Alois Liškutín

Alois Liškutín

Osobnostcsfd.cz

Herec

23. září, 1929, Tvarožná, Československo

10. října, 2000, Brno, Brno, Jihomoravský kraj, Česko

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

2001

Četnické humoresky

Seriál - Komedie, Krimi


1994

Detektiv Martin Tomsa

Seriál - Krimi


1993

Případ Auffenberg

Film - Drama, Historický

Kaspar Hauser

Film - Mysteriózní, Drama, Historický


1992

Případ s černým vzadu

Film - Krimi


1991

Pravda visí na vlásku

Film - Krimi, Drama


1989

Smrt v kruhu

Film - Krimi


1988

Případ medvědí jeskyně

Film - Krimi

Bratr Paleček

Film - Pohádka, Rodinný, Historický

Povídka s dobrým koncem

Film - Psychologický, Drama

Zkušební doba

Film - Drama

Ztráta paměti

Film - Drama


1987

Ticho v soudní síni

Film - Komedie, Drama

Vražda v zastoupení

Film - Krimi, Drama


1986

Papilio

Film - Drama

Nejlepší lékař mého života

Film - Povídkový

Kněžna Libuše

Film - Drama, Historický

Vysoká hra

Film - Životopisný, Drama


1985

Pětka s hvězdičkou

Film - Komedie, Rodinný

Plukovník Starbottle a krásná žalobkyně

Film - Komedie

Políčko

Film - Drama


1984

Už se nebojím

Film - Psychologický, Rodinný, Drama


1983

Stopy zločinu: Alibi jako řemen

Film - Krimi, Akční


1982

Motiv

Film - Krimi, Drama

Neviditelné nebezpečí

Film - Drama


1981

Pohádka svatojánské noci

Film - Pohádka, Rodinný

Dům na inzerát

Film - Komedie

Vůně domova

Film - Psychologický, Drama


1980

Postřižiny

Film - Komedie, Poetický

Trnové pole

Film - Psychologický, Drama

Konec dětských lásek

Seriál - Drama

Světlo z temnot

Film - Drama, Historický


1979

Smrt stopařek

Film - Krimi, Drama


1978

Čistá řeka

Film - Drama

Kufr plný nadějí

Film - Komedie

Stopař

Film - Komedie, Drama

Pán na inzerát

Film - Komedie


1977

Případ hodného vedoucího

Film - Krimi

Hněv

Film - Drama

Nehoda

Film - Drama

Zbabělec

Film - Rodinný, Drama

Světlo bezesných nocí

Film - Životopisný

Tváří v tvář

Film - Drama


1976

Pražáci dědy Komárka

Film - Komedie, Rodinný, Drama

Muž, který nesmí zemřít

Seriál - Dobrodružný, Krimi, Drama


1975

Slovácko sa nesúdí

Seriál - Komedie

Osvobození Prahy

Film - Válečný, Drama, Historický

Brána k domovu

Film - Válečný, Drama


1974

Kdo hledá zlaté dno

Film - Drama

Skleněná dáma

Film - Drama


1972

Bakaláři

Seriál - Komedie, Krátkometrážní

Tím hůř, když padnou

Film - Sportovní, Drama

Hnízdo

Film - Drama

Paní Terezka

Film - Drama


1971

Ženy v ofsajdu

Film - Komedie, Sportovní

Legenda o živých mrtvých

Seriál - Válečný, Drama


1965

Anděl blažené smrti

Film - Drama

Životopis

Alois Liškutín se narodil 23. září 1929 v obci Tvarožná u Brna jako Václav Alois Liškutín do zemědělské rodiny. I když studoval rolnicko – zemědělskou školu ve Šlapanicích, jako nadšený ochotník se přihlásil v roce 1949 na brněnskou Státní konzervatoř (nejdříve na dramaturgii). Z ní přešel na JAMU, kterou absolvoval roku 1955 v oboru herectví. Za své protirežimní přesvědčení si vojenskou prezenční službu odbyl u PTP. Po vystudování JAMU se zapojil do profesionálního herectví. Prošel Krajským oblastním divadlem v Hradci Králové (1955 – 1958), dále jihlavským Horáckým divadlem (1958 – 1962) a nakonec až do odchodu na odpočinek zakotvil v Brně, Divadle bratří Mrštíků (1962 – 1990). Mj. vyučoval dramaturgii na Lidové škole umění.

Jeho strýcem byl generálmajor MUDr. Josef Liškutín (1910 – 1957). Alois Liškutín byl charakterním hercem. Svým výrazným hereckým projevem a obličejem si zahrál v desítkách divadelních rolí. Uveďme si z jeho kreacích např. Kristiána („Krysař“), Martina („Vojnarka“), Fraňka („Strakonický dudák“), Havla a Víta („Kutnohorští havíři“), Jana („Léto“), Hrajnohu („Jánošík“), Gustava („Mam’zelle Nitouche“), Beneše („Mnoho povyku pro nic“), Benjamina („Milenci z kiosku“), Jiříka („Jiříkovo vidění“), Míchala („Jan Hus“), Myslivce („Loupežník“), Knížete Miroslava („Bajaja“), Františka Fialu („Naši furianti“), Lumka („Ze života hmyzu“), Přítele („Don Juan“), Alberta („Palackého třída č. 27“) a i Úředního pána („Bílá nemoc“).

Z dalších inscenací si připomeňme „Cyrano z Bergeracu“ (Brissaille), „Muž z kraje La Mancha“ (Farář), „Aristokrati“ (Cikán), „Kráska a zvíře“ (Tanečník), „Kdo je nevinen?“ (opravář Petr), „Tři sestry“ (Andrej Prozorov), „Žebrácká opera“ (Mathias), „Lhář a jeho rod“ (syn Jeník), „Slaměný klobouk“ (Tardiveau), „Svatá Jana“ (Pan de la Trémouille),, „Pipin“ (Herecká tlupa), „Macbeth“ (vojevůdce Seyward), „Tři mušketýři“ (Blázen), „Dalskabáty, hříšná ves“ (čert Trepifajksl), „Obrácení Ferdyše Pištory“ (komisař Faltys), „Hrdinové okamžiku“ (Karel Šimanovský), „Zkrocení zlé ženy“ (Krejčí), „Oresteia“ (Strážný), „Vojna a mír“ (Pobočník), „Romeo a Julie“ (Abraham), „Revizor“ (Abdulin) i „Trójanky“ (Talthybios).

Kvůli svému mimopražskému angažmá se do Filmového studia Barrandov dostal jen ojediněle, o to více ho využívalo Filmové studio Gottwaldov. Přesto je jeho filmografie značně omezená. Zprvu byl mužem X v dramatu Štěpána Skalského ANDĚL BLAŽENÉ SMRTI (1965), mužem v tělocvičně v Zemanově filmu ŽENY V OFSAJDU (1971), vedoucím autoprovozu Daliborem v příběhu KDO HLEDÁ ZLATÉ DNO (1974) Jiřího Menzela, vězněm ve Vávrově válečném OSVOBOZENÍ PRAHY (1975), chalupářem Robertem Kosem v Menzelově komedii NA SAMOTĚ U LESA (1976), tajemníkem MNV Zimou v dramatu HNĚV (1977) režiséra Zbyňka Brynycha a řidičem podnikového auta v Tučkově STOPAŘI (1978).

Dále se zjevil jako vodohospodář Havel ve Skalského ČISTÉ ŘECE (1978), starý otec Vaněk v dramatu Jindřicha Poláka SMRT STOPAŘEK (1979), opilý družstevník v Koskově psychologickém TRNOVÉM POLI (1980), ředitel spořitelny a člen správní rady pivovaru Šel v oblíbené Menzelově poetické komedii POSTŘIŽINY (1980), Kryštof ve Zydroňově POHÁDCE SVATOJÁNSKÉ NOCI (1981), muž v dětském UŽ SE NEBOJÍM (1984) Otakara Koska, strýc Pavelčík v Balajkově PĚTCE S HVĚZDIČKOU (1985), tovární mistr v dramatu PAPILIO (1986) Jiřího Svobody. Ojediněle se zjevil i v zahraničních produkcích (koprodukční KAŠPAR HAUSER). Se svojí ženou Evou měl syna a dceru.

Velmi čile působil též v rozhlase („Šumařská tortilla“, „Signály budoucího času“, „Hlas v telefonu“, „Můj domov – Soweto“, „Kůlna“, „Hluboká voda“, „Poslední pán na Lipnici“, „Dýmky“, „Skladba cti“, „Aféra“, „Smrt senátora“, „Uprostřed zpěněné řeky“, „Protisměr“, „Kdo pozvedne zbraň“, „Strašidýlka“, „Zpěv, který neumlkne“, „Hejtmanská sláva Jana Talafúse“, „John Reed“, „Bílé punčochy“, „Nejkrásnější svět“ a nebo „Tygři kontra Medvědice“), dabingu, televizních inscenacích (TÍM HŮŘ, KDYŽ PADNOU, PÁN NA INZERÁT, PRAVDA VISÍ NA VLÁSKU, ALIBI JAKO ŘEMEN, PLUKOVNÍK STARBOTTLE A KRÁSNÁ ŽALOBKYNĚ, PRAVDA VISÍ NA VLÁSKU nebo PŘÍPAD S ČERNÝM VZADU) a seriálech (LEGENDA O ŽIVÝCH MRTVÝCH, SLOVÁCKO SA NESÚDÍ či ČETNICKÉ HUMORESKY). Po 1989 se angažoval i politicky a společensky. Alois Liškutín zemřel náhle 10. října 2000 v Brně, krátce po svém 71. jubileu.

Jaroslav "krib" Lopour

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.