Jiří Patočka

Jiří Patočka

Osobnostcsfd.cz

Herec, Režisér, Scenárista

39%
Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

2000

Vzlety a pády

Film - Dokumentární, Životopisný


1998

Bídníci

Film - Krimi, Drama, Romantický, Historický


1996

Pinocchiova dobrodružství

Film - Dobrodružný, Rodinný, Fantasy

Mladý Yankee z Connecticutu na dvoře krále Artuše

Film - Dobrodružný, Fantasy


1995

Schlafes Bruder

Film - Drama, Historický


1994

Nehynoucí láska

Film - Hudební, Životopisný, Drama, Romantický


1993

Arabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádek

Seriál - Dobrodružný, Komedie, Pohádka

Pomalé šípy

Seriál - Komedie, Rodinný

Strašidla a spol.

Seriál - Rodinný

Shiva und die Galgenblume - Der letzte Film des Dritten Reiches

Film - Dokumentární


1992

Mladý Indiana Jones

Seriál - Dobrodružný, Akční, Historický

Sherlock Holmes v pánském klubu aneb Komisař Dreyfus zasahuje

Film - Komedie


1991

Princezna Fantaghiro: Jeskyně Zlaté růže

Film - Romantický, Fantasy

Corpus delicti

Film - Drama


1990

Kouř

Film - Komedie, Muzikál


1989

Dobrodružství kriminalistiky

Seriál - Dobrodružný, Krimi, Drama, Historický

Čas sluhů

Film - Psychologický, Drama

Cesta na jihozápad

Film - Rodinný, Western

Nemocný bílý slon

Film - Komedie


1988

Oznamuje se láskám vašim

Film - Válečný, Romantický

Dotyky

Film - Komedie


1986

Otázka cti

Film - Komedie, Krátkometrážní


1972

Byli jednou dva písaři

Seriál - Komedie


1961

Za plotem jiných časů

Film - Dobrodružný, Rodinný


1960

Holubice

Film - Poetický, Drama


Režisér

1972

Jan Zrzavý - zamyšlení

Film - Dokumentární, Krátkometrážní, Životopisný


1970

Osudy malého námořníčka

Film - Krátkometrážní, Animovaný


1967

Černá hodinka s Ladislavem Peškem

Film - Dokumentární, Krátkometrážní, Životopisný

Vzpomínání

Film - Dokumentární

Černá hodinka

Seriál - Dokumentární


1963

Hledá se muž, který má dost času

Film - Dokumentární, Krátkometrážní, Životopisný


1959

Národní umělec Ladislav Pešek

Film - Dokumentární, Krátkometrážní, Životopisný


Scenárista

1967

Vzpomínání

Film - Dokumentární

Životopis

Jiří Patočka se narodil 2. června 1919 v Praze. Zamiloval si filmové umění a, ne však jako herec, začínal od konce 30. let ve Filmových továrnách AB na Barrandově na různých postech ve výrobních štábech. Přes pomocné funkce se po roce 1945 ve znárodněné kinematografii vypracoval až na post zástupce vedoucího produkce a dalších výrobních funkcích v letech 1946 – 1950.

V těchto profesích se př. podepsal u snímků režisérů M. J. Krňanského NIKOLA ŠUHAJ (1947), Františka Sádka a Alfréda Radoka PAROHY (1947), Karla Steklého KARIÉRA (1948), Miroslava Cikána PŘÍPAD Z – 8 (1948) a Čeňka Duby VÍTĚZNÁ KŘÍDLA (1950). Přešel z Filmového studia Barrandov do Krátkého filmu Praha. Zde produkoval, spolurežíroval, režíroval a psal scénáře a náměty (nebo aspoň byl spoluautorem) k řadě krátkometrážním osvětovým, agitačním, populárně naučným, dokumentárním a i animovaným titulům, snímkům a reportážím.

Nejznámější je zřejmě střihový medailon o umění jedno z nejpřednějších herců Národního divadla a filmu NÁRODNÍ UMĚLEC LADISLAV PEŠEK (1959) jenž Jiří Patočka napsal spolu s Josefem Trägerem a spíkrem byl herec z Divadla na Vinohradech Josef Bláha. Až v 60. letech rozšířil Patočka své zorné pole působnosti i na další instituce a obory. Dále pracoval v letech 1963 – 1965 jako vedoucí biografu Ponrepo Filmového ústavu v Praze (dnes Národní filmový archiv), kde připravoval k filmovým projekcím též odborné lektorské úvody pro řadu návštěvníků kina.

Jako spolupracovník na krátkých i minutových animovaných reklamních předělech, medailonech o umělcích a kulturních činovníků a dalších pracoval externě v období 1965 – 1969 pro pražské studio Československé televize. V podobné práci natáčení a připravování krátkých profilů a šotů o dalších kulturních činovnících, umělcích a autorech pokračoval i ve Zpravodajském filmu (1968 až 1969), kde Patočka např. vytvořil práce o americké zpěvačce Elle Fitzgeraldové či o pianistovi a skladateli Duke Ellingtonovi. Často býval zaměňován za herce Josefa Patočku (1914 – 1998).

Jako autor námětu, spoluscénárista (s Adolfem Hoffmeisterem) a režisér zpracoval též s Bohuslavem Šrámkem animovanou krátkou grotesku OSUDY MALÉHO NÁMOŘNÍČKA (1970). A i po odchodu na odpočinek zůstal ve filmografii aktivní. Až v posledních desetiletích svého života využili filmaři jeho ostře řezanou tvář s licousy, plnovousem a knírkem a menší postavou i pro malé a epizodní filmové (a později televizní) roličky. Až jako čtyřicetiletý debutoval v postavě francouzského dělníka v poetické HOLUBICI (1960) Františka Vláčila a až po téměř třiceti letech byl muzikantem v DOTYCÍCH (1988) Vladimíra Drhy a tak podobně.

V 90. letech byl dosti a hojně využíván zahraničními produkcemi a filmaři, jenž po roce 1989 celkem často natáčeli na území Čech a Prahy. Angažovali ho jako nemocného starce (NEHYNOUCÍ LÁSKA / IMMORTAL BELOVED), starého žebráka (SESTRA SPÁNKU / SCHLAFES BRUDER), výrobce fléten (YANKEE Z CONNECTICUTU NA DVOŘE KRÁLE ARTUŠE / A YOUNG CONNECTICUT YANKEE IN KING ARTHUR’S COURT), muže na oslovi (PINOCCHIOVA DOBRODRUŽSTVÍ / THE ADVENTURES OF PINOCCHIO) a nebo jako starého muže (BÍDNÍCI / LES MISÉRABLES).

Též zahraniční televizní produkce ho využily (PRINCEZNA FANTAGHIRÓ / FANTAGHIRÒ – stařec či seriál MLADÝ INDIANA JONES / THE YOUNG INDIANA JONES CHRONICLES – starý hlídač). Patočka spolupracoval i s rozhlasem a jako herec v pozdějším věku s českými televizními inscenacemi (např. RŮŽOVÝ KVĚT) i seriály (BYLI JEDNOU DVA PÍSAŘI…, DOBRODRUŽSTVÍ KRIMINALISTIKY, STRAŠIDLA A SPOL., POMALÉ ŠÍPY, ARABELA SE VRACÍ ANEB RUMBURAK ŘÍŠE POHÁDEK atd.).

Jako pamětník vystupoval do vysokého věku v televizních dokumentech, např. VZLETY A PÁDY (2000) Věry Chytilové. Jiří Patočka zemřel již poněkud zapomenut 12. srpna 2003 v Praze ve věku vysokých čtyřiaosmdesáti let. Zemřel patnáct let po své poslední (a zároveň druhé) a dlouhých čtyřicet tři let po své úplně první filmové úloze z české kinematografie.

Jaroslav "krib" Lopour

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.