Jiří Sehnal

Jiří Sehnal

Osobnostcsfd.cz

Herec, Scenárista

29. května, 1932, Brno, Československo

17. června, 2006, Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

2001

Zajatec lesa

Film - Krátkometrážní, Pohádka


2000

Příběhy slavných

Seriál - Dokumentární, Životopisný


1999

Kdo unesl Klaudii?

Film - Komedie, Krátkometrážní


1993

Hotýlek v srdci Evropy

Film - Komedie


1960

Žalobníci

Film - Komedie

Taková ztráta krve

Film - Hudební, Komedie


1959

Slečna od vody

Film - Komedie


1958

Tři přání

Film - Komedie

Hlavní výhra

Film - Komedie


1957

Konec jasnovidce

Film - Komedie, Krátkometrážní

Štěňata

Film - Komedie


1956

Dědeček automobil

Film - Komedie, Sportovní

Roztržka

Film - Psychologický, Drama


Scenárista

1961

Sbohem, deštivé město !

Film


Host

2005

Kosmopolis

Seriál - Publicistický


2000

Velký vůz

Seriál - Publicistický


1985

Kavárnička dříve narozených

Seriál - Hudební, Komedie, Publicistický, Talk-show

Životopis

Jiří Sehnal se narodil v Brně, dětství strávil v Holešově u babičky. Vyučil se v Baťových závodech ve Zlíně, tehdy také začal hrát ochotnické divadlo a nasával inspirativní atmosféru poměrně vyspělého zlínského kulturního prostředí, zvláště jej okouzlovaly Baťovy filmové ateliéry. Večerním studiem dosáhl maturity a nastoupil na DAMU, obor herectví. Odtud byl ale vyloučen, načež přestoupil na FAMU, kde absolvoval obor dramaturgie (1959). Také na FAMU neušel vlivným podnětům – mezi jeho spolužáky byli totiž později slavní režiséři Miloš Forman a Jan Roháč.

Ještě jako student zahájil Sehnal profesionální kariéru v Divadle satiry pod taktovkou Jana Wericha (1955-1957), hrál také v několika filmech, jeho debutem byla nevelká úloha muže v baru v dnes již zapomenutém komorním dramatu ROZTRŽKA (1956). V témže roce dostal roli továrníka Laurina v komedii DĚDEČEK AUTOMOBIL (1956). Následovalo několik dalších rolí ve filmech ze současnosti (ŠTĚŇATA, 1957; KONEC JASNOVIDCE, 1957; HLAVNÍ VÝHRA, 1958; SLEČNA OD VODY, 1959). Po odchodu z ansámblu Jana Wericha nastoupil Sehnal do vznikajícího Divadla Na zábradlí, kde účinkoval v zahajovacím představení Kdyby tisíc klarinetů. Následně patřil k zakládajícím osobnostem divadla Semafor a v jeho začátcích rozvíjel své umělecké nadání v různých oborech (objevil se například v legendárním představení Taková ztráta krve).

Zcela nový směr nabrala Sehnalova životní dráha v roce 1961, kdy emigroval do Německé spolkové republiky, kde byl hlasatelem rádia Svobodná Evropa, později se prosadil i na německé rozhlasové stanici Deutsche Welle. Později žil v USA a v Kanadě, krátký čas pobyl také v Izraeli, v roce 1980 nakonec získal americké občanství. Ve Spojených státech přijal umělecký pseudonym Jethro Spencer McIntosh, snažil se o prosazení jako spisovatel, ale více se uživil malováním; jeho obrazy s podporou Miloše Formana kupovaly i hollywoodské hvězdy (například Shirley McLane, Jack Nicholson nebo Henry Fonda).

Po listopadu 1989 se Sehnal vrátil do Čech, ale jeho četné plány na umělecké uplatnění vyšly do ztracena. Nerealizované scénáře, které si přivezl z Ameriky, zůstaly nadále nerealizované, ani o jeho herectví již nebyl příliš velký zájem a objevil se jen v nevelké roli mafiána v nepříliš podařené komedii HOTÝLEK V SRDCI EVROPY (1993), později jej Jiří Suchý angažoval do svých krátkých filmů KDO UNESL KLAUDII? (1999) a ZAJATEC LESA (2001). Se Suchým ostatně obnovil i spolupráci na jevišti Semaforu, očekávaný výsledek se ovšem nedostavil.

Jiří Sehnal je autorem autobiografické knihy Z Holešova do Hollywoodu (1992), později publikoval povídky a sbírky anekdot. Jeho profesionální dráha byla zpracována v dokumentu Mých pět švestek (2005). Jiří Sehnal zemřel v Praze 17. června 2006 krátce po svých 74. narozeninách.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.