Monika Švábová

Monika Švábová

Osobnostcsfd.cz

Herečka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

2023

Vánoce na poušti

Film - Komedie


2018

Miroslav Horníček 100

Film - Komedie


2017

Jednotka intenzivní lásky

Film - Komedie


2016

Vojcek

Film - Drama


2013

Kouzlo 4D

Film - Komedie


2010

Ve státním zájmu

Film - Komedie


2007

Celebrity s. r. o.

Film - Komedie

Měsíc nad Buffalem

Film - Komedie


2005

Přes přísný zákaz dotýká se sněhu

Film - Komedie


2000

Příběhy slavných

Seriál - Dokumentární, Životopisný


1989

Člověk proti zkáze

Film - Životopisný, Drama, Historický


1979

Panelstory aneb Jak se rodí sídliště

Film - Komedie

Inženýrská odysea

Seriál - Drama


1978

Filatelistická historie

Film - Komedie


1970

Psíčci lorda Carltona

Film - Komedie


1968

Muž na útěku

Film - Krimi, Drama

Čertův švagr

Film - Pohádka


1966

Martin a červené sklíčko

Film - Krimi, Rodinný


1965

Volejte Martina

Film - Krimi, Rodinný


Neznámy rok

Marie Octobre

Film - Válečný, Drama

Životopis

Herečka Monika Švábová je již několik desetiletí spojena s Plzní, pochází ale z Prahy. Narodila se v rodině uznávaného malíře a grafika Jaroslava Švába (1906-1999). Na základní škola navštěvovala Monika Švábová taneční přípravku Národního divadla a pokoušela se o studium na Taneční konzervatoři, kam ale nebyla přijata. Ke studiu herectví se nakonec dostala po maturitě, kdy krátce hostovala v Divadle na Vinohradech a pak vystudovala na DAMU (1968). V době studií absolvovala také svůj debut na filmovém plátně, kdy se objevila v menších rolích v dětských detektivních filmech VOLEJTE MARTINA (1965) a MARTIN A ČERVENÉ SKLÍČKO (1966). Jedinou hlavní roli Rosy Fürstové hrála Švábová v dnes již zapomenutém filmu o pátrání po válečných zločincích MUŽ NA ÚTĚKU (1968).

Ještě za studií hrála Monika Švábová v Divadle Na zábradlí, kde pak krátce působila i po absolutoriu (1966-1968), v roce 1968 přijala angažmá v Divadle J. K. Tyla v Plzni, kde působí dodnes. Zatímco z filmu a televize je prakticky neznámá, postupem doby se vypracovala mezi přední osobnosti Tylova divadla. I když je Švábová hrdou rodilou Pražačkou, na Plzeň dnes nedá dopustit i přes vlastní vyslovený názor, že mimopražské angažmá u ní prakticky vyloučilo širší uplatnění ve filmu a televizi. Z desítek divadelních rolí stojí za zmínku titulní postavy v klasickém repertoáru (Romeo a Julie, Othello, Tři sestry, Racek), uplatnila se ale i moderních hrách. Dlouholetá úzká spolupráce s Antonínem Procházkou vyústila v její angažmá ve slavném představení Přes přísný zákaz dotýká se sněhu. Přímo pro Moniku Švábovou napsal počátkem osmdesátých let Miroslav Horníček hru Setkání s Veronikou. V poslední době byly pro televizi pořízeny záznamy úspěšných divadelních představení Měsíc nad Buffalem nebo Celebrity, s.r.o.

V době svého dlouholetého plzeňského angažmá hrála Monika Švábová příležitostně v televizi, například v inscenacích PSÍČCI LORDA CARLTONA (1971) nebo FILATELISTICKÁ HISTORIE (1979). Menší příležitost před filmovou kamerou dostala od Věry Chytilové v jejím autorském titulu PANELSTORY ANEB JAK SE RODÍ SÍDLIŠTĚ (1979), o deset let později ztvárnila manželku spisovatele Thomase Manna ve filmu ČLOVĚK PROTI ZKÁZE (1989). Hrála také v několika televizních seriálech, významné je její dlouhodobé působení v plzeňském studiu Československého, respektive Českého rozhlasu.

Monika Švábová je od roku 1974 provdaná za herce Pavla Pavlovského (*1944), který je zároveň jejím kolegou v plzeňském Tylově divadle. Spolu také příležitostně pohostinsky vystupují v pražské Viole. Z jejich manželství pocházejí dva synové. Monika Švábová má dva starší sourozence, bratr Pavel Šváb (*1936) je hudebníkem a s otcovskými geny se uplatňuje i jako výtvarník, sestra Zuzana Kovaříková-Švábová (*1944) je fotografkou.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.