Gabriela Bártlová-Buddeusová

Gabriela Bártlová-Buddeusová

Osobnostcsfd.cz

Herec/čka

Filmografie

Herec/čka

1976

Smrt na černo

Film - Krimi


1970

„Pane, vy jste vdova!“

Film - Komedie, Sci-Fi


1967

Ta naše písnička česká

Film - Hudební, Komedie, Romantický


1966

Vražda po našem

Film - Komedie, Krimi


1965

Ztracená tvář

Film - Komedie, Sci-Fi

5 milionů svědků

Film - Krimi

Volejte Martina

Film - Krimi, Rodinný


1964

Táto, sežeň štěně!

Film - Komedie, Rodinný

Místenka bez návratu

Film - Psychologický, Drama

Dvanáct

Film - Komedie


1963

Máte doma lva?

Film - Dobrodružný, Hudební, Rodinný, Fantasy

Tchyně

Film - Komedie, Krátkometrážní

Začít znova

Film - Drama


1961

Kde alibi nestačí

Film - Krimi, Drama

Florián

Film - Komedie

Kohout plaší smrt

Film - Drama

Každá koruna dobrá

Film - Komedie

Kolik slov stačí lásce?

Film - Komedie, Povídkový

Kde řeky mají slunce

Film - Drama


1960

Černá sobota

Film - Krimi, Drama

Osení

Film - Psychologický, Drama


1959

Taková láska

Film - Psychologický, Drama

Zpívající pudřenka

Film - Krimi, Rodinný

První parta

Film - Drama


1958

Tři přání

Film - Komedie

O lidech a tramvajích

Film - Komedie, Krátkometrážní

Útěk ze stínu

Film - Psychologický, Drama


1957

Padělek

Film - Krimi, Drama

Snadný život

Film - Drama

To byla noc

Film - Drama


1956

Robinsonka

Film - Drama

Zlatý pavouk

Film - Krimi, Drama

Váhavý střelec

Film - Komedie

Nezlob, Kristino

Film - Komedie


1955

Rudá záře nad Kladnem

Film - Drama, Historický

Z mého života

Film - Hudební, Životopisný, Drama

Kam s ním?

Film - Komedie


1954

Nejlepší člověk

Film - Komedie

Stříbrný vítr

Film - Poetický, Drama

Ještě svatba nebyla...

Film - Komedie

Osení

Film - Drama


1953

Měsíc nad řekou

Film - Poetický, Psychologický, Drama, Romantický

Expres z Norimberka

Film - Dobrodružný, Drama

Jestřáb kontra Hrdlička

Film - Drama

Kavárna na hlavní třídě

Film - Krimi, Drama

Komedianti

Film - Drama


1952

Anna proletářka

Film - Drama

Mladá léta

Film - Životopisný, Drama, Historický

Písnička za groš

Film - Hudební, Komedie


1951

Mikoláš Aleš

Film - Životopisný, Drama, Historický


1950

Temno

Film - Drama, Historický

Racek má zpoždění

Film - Komedie


1940

Čekanky

Film - Komedie, Romantický


1922

Venoušek a Stázička

Film - Komedie

Dejte se omladit

Film - Komedie

Tajemný pražský doktor

Film - Drama


1920

Historie obrazu

Film - Drama, Romantický

Životopis

Gabriela Bártlová – Buddeusová se narodila 27. března 1909 v Praze jako Gabriela Buddeusová. Byla uváděná též jako Ella nebo Ela Bártlová – Buddeusová. Už v jedenácti letech se poprvé zjevila před filmovými kamerami a o dva roky později už dokonce v dalších třech našich němých snímcích (po jménem Ella Buddeusová). Tyto příležitosti měly výrazný vliv na její pozdější rozhodnutí stát se herečkou. Za celou svou hereckou kariéru prošla až do odchodu na penzi řadou menších a větších, výrazných i nevýrazných pražských scén. Například Uranií, Švandovým divadlem na Smíchově, Divadlem Vlasty Buriana, Intimním divadlem a nebo Alhambrou. Přesto se její atraktivní tvář, vysoká postava a jasná charakterizace nejlépe uplatnily před filmovými kamerami (a nejvýrazněji v 50. a 60. letech).

V již zmíněných 20. letech si ve filmu zahrála malou sestřičku Paulu v ODPLATĚ / MADONNĚ OD SV. PAVLA / HISTORII OBRAZU (1920) režiséra Paula L. Wintera, Rozu (Nataša Cyganková) jako dítě ve snímku J. S. Kolára MRTVÍ ŽIJÍ / TAJEMNÝ PRAŽSKÝ DOKTOR (1922), Cilku v Innemannově komedii VENOUŠEK A STÁZIČKA (1922) a omlazenou Apolenu v komedii DEJTE SE OMLADIT (1922) režiséra Emanuela Kabáta. A znovu se před filmové kamery dostala až o osmnáct let později jako čekanka ve filmu Vladimíra Borského ČEKANKY (1940) podle stejnojmenné divadelní hry F. X. Svobody. Přesto se k soustavné a pravidelné filmové práci přidružila až o dalších deset let později.

Její atraktivní a noblesní zjev byl uplatňován převážně v historických a jiných kostýmních filmech. Už na začátku 50. let se představila ve filmech RACEK MÁ ZPOŽDĚNÍ (návštěvníkova manželka), TEMNO (žena na hostině), MIKOLÁŠ ALEŠ (Kodešová), PÍSNIČKA ZA GROŠ (prodavačka Mařenka), MLADÁ LÉTA (Frau Petrzilka), ANNA PROLETÁŘKA (dáma z Českého srdce), MĚSÍC NAD ŘEKOU (manželka abiturienta), KOMEDIANTI (návštěvnice cirkusu Luisa), KAVÁRNA NA HLAVNÍ TŘÍDĚ (žena v kavárně), JESTŘÁB KONTRA HRDLIČKA (služka Marie), EXPRES Z NORIMBERKA (žena na nádraží), JEŠTĚ SVATBA NEBYLA… (družstevnice), STŘÍBRNÝ VÍTR (žena v okně) a NEJLEPŠÍ ČLOVĚK (žena na schůzi).

V dalších epizodkách byla ženou ve Švédsku (Z MÉHO ŽIVOTA), paničkou (KAM S NÍM?), Rozsypalovou (RUDÁ ZÁŘE NAD KLADNEM), pacientkou (ZLATÝ PAVOUK), ženou (VÁHAVÝ STŘELEC), sousedkou (ROBINSONKA), vesničankou (NEZLOB, KRISTINO), bytnou (SNADNÝ ŽIVOT), ženou na Klárově (TO BYLA NOC), pokladní (PADĚLEK), Aninkou (ÚTĚK ZE STÍNU), ženou v trolejbusu (TŘI PŘÁNÍ), paní průvodčí (O LIDECH A TRAMVAJÍCH), ženou v plavkách (ZPÍVAJÍCÍ PUDŘENKA), starší ošetřovatelkou (PRVNÍ LÁSKA), sousedkou (TAKOVÁ LÁSKA), družstevnicí Zemanovou (OSENÍ), cestující ve vlaku (ČERNÁ SOBOTA) a nebo zákaznicí (KOLIK SLOV STAČÍ LÁSCE?).

V 60. letech diváci Gabrielu Bártlovou – Buddeusovou uzřeli ve snímcích KDE ŘEKY MAJÍ SLUNCE (host na svatbě), KOHOUT PLAŠÍ SMRT (prodavačka Věrka), KAŽDÁ KORUNA DOBRÁ (účastnice seance), KDE ALIBI NESTAČÍ (Fikejzlová), FLORIÁN (turistka), TCHYNĚ (žena s gumovými hračkami), MÁTE DOMA LVA? (Bílá paní), TÁTO, SEŽEŇ ŠTĚNĚ! (správcová), DVANÁCT (herečka), MÍSTENKA BEZ NÁVRATU (ošetřovatelka), 5 MILIONŮ SVĚDKŮ (servírka v bufetu), VOLEJTE MARTINA (okradená mlékařka), ZTRACENÁ TVÁŘ (slečna z vykřičeného domu), VRAŽDA PO NAŠEM (úřednice), TA NAŠE PÍSNIČKA ČESKÁ (žena na pouti) a „PANE, VY JSTE VDOVA!“ (dáma v salonu krásy).

Na počátku normalizace se z neznámých příčin na filmovém plátně odmlčela. Po dlouhých šesti letech se do filmových ateliérů opět vrátila jenom proto, aby se ve své úplně poslední roli předvedla jako lehká žena v kriminálním příběhu režiséra Ivo Tomana SMRT NA ČERNO (1976) s Vlastimilem Brodským, Slávkou Budínovou (Tomanova manželka), Josefem Langmilerem, Janem Kanyzou, Jiřím Lábusem či Josefem Větrovcem. Herecky se realizovala i v televizi a rozhlase. Rok po natočení SMRTI NA ČERNO herečka Gabriela Bártlová – Buddeusová zemřela 28. prosince 1977 v Praze ve věku osmašedesáti let. I když se nikdy nevymanila z údělu těch nejmenších epizodek a často miniaturních a „němých“ roliček, patří dnes už právem do dějin české kinematografie.

Jaroslav "krib" Lopour

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.