Ladislav Pálka

Osobnostcsfd.cz

Režisér/ka

Filmografie

Režisér/ka

1996

Bol raz jeden zámoček, bol raz jeden hrad

Seriál - Animovaný


1994

Guľaté rozprávky

Seriál - Rodinný, Animovaný


1992

Permoník z Kremnickej bane

Seriál - Rodinný, Animovaný


1990

Čo si hračky rozprávali

Seriál - Animovaný


1984

Bolo to dávno, pradávno...

Seriál - Rodinný, Animovaný


1979

Pat a Mat

Seriál - Komedie, Rodinný, Animovaný

Životopis

V roce 1969 absolvoval Pedagogickou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci, obor výtvarná výchova a pionýrské organizace. Učitelství se věnoval jen krátce. Od roku 1972 působil ve výstavnictví. V roce 1974 nastoupil do studia Gottwaldov do ateliéru Hermíny Týrlové, kde se stal členem týmu režiséra Jana Dudeška v profesním zařazení jako asistent animátora.

Postupem času začal působit jako samostatný animátor a později jako režisér a výtvarník. Animoval takřka všechny Dudeškovy večerničky a distribuční filmy. V osmdesátých letech se chopil samostatné režie a úspěšně zpracoval příběhy chlapce Slávka za doby vlády knížete Svatopluka v seriálu pro bratislavskou televizi BOLO TO DÁVNO PRADÁVNO. Brzy přišly další seriály: sedmidílný ČO SI HRAČKY ROZPRÁVALI o hračkách, které jsou samy doma a navzájem si vyprávějí příběhy, které zažily s Marinkou, opětovně sedmidílný tentokrát ploškový papírkový seriál PERMONÍK Z KREMNICKEJ BANE vyprávějící o malém hornickém skřítkovi, který provází malého diváka tajemným podzemím kremnických dolů. Výtvarnou podobu dal také večerníčkovskému seriálu Jindřicha Lišky o příbězích sněhuláků SNEHULIACKE ROZPRAVKY podle scénáře Jána Uličianského. Režíroval poloplastický seriál GUĹATÉ ROZPRÁVKY o míčích a míčkách, kuličkách a balónech, které prožívají svoje příběhy ve světe kulatých pohádek.

Ve studiu animovaného filmu Zlín-Malenovice, kde vznikla většina těchto seriálů, natočil poloplastickou loutkovou technikou čtrnáctidílný večerníčkovský seriál pohádkových pověstí o historii slovenských hradů a zámků BOL RAZ JEDEN ZÁMOČEK, BOL RAZ JEDEN HRAD. Poté, co skončila výroba pro Slovenskou televizi Bratislava, se věnoval ilustraci a podnikání. Založil nakladatelství Sen a vydal několik autorských knih a leporel pro děti. Po obnově výroby ve zprivatizovaných Ateliérech Zlín se podílel na sedmi pokračování loutkového seriálu PAT A MAT. Nejlépe v dílu o natírání podlahy, který získal i cenu diváka na festivalu ve Zlíně.

Pálka ve svojí tvorbě projevil cit pro zpracování dětské literatury a animační schopnosti. Zdaleka takových kvalit nedosáhl jako samostatný autor a scénárista.

Jan "redfoxik" Benda

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.