - Drama

La verdad

Seriál - Thriller


2017

Kůže

Film - Drama

Double Dutchess: Seeing Double

Film - Hudební

Noir Anthracite

Film - Krátkometrážní


2016

Acantilado

Film - Thriller


2015

Ma Ma

Film - Drama

Quantico

Seriál - Drama

Andròn - The Black Labyrinth

Film - Sci-Fi, Akční


2009

Single Man

Film - Psychologický, Drama


Host

2021

Drag Race España

Seriál - Reality-TV, Soutěžní


1997

Corazón de...

Seriál - Publicistický

Životopis

„Měl jsem štěstí, že všechno přišlo, když to mělo přijít.“

Jon Kortajarena Redruello je španělský model a herec. Narodil se v baskickém Bilbau na severu Španělska. Má mladší sestru, matka Nuria je profesionální kadeřnicí a pravidelně se synovi stará o vlasy. Do deseti let chodil do ikastoly – základní školy, kde se vyučuje hlavně v baskičtině, později navštěvoval soukromé, veřejné a katolické školy. Mluví španělsky, anglicky a baskickým jazykem euskera.

Plachý a stydlivý teenager byl objeven skautem, když v roce 2003 doprovázel přítele na módní přehlídku v Barceloně. Odešel do Paříže a v roce 2004 se stal tváří jarní kampaně Roberta Cavalliho-Just Cavalli, která ho vystřelila do módního showbussinesu. Na podzim toho roku se představil na Fashion weeku v Miláně a Paříži, kde předváděl pro Emporio Armani a Johna Galliana. Následuje práce pro Versace, Dolce & Gabbana, Salvatore Ferragamo, Carolina Herrera, Giorgio Armani, Karl Lagerfeld nebo Chanel a mnoho dalších. V roce 2009 ho magazín Forbes zařadil mezi 10 nejúspěšnějších mužských modelů světa.

V roce 2007 poprvé pracuje pro Toma Forda, který ho označil za svého nejoblíbenějšího modela. O dva roky později ho Tom obsadí do svého režijního debutu Single Man (2009). V epizodní roličce Jon předvádí prakticky sám sebe – pohledný mladík Carlos přijel za úspěchem ze Španělska a matka je kadeřnice, která mu upravovala vlasy než odjel. Po nadšeně přijatém filmu pokračuje Jon v práci modela. Zároveň se pokouší o kariéru jako herec. Účinkuje v Madonniných klipech Girl Gone Wild (2012) a Bitch I'm Madonna (2015), v M.I.L.F. $ (2016) od Fergie aVolves(2016) – reklamním videu Kanye Westa pro módní značku Balmain. V roce 2017 se objeví ve 100minutovém hudebním vizuálu Fergie – Double Dutchess: Seeing Double, the Visual Experience.

V roce 2015 se mihne v italské sci-fi Andròn-The Black Labyrinth (2015), neúspěšné variaci na Hunger Games s Alecem Baldwinem a Dannym Gloverem. Následuje mnohem lépe přijatý španělský thriller Acantilado/Cliff (2016), který dokonce získal jednu z cen na texaském Austin Film Festival. V dramatu Kůže (2017) hraje popáleného mladíka, toužícího po krásné tváři. Surrealistický debut populárního španělského herce a režiséra Eduarda Casanovy v produkci Netflixu byl nadšeně uveden na Berlinale coby Almodovarův odkaz.

Velkou příležitostí byla role básníka Jeffreyho Asperna v dramatu debutujícího Juliena LandaiseThe Aspern Papers (2018), podle ceněné knižní předlohy Henryho Jamese. Po boku Vanessy Redgrave a Joely Richardson odvedl Jon slušný herecký výkon, film však podle kritiků i diváků zazdil Jonathan Rhys Meyers svým „strnulým herectvím a emocionální hloubkou Dereka Zoolandera“.
Komedii Nevídaní (2019) Mariny Seresesky, argentinské režisérky usazené ve Španělsku, kritici označili za průměrnou, divácká odezva byla příznivější. Mihl se i v Eurosong: Příběh skupiny Fire Saga (2020).

Větší příležitost dala Jonovi televize. V roce 2017 si zahrál politického operativce Felixe Cordovu v pěti epizodách druhé sezóny dramatického seriálu Quantico (USA 2015–2018). Hlavní roli dostal ve španělském seriálu La verdad (2018). Zde hraje mladého policistu Marcose, zabývajícího se případem sedmnáctileté dívky Pauly, která zmizela v osmi letech a nyní se údajně objevila. Úspěšný seriál byl ve španělské televizi vysoce sledovaný a vzniklo celkem 16 epizod ve dvou sériích.

Ve španělském Širém moři (2019–2020), mysteriózním seriálu zasazeném na luxusní zaoceánský parník ve 40. letech dvacátého století, hraje jednu z hlavních postav – palubního důstojníka Nicolase pomáhajícímu hlavní hrdince Evě. Po třech vcelku úspěšných sezónách Netflix v květnu 2020 oznámil zrušení plánované čtvrté řady. V dubnu 2020 se Jon objevil v 6. epizodě Tales from the Loop (2020), dramatické sci-fi sérii založené na knižní předloze švédského vizuálního designéra Simona Stålenhaga. Seriál je v zahraničí vysoce hodnocen a jednotlivé díly režijně zpracovali umělci jako Mark Romanek, Andrew Stanton nebo Jodie Foster.

I nadále se věnuje modelingu, vytváří vizuály pro internet a pracuje na své herecké kariéře. Je velvyslancem organizace Save The Children a podporuje Greenpeace. Jako úspěšný model, který se vždy hlásil ke svému španělskému původu, byl spolu s několika dalšími osobnostmi v roce 2014 jmenován Synem Bilbaa. Toto vyznamenání Jon věnoval svému dědečkovi Aititeovi.

Soukromý život Jona Kortajareny je poněkud tajemný. Byl spojován se španělskou herečkou Blancou Romero nebo hercem Alfonsem Bassavem. Od roku 2014 tvořil dva roky pár s welšským hercem Lukem Evansem.

Na zátylku má tetování. Symbolizuje strom složený ze dvou kořenů vyrůstajících do dvou větví obklopených siluetou zeleně. Návrh pochází z kresby, kterou namaloval sám Jon v pěti letech.

kenny.h

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.