Peter Mygind

Peter Mygind

Osobnostcsfd.cz

Herec

28. srpna, 1963, Frederiksberg, Dánsko

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

2024

Den Grænseløse

Film - Thriller, Akční


2020

Severské vraždy

Seriál - Krimi, Drama

Mein Altweibersommer

Film - Drama


2019

Last Christmas

Film - Komedie, Romantický

Den som dræber - Fanget af mørket

Seriál - Krimi, Thriller


2018

Så længe jeg lever

Film - Drama


2017

Private Banking

Film - Drama

Das Joshua-Profil

Film - Thriller, Drama


2016

Špinavý byznys

Seriál - Krimi


2013

Africké dobrodružství

Film - Dobrodružný, Komedie, Rodinný

Badehotellet

Seriál - Komedie, Drama


2012

Děti mojí sestry samy doma

Film - Rodinný


2010

Vláda

Seriál - Drama

Sestřiny děti ve válce

Film - Komedie, Rodinný, Fantasy


2009

Harry & Charles

Seriál - Drama

Krotitelé příšer

Film - Rodinný


2008

Plamen a Citron

Film - Thriller, Válečný, Drama, Historický


2007

Vražda

Seriál - Krimi, Mysteriózní, Thriller, Drama


2006

Nebezpečně výbušná trhavina

Film - Komedie

Unter anderen Umständen

Seriál - Krimi

Anna Pihl

Seriál - Krimi, Drama


2002

Jean de France

Film - Komedie

Nikolaj og Julie

Seriál - Drama, Romantický


2001

Et rigtigt menneske

Film - Drama

Flyvende farmor

Film - Rodinný


2000

Rejseholdet

Seriál - Krimi, Thriller, Drama, Akční

Skjulte spor

Seriál


1998

Baby Doom

Film - Komedie


1997

Hannibal & Jerry

Film - Komedie, Rodinný

Taxa

Seriál - Drama


1996

Café Hector

Film - Krátkometrážní

Charlot og Charlotte

Seriál - Drama


1994

Království

Seriál - Horor, Komedie, Mysteriózní, Drama

Frihedens skygge

Seriál - Thriller


1993

I en del af verden

Film - Drama


1970

Místo činu

Seriál - Krimi, Drama


Host

2005

Vild med dans

Seriál - Hudební, Reality-TV, Soutěžní

Životopis

K herectví měl přirozeně blízko, neboť jeho otec Søren Mygind byl režisérem a matka Jytte Abildstrøm velice známou dánskou herečkou, mající na kontě desítky menších i větších rolí. Hrála třeba v Dánsku proslulém a odvážném filmu ze šedesátých let SYTTEN, kde se setkala s Ghitou Nørby (u nás známou coby Rigmor z kultovní mini série RIGET, kde hrál právě Peter Mygind). Ten se narodil v historickém městečku Frederiksberg, pátém největším v Dánsku, ale vyrůstal v malebné oblasti Charlottenlund. Už jako patnáctiletý se vydal na internátní obchodní školu do Švýcarska, kde nakonec strávil pět let. Poté objížděl mnohé štace s divadlem své matky než v roce 1988 začal studovat herectví na divadelní škole v Kodani. Tu dokončil roku 1992 a zahájil značně různorodou kariéru v televizi, filmu, divadle i rádiu.

Profiloval se jako komik a lidé v Dánsku si ho takto často dodnes spojují. Vytvořil pestrou paletu postav a objevil se v doslova desítkách show ve své zemi a to ať už komediálních či tanečních. Krom toho uváděl vědomostní soutěž a je uznáván i jako moderátor. K o něco serióznějším projektům se dostal přes divadlo, od poloviny devadesátých let účinkoval v celé řadě souborů. Ve filmu na něj čekalo zprvu jen několik nevýrazných rolí. Proto se dá označit role v již zmiňované sérii RIGET za opravdový průlom. Mygind dostal v projektu Larse Von Triera roli Moggeho Moesgaarda, trochu podivínského a trochu lehkovážného studenta medicíny a zároveň syna primáře nemocnice. Jak sám prohlásil, tak se v průběhu natáčení setkal s několika studenty lékařské fakulty a poprvé prokázal dramatičtější polohu, kterou ještě prohloubil v dramatickém seriálu FRIHETENS SKUGGA ze stejného roku a série TAXA, která byla v Dánsku velice populární. V polovině devadesátých let už byl v televizi etablovaný, ještě však scházela výraznější filmová role.

I ve filmu si prošel nejdřív komediálním obdobím. A tak nepřekvapí, že v dětském filmu BABY DOOM se brnkalo v první řadě na komickou strunu. Úspěch sice nepřesáhl hranice Dánska, ale Peter Mygind si vyzkoušel titulní úlohu na velkém plátně. Přes drobnou roličku v celkem ceněném snímku FLYVENDE FARMOR se dostal až ke ztvárnění Walthera ve filmu ET RIGTIGT MENNESKE. Psychologické drama ve stylu programu Dogma 95 vypráví příběh manželů Walthera a Charlotte a jejich dcery Lisy, která zásluhou zaneprázdněnosti svých rodičů tráví většinu času s imaginárním „P“, který jednoho dne vstoupí do reálně do života. Smutný a drásavý film zaznamenal řadu úspěchů na mezinárodní scéně a byl nominován hned ve třech kategoriích na dánské Bodil Awards včetně nominace za nejlepší film. Sám Mygind musel popustit většinu vavřínů a ceny pro Nikolaje Lie Kaase, který zahrál roli „P“. Na druhou stranu snímek putoval po celém světě, dočkal se uvedení i u nás a tím pádem pomohl k jeho kariéře. Dalším úspěchem byla role v nekonvenční komedii SPRÆNGFARLIG BOMBE, v níž se opět sešel s Nikolajem Lie Kaasem.

Nejúspěšnější roli kariéry mu však přinesl Ole Christian Madsen, když ho obsadil do svého FLAMMEN & CITRONEN. Snímek s období konce druhé světové války vypráví o odbojové skupině, jejíž členy jsou Mads Mikkelsen a Thure Lindhardt (název označuje jejich přezdívky). O tom, kde začíná a končí odboj, vyprávěl režisér Madsen v jednom z nejdražších dánských filmů vůbec. Pro českého diváka tím zajímavějším, že se natáčel zčásti i v Praze. Peter Mygind zde odehrál poněkud temnější roli (za níž dostal Zulu Award) a zapsal se nejvíce do podvědomí diváků mimo Dánsko od doby, kdy skončil s RIGET. V samotném Dánsku si pozornost držel také zásluhou dalších populárních televizních rolí, ať už to je série NIKOLAJ OG JULIE, která dostala dokonce prestižní ocenění Emmy za nejlepší seriál v kategorii drama či kriminálka ANNA PIHL, kde měl jednu z hlavních úloh.

Na komediální stránku své osobnosti vůbec nezanevřel, dále účinkuje v řadě show a jiné zase moderuje. V roce 1997 si vzal novinářku a dokumentaristku Lise Mühlhausen, s níž má dva syny. Ti byli několikrát napadeni vrstevníky, na což Mygind reagoval sérií přednášek o šikaně a aktivním zapojením do kampaní na podobné téma. Podporuje také další instituce jako je třeba Dětský fond proti rakovině či Červený kříž. Peter Mygind má bratra Larse, ten je známým odborníkem v oblasti psychologie a pedagogem. A nejen to, zahrál si i ve filmu. Konkrétně v úspěšném dánském dramatu VILLA PARANOIA.

Martin "MM11" Mišúr

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.