Vladimír Marek

Osobnostcsfd.cz

Herec

Filmografie

Herec

1934

Hej-rup!

Film - Komedie

Poslední muž

Film - Komedie

Žena, která ví, co chce

Film - Komedie


1933

Vražda v Ostrovní ulici

Film - Krimi, Drama


1922

Neznámá kráska

Film - Komedie


1921

Na vysoké stráni

Film - Drama


1919

Bogra

Film - Drama


1914

Noční děs

Film - Komedie, Krátkometrážní

Životopis

Vladimír Marek se narodil 26. dubna 1882 v Praze jako Vladimír Alois Adolf Heidrich. Jeho matka Anna Jelínková si vzala po smrti otce herce a divadelního režiséra Antonína Marka (1862 – 1938), který se jeho i bratra ujal. S herectvím začal roku 1899 u venkovských kočovných divadelních společností. Jako herec a jako režisér prošel mimopražskými scénami, např. brněnské Národní divadlo či Městské divadlo v Plzni, a divadly v Praze (Divadlo na Vinohradech, Uranie, Varieté či Velká opereta).

V letech 1931 – 1932 měl Marek s kolegy Karlem Faltysem a Karlem Šmídem pronajaté nuselské Tylovo divadlo. A v letech 1928 a 1932 – 1933 hostoval též v pražském Národním divadle (jako František Fiala ve Stroupežnického „Našich furiantech“ a Principál komediantů v opeře „Prodaná nevěsta“ Bedřicha Smetany).

I když jeho filmografie není tak obsáhlá jako ta jeho otce, na svém kontě má přesně šest filmových titulů. Debutoval těsně po vypuknutí první světové války, když se svými kolegy z vinohradského divadla natočil režisér Jan Arnold Palouš komedii NOČNÍ DĚS (1914), kde si Vladimír Marek zahrál soudního sluhu.

Film byl natočen podle námětu Františka Langera a zajímavostí je, že při natáčení na mostě císaře Františka Josefa byl Alois Charvát zatčen policejním radou Chlumem, předveden na komisařství a hned pokutován 50,– K. Tato událost neunikla ani novinářům a novinová zpráva byla paradoxně velmi dobrou reklamou pro uvedení snímku v biografech.

Těsně po převratu se během tří let zjevil ve dvou snímcích, u nichž však neznáme jména Markových úloh. Zahrál si v dramatu Václava Binovce BOGRA (1919) se Suzanne Marwille, Václavem Vydrou st., Martou Fričovou, Aloisem Charvátem, Františkem Havlem a Leo Martenem. Kromě několika fotografií a plakátu se tento snímek dochoval.

Roku 1921 získal příležitost v dramatickém snímku kolegy z Vinohrad Františka Hlavatého NA VYSOKÉ STRÁNI / V ROKLI PROKLETÝCH (1921). Jenže se dochovala část filmu s pouhou délkou 206 metrů, přesto dnes víme, že pod režijním vedením Hlavatého si zahrála Marta Májová, Václav Vydra ml. i st., Marie Ptáková, Vladimír Hlavatý, Josef Vošalík, Anna Iblová a další.

Už o rok později stvořil titulní úlohu manžela Jaroslava Smoly, který podvádí svoji choť (skutečná Markova manželka Věra Skalská) v komedii NEZNÁMÁ KRÁSKA (1922) Přemysla Pražského. Zde se objevila i Markova dcera. Snímek natočil režisér v Brně pro brněnskou výrobnu Lloydfilm a debutoval zde Oldřich Nový.

Po jedenácti letech už diváci slyšeli i Markův hlas v postavě vyšetřujícího komisaře ve zvukovém snímku podle detektivního románu „Muž a stín“ Emila Vachka VRAŽDA V OSTROVNÍ ULICI (1933) režiséra Svatopluka Innemanna, který byl jako první natáčen v nových filmových ateliérech na Barrandově. V postavě ženy ředitele Barocha (Gustav Hilmar) nalezneme Markovu ženu Věru Skalskou.

A o rok později byl hercem ve svém posledním snímku, kde jako člen správní rady ve Fričově komedii HEJ – RUP! (1934) kuje pikle se svými kolegy (Josef Novák, Ada Karlovský a Antonín Holzinger) a také s milionářským prezidentem konzervářského průmyslu Worstem (Josef Skřivan).

To bylo úplně poslední shledání Vladimíra Marka s filmovou kamerou. Natáčení tohoto snímku bylo poznamenáno tragédii, když během natáčení tragicky zemřel Markův jmenovec, herec Adolf Heidrich – Marek. Původně měl do zahradní restaurace vjet parní válec a hosté měli začít utíkat. Heidrich – Marek však spadl přímo pod parní válec – a ten ho usmrtil. Z pochopitelných důvodů tato scéna ve filmu není. Adolf Heidrich – Marek se stal jedním z prvních českých herců, který zesnul přímo během natáčení před filmovou kamerou.

Občas spolupracoval s rozhlasem. Umění se rovněž věnovali i sourozenci: herec, režisér a ředitel Adolf Heidrich – Marek (1884 – 1934) a nevlastní sestra, herečka Xena Longenová (1891 – 1928), vlastním jménem Polyxena Marková, jejímž manželem byl herec, scenárista, režisér, malíř, spisovatel, dramatik, karikaturista a kabaretiér Emil Artur Longen (1885 – 1936).

Jeho dcerou byla herečka Heda Marková (1906 – 1960) a druhou ženou herečka Věra Skalská (1888 – 1958). Přežil svoji sestru, která 23. května 1928 spáchala sebevraždu, bratra i nevlastního otce. Činoherní a operetní herec a režisér Vladimír Marek zemřel předčasně 12. května 1939 v Praze ve věku pouhých sedmapadesáti let.

Jaroslav "krib" Lopour

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.