Jiří Papež

Jiří Papež

Osobnostcsfd.cz

Herec

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

2001

Četnické humoresky

Seriál - Komedie, Krimi


1993

Veliká stavba

Film - Krimi, Drama

Případ Auffenberg

Film - Drama, Historický


1991

Štúrovci

Seriál - Drama, Historický

Pravda visí na vlásku

Film - Krimi, Drama


1989

Smrt v kruhu

Film - Krimi

Papírový most

Film - Rodinný, Drama


1988

Případ medvědí jeskyně

Film - Krimi

Bratr Paleček

Film - Pohádka, Rodinný, Historický


1986

Silvestr 1886

Film - Komedie

Modrá zelená zóna

Film - Drama

Vysoká hra

Film - Životopisný, Drama


1985

Plukovník Starbottle a krásná žalobkyně

Film - Komedie

Stopy zločinu: Jak zemřela Tereza

Film - Krimi

Johann Sebastian Bach

Seriál - Hudební, Životopisný, Drama, Historický

Dokonalá finta

Film - Krimi, Psychologický

Políčko

Film - Drama


1980

Světlo z temnot

Film - Drama, Historický


1977

Zrcadlení

Film - Psychologický

Tango

Film - Drama


1976

Přebytečná pravda

Film - Drama


1975

Jednou v Karlových Varech

Film - Drama

Svědomí doktora Teneva

Film - Drama


1974

Skleněná dáma

Film - Drama

Život není sen, moje milá...

Film - Drama


1973

Nultý kilometr

Film - Drama

Desatinka citu

Film - Drama

Albert Einstein

Film - Životopisný, Drama


1972

Bakaláři

Seriál - Komedie, Krátkometrážní

Míček Flíček

Film - Pohádka

Paní Terezka

Film - Drama


1971

Legenda o živých mrtvých

Seriál - Válečný, Drama

Démon

Film - Poetický


1970

Pařížská komuna

Film - Drama, Historický

Římanka

Film


1969

Kaktus, bomba, letadlo

Film - Komedie, Krimi

Babbitt

Film - Drama


1967

Osudná smyčka

Film - Krimi

Traktér u královny Pedauky

Film - Komedie, Romantický

Irkutská historie

Film - Drama

Člověk nikdy neví

Film


1966

Jeden deň pre starú paniu

Film - Komedie, Drama, Romantický

Úspěch

Film

Kruté štěstí

Film - Drama

Když Lea slavila narozeniny

Film


1965

Kdo zabil Jean Norwoodovou?

Film - Krimi


1964

Smrt Tarelkina

Film - Drama

Domácí vězení

Film - Krimi

Nebožtík Nasredin

Film - Drama


1963

Jediná noc

Film

Totální kuropění

Film - Drama


1962

Zmoudření dona Quijota

Film - Drama


1959

O medvědu Ondřejovi

Film - Komedie, Pohádka

Medvěd a strašidla

Film - Komedie, Pohádka

Chroust

Film - Komedie


1958

Zde jsou lvi

Film - Psychologický, Drama

Píseň o Čapajevu

Film - Historický

Ohně na horách

Film - Drama


1957

Snadný život

Film - Drama


1940

Babička

Film - Drama, Romantický

Životopis

Jiří Papež se narodil 17. října 1931 ve Valašském Meziříčí. K umělecké dráze ho poprvé nasměroval film, když byl jako devítiletý vybrán pro postavu Jana Proška, jednoho z dětí manželů Proškových (Světla Svozilová a Karel Třešňák), bratra Barunky (Nataša Tanská), Vilímka (Jiří Krchňavý) a Adélky (Jitka Dušková a Dagmar Appelová) a vnuka legendární babičky Magdaleny Novotné (Terezie Brzková) ve filmu režiséra Františka Čápa podle slavného stejnojmenného románu Boženy Němcové BABIČKA (1940).

Už díky tomuto filmu vstoupil během protektorátu ve všeobecnou známost, avšak svojí filmovou dráhu musel kvůli studiu přerušit a postupně se na něho opět zapomnělo. Rozhodl se pro studium herectví a v roce 1953 absolvoval Jiří Papež herectví na JAMU v Brně.

První jevištní zkušenosti sbíral v Beskydském oblastním divadle v Novém Jičíně (1953 – 1955), v Krajském oblastním divadle v Hradci Králové (1955 – 1957), v pražském Divadle na Vinohradech, tehdy Ústřední divadlo československé armády (1957 – 1960), ve Státním divadle v Brně (1960 – 1969) a nakonec až do odchodu na odpočinek v brněnském Divadle bratří Mrštíků (1969 – 1990), kde ještě během 90. let hostoval. Své charakterní herectví a atraktivní zjev uplatňoval v rozličných milovnických, hrdinných a též vážných a tragických, i komických postavách. Několik výkonů je zachyceno v TV divadelních záznamech.

Zprvu se na divadelních jevištích objevoval jako Četník („Revizor“), Don Carlos („Don Carlos“), Švanda („Strakonický dudák“), Hynek („Kutnohorští havíři“), Ota z Bergova a Posel („Král Václav IV.“), Athéňan („Dnes ještě zapadá slunce nad Atlantidou“), Johann („Meteor“), Nikolaj Rostov („Vojna a mír“), Syn („Damoklův meč“), Havlík („Jan Hus“), Bernardo („Hamlet“), Douglas („Jindřich IV.“), znova Don Carlos („Don Juan“), Kristián („Cyrano z Bergeracu“), Monsieur Ballon („Peer Gynt“), Lucenzio („Zkrocení zlé ženy“), Šandor („Jánošík“), Berjozkin („Zlatý kočár“), Leontes („Zimní pohádka“), Sebastian („Bouře“), Učitel („Nebožtík Nasredin“), Poeta („Adam Stvořitel“), Felix („Jezero Ukereve“) ad.

Svojí necelou třístovku divadelních postav během let doplňoval inscenacemi „Jen o chlup“ (Vyvolavač), „Král Jan“ (Bastard Filip), „Matka Kuráž a její děti“ (Voják a Vrchní velitel), „Drahomíra a její synové“ (Tyra), „Aristokrati“ (Sadovský), „Bílá nemoc“ (První asistent), „Střelec“ (Artur), „Tři sestry“ (Veršinin), „Jeppe z vršku“ (Baron), „Slaměný klobouk“ (Tchán Nonacourt), „Jak se vám líbí“ (Pan Vévoda), „Josef Švejk“ (Palivec a Blázen), „Žebrácká opera“ (Konstábl), „Kat a blázen“ (Don Christobal Almara), „Noc na Karlštejně“ (Arnošt z Pardubic), „Lišák Pseudolus“ (Kuchař), „Osel a stín“ (Zelinář), „Rafani“ (Svojtka), „Tři mušketýři“ (Vévoda Buckingham), „Veselé paničky windsorské“ (Vodička) a nebo „Coriolanus“.

V 50. letech se po sedmnácti letech navrátil před filmové kamery. V krátkém sledu během tří let se na filmovém plátně objevoval jako student Boris Trojan ve SNADNÉM ŽIVOTĚ (1957) Miloše Makovce, mladý lékař v Krškově dramatu ZDE JSOU LVI (1958) a titulní myslivec Ondřej v pohádce O MEDVĚDU ONDŘEJOVI (1959) Jaroslava Macha, jež byla uváděna s pohádkou JAK SE FRANTA NAUČIL BÁT (1959) jako MEDVĚD A STRAŠIDLA.

Naposledy se na filmovém plátně objevil o osmnáct let poté (a 27 let před smrti) jako pan Šíp v Balíkově ZRCADLENÍ (1977). Dokonce se objevil jako titulní Campistrel ve východoněmeckém filmu DIE SCHÖNE LURETTE (1960), později byl profesorem Ettore Grassim v TV filmu NDR pod názvem VERA – DER SCHWERE WEG DER ERKENNTNIS (1988). Ve slovenském snímku Martina Hollého JEDEN DEŇ PRE STARÚ PANIU (1966) byl knězem Martinem.

Oproti filmu, často spolupracoval s brněnským rozhlasem („Ententýky“, „Willi a ti druzí“, „Kam se ptáčku, kam schováš“, „Dům pro všechny“, „Mys dobré naděje“, „Sny“, „Diskusní příspěvek“ apod.), dabingem, televizními filmy (například TRAKTÉR U KRÁLOVNY PEDAUKY, TANGO, PRAVDA VISÍ NA VLÁSKU, PLUKOVNÍK STARBOTTLE A KRÁSNÁ ŽALOBKYNĚ, MODRÁ ZELENÁ ZÓNA, SMRT V KRUHU aj.) a seriály (LEGENDA O ŽIVÝCH MRTVÝCH, JOHANN SEBASTIAN BACH, ČETNICKÉ HUMORESKY atd.). Získal Vyznamenání Za vynikající práci (1960). Jiří Papež zemřel po těžké nemoci 3. dubna 2004 v Brně ve věku nedožitých sedmdesáti tří let.

Jaroslav "krib" Lopour

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.