Perrette Pradier

Perrette Pradier

Osobnostcsfd.cz

Herečka

100%
Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

2008

Wakfu

Seriál - Dobrodružný, Animovaný

Fred's Head

Seriál - Animovaný


1997

Zvoník od Matky boží

Film - Horor, Drama, Romantický, Historický


1985

Spartakus a podmořské slunce

Seriál - Dobrodružný, Rodinný, Fantasy, Animovaný


1984

Lucky Luke

Seriál - Dobrodružný, Rodinný, Western, Animovaný


1983

Paris-Madagascar

Film


1982

L'académie des 9

Seriál - Komedie


1980

Comme une femme

Film - Drama


1970

Céleste

Film


1968

House of Cards

Film - Thriller, Drama


1966

Judoka, agent secret, Le

Film


1965

Dobrodruh z Istanbulu

Film - Dobrodružný

Furia à Bahia pour OSS 117

Film - Dobrodružný, Akční

Héritage, L'

Film


1964

Spatřit plavého koně

Film - Válečný, Životopisný, Drama

L'Amour à la chaine

Film - Krimi, Drama, Romantický

Caméra explore le temps: Le drame de Mayerling, La

Film - Historický


1963

Des frissons partout

Film - Komedie, Krimi, Akční


1962

Le Crime ne paie pas

Film - Krimi, Drama

La Chambre ardente

Film - Horor, Mysteriózní, Thriller, Drama


1961

Tři mušketýři: Královniny přívěsky

Film - Dobrodružný, Romantický, Historický

Tři mušketýři: Pomsta Milady de Winter

Film - Dobrodružný, Romantický, Historický

Les Sept péchés capitaux

Film - Komedie, Povídkový

Le jeu de la vérité

Film - Krimi, Mysteriózní, Psychologický


1960

Les scélérats

Film

Au voleur!

Film

Brune que voilà, La

Film - Komedie

Životopis

Půvabná francouzská herečka Perrette Pradier začala účastí v několika úspěšných filmech na počátku šedesátých let rozvíjet slibnou kariéru, ale i když pak točila i v Hollywoodu, její rozlet se zastavil již po několika letech, později se však stala přední osobností francouzského dabingu, jemuž se věnuje dodnes. Narodila se v Hanoji v tehdejší francouzské kolonii Francouzská Indočína (dnešní Vietnam) a její skutečné jméno zní Perrette Marie Mathilde Chevau.

Po druhé světové válce se situace na Dálném Východě zkomplikovala a Perrette se spolu s rodiči vrátila do Francie. První filmovou příležitostí pro ni byla epizodní role v muzikálové veselohře HONORÉ Z MARSEILLE (Honoré de Marseille, 1956) s Fernandelem v hlavní roli. Známou herečkou se ale stala až na přelomu 50. a 60. let, spolu s dalšími kráskami té doby hrála v populární Lamoureuxově komedii LA BRUNE QUE VOILÀ (1960), prestižní cenu pro nadějné mladé herečky Prix Suzanne Bianchetti jí pak vynesla hlavní role ve filmové adaptaci Guitryho divadelní hry NA ZLODĚJE! (Au voleur, 1960). Skutečnou mezinárodní proslulost jí ale zajistila účast na jednom z nejslavnějších zpracování Dumasových TŘÍ MUŠKETÝRŮ (Les trois mousquetaires, 1961), kde hrála d'Artagnanovu vyvolenou, sličnou Constance Bonacieux. Začala se prosazovat také na divadelních scénách, zvláště úspěšná byla hra Na správné adrese od Marca Camolettiho, kterou Théâtre des Nouveautés hrálo několik let. Velký a dlouholetý divácký zájem provázel také další Camolettiho hru Boeing-Boeing, která se dočkala i filmové adaptace.

V průběhu krátké doby natočila Perrette Pradier několik dalších filmů, objevila se také v televizních seriálech, v roce 1964 pak podepsala smlouvu s americkými producenty a odjela do Hollywoodu. Tady hrála například ve filmu SPATŘIT PLAVÉHO KONĚ (Behold a Pale Horse, 1964), v Evropě pak natočila koprodukční a mezinárodným hvězdným obsazením oslňující film DOBRODRUH Z ISTANBULU (Estambul 65, 1965). Ještě jednou se potom vrátila do Ameriky a s Orsonem Wellesem natočila drama DŮM Z KARET (House of Cards, 1968).

Filmová sláva Perrette Pradier byla koncem 60. let již na ústupu, na dlouhou dobu naposledy se před filmovou kamerou objevila ve francouzsko-italském snímku CÉLESTE (1970), od té doby hrála již jen v televizi a především se začala uplatňovat v dabingu. Pro francouzské verze zahraničních filmů namlouvala své slavnější kolegyně ze zámoří, jako například Julii Andrews nebo Faye Dunawaye. Příležitostně se vracela i k divadlu, na přelomu 70. a 80. let hrála například v klasických Molièrových komediích v Théâtre des Célestins. Filmovým divákům se připomněla menší rolí v komedii JAKO ŽENA (Comme une femme, 1980). V devadesátých letech nabrala práce Perrette Pradier vyšší obrátky díky přílivu animovaných filmů, na nichž se opět podílela jako dabérka, její hlas zazněl například ve slavném LVÍM KRÁLI (The Lion King, 1994) nebo ŽIVOTU BROUKA (A Bug's Life, 1998). Dabingu se herečka věnuje nadále, v posledních letech i jako režisérka.

Perrette Pradier nebyla provdaná, nějaký čas byl jejím partnerem herec Michel Bedetti, známý taktéž z dabingu. Jejich dcera Vanina Pradier se také věnuje herectví a práci pro dabing.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.