Bedřich Šetena

Bedřich Šetena

Osobnostcsfd.cz

Herec, Vypraveč

Filmografie

Herec

2004

In nomine Patris

Film - Drama


1998

Ex offo

Film - Drama


1992

Náhrdelník

Seriál - Drama, Romantický


1988

Kamarád do deště

Film - Komedie, Krimi


1983

Vom Webstuhl zur Weltmacht

Seriál - Drama


1977

Zítra vstanu a opařím se čajem

Film - Komedie, Sci-Fi, Válečný

Oddechový čas

Film - Psychologický, Drama


1975

Romance za korunu

Film - Hudební, Romantický

Nevěsta s nejkrásnějšíma očima

Film - Poetický, Pohádka


1974

Noc oranžových ohňů

Film - Krimi, Drama


1972

Bakaláři

Seriál - Komedie, Krátkometrážní

Bitva o Hedviku

Film - Drama


1971

Pan Tau

Seriál - Dobrodružný, Komedie, Rodinný, Fantasy


1969

Šest černých dívek aneb Proč zmizel Zajíc?

Film - Komedie, Krimi


1968

Nebeští jezdci

Film - Válečný, Drama


1964

Dobrodružství s nahým klukem

Film - Komedie, Krátkometrážní

Fiorenza

Film - Drama, Historický


1963

Romance štědrovečerní

Film - Drama


1962

Neklidnou hladinou

Film - Sportovní, Drama


1955

Černý démant

Film - Krátkometrážní, Animovaný


Vypraveč

1955

Cesta do pravěku

Film - Dobrodružný, Rodinný, Sci-Fi, Fantasy

Životopis

Do dějin české filmové a televizní tvorby se zapsal nesmazatelně a to přesto, že si jeho tvář vybaví málokdo. Jeho hlas zná ale drtivá většina, neboť dabingu zasvětil takřka celý život. Kdo by totiž neznal hlas pana Burnse postrach Springfieldu, miliardáře a šéfa jaderné elektrárny v jedné osobě ze seriálu Simpsonovi či Obi-Wan Kenobiho, legendárního rytíře Jedi, který cvičil Anakina Skywalkera, z něhož se posléze stal Darth Vader ve filmové sáze Hvězdné války. Hlasy těchto postav tvoří ovšem pouhé dvě třešničky na dortu jeho kariéry dabéra. A že se nejedná jen o nějaký obyčejný malý dortík, o tom hovoří fakt, že během svého života propůjčil hlas postavám v 517 filmech a 100 seriálech.

Herecká kariera Bedřicha Šeteny započala v 50. letech 20. století. Jako herec se objevoval vesměs v menších rolích, do jeho filmografie patří např. snímky Nebeští jezdci, Kamarád do deště či Zítra vstanu a opařím se čajem. Točil také pro televizi, mimo jiné seriály Pan Tau a Náhrdelník. Naposledy, před kamerou, se objevil v televizním dramatu In nomine patris.

Karieru dabéra, která tvořila hlavní část jeho profesního života, započal dabováním postavy Petra z legendárního dobrodružného filmu Karla Zemana Cesta do pravěku.

Fanoušci sci-fi mohou znát jeho hlas i z filmu Interstellar, kde daboval postavu Donalda, nebo ze Star Treku, kde jeho hlasem mluvil Spock v podání Leonarda Nimoye. Star Trek se ostatně stal velmi zajímavou kapitolou života tohoto dabéra. Hlas Bedřicha Šeteny totiž zazněl nejen v několika filmech Star Trek, ale i v seriálech a to u řady rozličných postav. Za zmínku stojí, že například daboval postavu kapitana Jean-Luc Picarda, kterého hrál Patrick Stewart či postavu Q v podání Johna de Lancie.

Milovníci akčních filmů mohou znát jeho hlas z filmové série Rambo, kde daboval postavu plukovníka Trautmana, který byl pro Ramba velitelem a i něco jako jeho náhradním otcem. Fanoušci detektivek mohli zaslechnout jeho hlas v krimiseriálu Columbo či Příběhy Alfréda Hitchcocka, kde daboval řadu postav. V animované tvorbě sahal jeho rejstřík od cyklu se žlutou houbou Spongebob až po oba díly Aut. V Harrym Potterovi byl hlasem bradavického učitele kouzelných formulí, profesora Filiuse Kratiknota.

Bedřich Šetena krátce před skonáním prodělal zápal plic, ovšem až do posledních chvil života byl svěží. Umřel ve spánku, netrpěl, odešel navždy ve věku 75 let, a přestože odešla jeho tvář, jeho hlas bude znít navždy.

[Kein Unterwasserman] "Posheidon" [Nicht Hastrman]

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.