Jakub Burýšek

Jakub Burýšek

Osobnostcsfd.cz

Herec/čka

22. února, 1996, Čeladná, Frýdek-Místek, Moravskoslezský kraj, Česko

Filmografie

Herec/čka

2024

Taxikář

Film - Drama


2022

Špinarka

Film - Životopisný, Drama


2021

Liga mužské moudrosti

Seriál - Komedie


2020

Transky, body, vteřiny

Film - Komedie, Drama


2019

Strážmistr Topinka

Seriál - Komedie


2018

Jan Palach

Film - Životopisný, Drama, Historický


2017

Specialisté

Seriál - Krimi, Thriller

Spalovač mrtvol

Film - Drama


2016

Škola základ života

Film - Komedie, Drama


2015

Vybíjená

Film - Komedie, Drama


2014

Tři bratři

Film - Hudební, Pohádka, Rodinný

Rozsudek

Seriál - Dokumentární, Drama


Neznámy rok

Response

Film

Životopis

Jakub Burýšek se narodil v Čeladné, dětství prožil v Kopřivnici. Jeho děda je kouzelník Jaroslav Tovaryš a malý Jakub tak již od útlého věku získával zkušenosti s veřejným vystupováním: „Byl jsem tehdy ještě úplný cvrček, takže mě děda v rámci svého programu vykouzlil, a pak jsem u maličkého stolečku odehrál svoje desetiminutové číslo. Dělal jsem taková jednoduchá kouzla, která špunt může zvládnout.“ popsal v rozhovoru pro Divadelní noviny.

Vystudoval hudebně dramatický obor na Janáčkově konzervatoři v Ostravě. Jeho spolužáci v ročníku byli například Robin Ferro a Štěpán Kozub. Po maturitě získal angažmá v Divadle Petra Bezruče. Zde se mu naskytla možnost ztvárnit mnoho různorodých rolí v oceňovaných inscenacích tohoto ostravského divadla. Ať už to byl Kocour Kňour v „Mistrovi a Markétce“, Nick Twisp v teenagerském „Mládí v hajzlu“ nebo Alex v „Mechanickém pomeranči“.

Za roli Zdeny Koubkové v inscenaci „Transky, body, vteřiny“ (autor Tomáš Dianiška) byl v roce 2019 na Cenách divadelní kritiky nominován na Mužský herecký výkon roku a získal ocenění Talent roku. Za rok 2019 mu bylo uděleno ocenění Herec roku na Cenách Jantar. V roce 2020 získal širší nominaci Cen Thálie za roli Wahna v inscenaci „Dvorní Šašci“.

Krátce se objevil ve filmové pohádce Tři bratři, větší role se mu naskytla ve filmu Vybíjená, kde společně s Michalem Suchánkem ztvárnil postavu Toma. V televizi účinkoval v epizodních rolích v cyklu Rozsudek a v seriálu Strážmistr Topinka.

sabotaznik

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.