Eva Sitteová

Eva Sitteová

Osobnostcsfd.cz

Herečka

17. srpna, 1954, Krnov, Československo

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

2018

Poslední slovo Charlotty Garrigue Masarykové

Film - Dokumentární, Životopisný, Drama, Historický


2013

Špačkovi v síti času

Seriál - Rodinný, Fantasy


2007

Bestiář

Film - Drama, Romantický


1998

All Saints

Seriál - Drama


1994

Ebbtide

Film - Thriller


1993

Správná šestka

Seriál - Rodinný


1992

Hříchy pro pátera Knoxe

Seriál - Komedie, Krimi, Drama

The Nun and the Bandit

Film - Drama


1989

Ostrov

Film - Drama


1987

Petrovova aféra

Film - Drama


1984

Stín kapradiny

Film - Drama

Displaced Persons

Film

Special Squad

Seriál - Drama


1980

Eva Eva

Film - Hudební, Komedie, Muzikál


1979

Malované na skle aneb Jánošík

Film


1978

Jak se zranit ve službě

Film - Krimi

Já jsem Stěna smrti

Film - Psychologický, Drama

Gefährliche Fahndung

Seriál - Drama


1977

Stín létajícího ptáčka

Film - Psychologický, Drama

Zrcadlení

Film - Psychologický

Světlo bezesných nocí

Film - Životopisný


1976

Den pro mou lásku

Film - Psychologický, Drama

Keby som mal dievča

Film - Drama


1974

Třicet případů majora Zemana

Seriál - Dobrodružný, Krimi, Drama, Akční


1972

Bakaláři

Seriál - Komedie, Krátkometrážní

Životopis

Eva Píchová pochází z rodiny, kde její otec a bratr byli lesáci, dětství tudíž strávila v přírodě a lese. Geny však nejspíše získala po dědečkovi z otcovy strany, ten totiž působil jako sbormistr, maloval a také hrál divadlo. Milovala cirkusy a klauny, a tak nepřekvapí, že jejím přáním bylo být cirkusovým klaunem. Eva měla od dětství zájem o divadlo a učila se hrát na klavír.

Vystudovala střední školu v Kroměříži, kde se mimo jiné učila hrát, tančit, recitovat poezii a pilovat umělecký přednes ve školním uměleckém souboru. Stala se také součástí místního amatérského divadla. Později se přihlásila na brněnskou JAMU, kterou úspěšné absolvovala. Ve druhém ročníku dostává příležitost zahrát si roli Pamely ve filmu režiséra Štefana Uhra Keby som mal dievča (1976). Přichází další filmová nabídka režiséra Juraje Herze Den pro mou lásku (1976), kde sehraje malou roli Hanky.

Šťastně odstartovaná kariéra přináší další role ve filmu Stín létajícího ptáčka (1977), kde má velkou roli Jany, která se sbližuje s rodiči tragicky zahynulého syna. Velkou roli Aldy, artistky a světské, která žije v maringotce, má ve filmu Já jsem stěna smrti (1977). V dalším filmu Zrcadlení (1977) hraje dvojroli Kateřiny a Lucie. Další snímek, ve kterém hraje, je Světlo bezesných nocí (1977).

V televizním seriálu Třicet případů majora Zemana (1977), konkrétně v epizodě Tatranské pastorále, hraje dvojroli, a to Jiřinu Drahotovou a herečku Moniku Bětákovou. Po absolvování JAMU pošilhávala po angažmá v divadle Husa na provázku, ale marně. Z Prahy přichází několik nabídek z divadel, z divadla E. F. Buriana a Městských divadlech Pražských, vybírá si Městská divadla. Hraje v hrách „Malované na skle“, v „Panu Hamilkarovi“, dále v „Hlavě 22“ či v muzikálu „Chicago“.

Vdává se za manžela Vladimíra Sittu, který se věnuje zahradní architektuře, designu a sochařství. Sitta v Čechách neměl z politických důvodů zrovna na růžích ustláno, a tak navrhl odchod ze země. To pro úspěšnou, populární a plně realizovanou mladou herečku sebou neslo velmi bolestné rozhodnutí.

Odcházejí do tehdejšího západního Německa, její muž tam v minulosti pracoval a vyhrál v zahradní architektuře prestižní ocenění Lenne Prize. Usazují se v Essenu. Německo v té době nebylo moc nakloněno uprchlíkům a vidina trvalého pobytu a občanství byla velmi vzdálená, a tak si zvolí za novou zemi pobytu Austrálii.

Eva, už s dítětem, se musela ujmout role matky a ženy v domácnosti v prostředí, kde ze začátku mnoho nerozumí. Intenzivně proto pracuje na zdokonalení znalosti angličtiny, která nebyla v té době valná.

První role, kterou získala, byla ve filmu Displaced Persons (1984) podle scénáře známého australského autora Louise Nowryho, kde hrála i se svou krajankou, herečkou Dášou Bláhovou. Další roli se jí podařilo získat v několikadílném televizním filmu The Petrov Affair (1987). Byla to hlavní role, hrála ženu ruského špióna Vladimíra Petrova. Film měl vynikající jak kritiku, tak výbornou diváckou odezvu. Cítila se na vrcholu blaha a měla pocit, že ji svět leží u nohou.

Seznamuje se s režisérem Paulem Coxem a získává hlavní roli mladé Češky Evy, která je závislá na drogách, ve filmu Ostrov (1989). Hraje zde se světově známou herečkou Irene Papas. Dále hraje v seriálu All Saints (1998) a účinkuje v divadelní hře „Long, long time ago“.

Po roce 1989 se občas rozjela do Prahy, aby udržovala kontakty, které tu kdysi získala. V Austrálii se rozhodla založit si své vlastní divadlo, které nazvala Minitheatre, tedy něco jako divadlo malých forem. Takže se přes noc se stává principálkou, režisérkou, dramaturgyní a často i mecenáškou.

Nastudovala pro české obecenstvo jednoaktovou divadelní hru italského autora Aldo Nikolaje, která byla příznivě přijata publikem v Sydney i v Melbourne, a tak příští hru nastudovala již v angličtině. Vybrala si hru Arnošta Goldflama „Biletářka“, satiru o zneužití moci. Pak následovala hra francouzského autora Jeana Cocteaua „Lidský hlas“. Tato hra měla velký úspěch jak v Sydney, tak v Melbourne, zejména melbournský deník „The Age“ se o ní vyjádřil velmi pochvalně. Dalším představením byla opět hra Aldo Nikolaje, tentokrát v angličtině. Její původní název zněl „Sůl a tabák“, ale Eva ji přejmenovala na „Merry Widow“. Jednalo se o humornou satiru.

V roce 2006 si odskočila do Prahy, kde si zahrála menší roli ve filmu Bestiář (2007). Po návratu uvedla hru Pavla Kohouta „Kyanid o páté“, ve které hrála herečka Zuzi Fort, jenž je rovněž českého původu. Eva žije s manželem a dětmi v Sydney na předměstí North Ryde.

sator

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.