Mnislav Hofmann

Mnislav Hofmann

Osobnostcsfd.cz

Herec

24. března, 1920, Příbram, Československo

29. srpna, 1989, Příbram, Československo

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

1983

Návštěvníci

Seriál - Komedie, Rodinný, Sci-Fi


1982

Plaché příběhy

Film - Krimi, Povídkový


1981

Zralé víno

Film - Komedie

Opera ve vinici

Film - Psychologický, Drama

Konečná stanice

Film - Drama

Hodina života

Film - Drama


1980

Půl domu bez ženicha

Film - Komedie

Útěky domů

Film - Psychologický, Drama

Nenechte se rušit!

Film - Komedie, Drama


1979

Smrt stopařek

Film - Krimi, Drama

Lásky mezi kapkami deště

Film - Komedie, Drama, Romantický

Jak rodí chlap

Film - Povídkový, Drama

Na koho to slovo padne...

Film - Psychologický, Drama


1978

Sólo pro starou dámu

Film - Psychologický, Drama


1977

Hop - a je tu lidoop

Film - Komedie, Fantasy

Vítězný lid

Film - Drama, Historický


1975

Holka na zabití

Film - Komedie, Krimi

Profesoři za školou

Film - Povídkový, Drama

Sto podzimních kilometrů

Film - Komedie


1974

Holky z porcelánu

Film - Komedie

Pavlínka

Film - Drama


1971

Psi a lidé

Film - Komedie, Povídkový


1970

Archa bláznů aneb Vyprávění z konce života

Film - Drama

Rapotínská tragédie

Film - Komedie


1968

Vánoce s Alžbětou

Film - Drama


1967

Noc nevěsty

Film - Drama


1961

Chvíle rozhodnutí

Film - Povídkový


1947

Nikdo nic neví

Film - Komedie, Válečný

Životopis

Mnislav Hofmann (někdy psán i jako Hofman či Hoffman) se narodil 24. března 1920 v Příbrami. Už od dětství se zajímal o divadlo, proto absolvoval dramatické oddělení brněnské Státní konzervatoře v roce 1946. Už jako student hrál v brněnských Komorních hrách (1942 – 1945) a po válce už jako profesionál ve Svobodném divadle a Zemském národním divadle v Brně (1945 – 1948).

Poté postupně prošel jako herec a příležitostně i jako režisér Městským divadlem v Karlových Varech (1948 – 1950), pardubickým Východočeským divadlem (1950 – 1954), Krajským oblastním divadlem Varnsdorf (1954 – 1955), které i krátce vedl, Městským oblastním divadlem Český Těšín (1955 – 1957), libereckým Divadlem F. X. Šaldy (1957 – 1958) a Městským oblastním divadlem Benešov (1958 – 1959).

Když roku 1959 vzniklo Městské divadlo v rodné Příbrami, tak Mnislav Hofmann ihned do něj nastoupil a setrval až do odchodu na odpočinek (1959 – 1980). Jako herec nejvíce těžil ze své fyziognomie, hned na první pohled byla nápadná jeho malá postava, výrazný (do komična laděný) obličej a též po prvním poslechu i zvláštní skřehotavý hlas.

Zahrál si např. (často komediální party) v inscenacích „Loupežník“ (Šefl), „Hrátky s čertem“ (Omnimor), „Tvrdohlavá žena“ (Pan Vydřiduška), „Balada z hadrů“ (Georges), „Ze života hmyzu“ (Dobroděj), „Kat a blázen“ (Don Baltazar), „Jan Hus“ (Mistr Michal), „Ženský boj“ (Rapota), „Mnoho povyku pro nic“ (Mochna), „Měsíc nad řekou“ (Pečárka), „Zkrocení zlé ženy“ (Slušný pán z Mantovy), „Otec“ (Divíšek), „Radúz a Mahulena“ (Druhý stařec) nebo „Strakonický dudák (Tomáš).

Dále si ještě připomeňme kreace Živela („Fidlovačka“), Benátského dóže („Othello“), Kaplana („Svatá Jana“), Pavla („Maryša“), Vézineta („Slaměný klobouk“), Milinského („Ženichové“), Melichara („Paličova dcera“), Komorníka („Úklady a láska“), Vodníka Michala („Lucerna“), Prokopa Kroupy („Krvavý soud aneb Kutnohorští havíři“), Lokaje Firse („Višňový sad“), Františka Fialy („Naši furianti“) atd. atd.

Ve filmu debutoval jako podomek v Machově okupační komedii NIKDO NIC NEVÍ (1947). K další filmové roli se dostal až o dvacet let později. A šlo hned o titulní mužskou – předseda Picin v Kachyňově dramatu NOC NEVĚSTY (1967). Kvůli svému mimopražskému angažmá ho film zpočátku využil jen ojediněle.

Od konce 60. let se jeho filmografie přeci jenom začala rozrůstat, ale vždy šlo jen o epizodky. U diváků je však nejznámější jeho pedantský a přísný, přesto směšný předseda inventarizační komise Rybička ve snímku Juraje Herze HOLKY Z PORCELÁNU (1974).

Z ostatních příležitostí z první poloviny 70. let si uveďme snímky VÁNOCE S ALŽBĚTOU (vrátný Franta), ARCHA BLÁZNŮ (pacient), PSI A LIDÉ (hráč karet), PAVLÍNKA (vrátný v továrně), PROFESOŘI ZA ŠKOLOU (školník Kropáček), HOLKA NA ZABITÍ (nový provozní Rybička). Několikrát si ho do svých projektů vybral režisér Karel Kachyňa, Juraj Herz a též Jindřich Polák i další čeští režiséři.

Dále se předvedl v rozličných filmových dílech VÍTĚZNÝ LID (dělník Václav Slivenecký), HOP – A JE TU LIDOOP (děda Kostečka), SÓLO PRO STAROU DÁMU (Malík), SMRT STOPAŘEK (strážný), LÁSKY MEZI KAPKAMI DEŠTĚ (listonoš), JAK RODÍ CHLAP (prťavý dědek), ÚTĚKY DOMŮ (člen komise), PŮL DOMU BEZ ŽENICHA (soused a vrátný v továrně), NA KOHO TO SLOVO PADNE… (strážný v Prefě), ZRALÉ VÍNO (děda Studénka), OPERA VE VINICI (Ogara), KONEČNÁ STANICE (Perk), HODINA ŽIVOTA (Tunkl) a nebo PLACHÉ PŘÍBĚHY (učitel). Jak vidno, byl čile obsazován do nadprůměrných i podprůměrných filmů.

Příležitostně spolupracoval s rozhlasem a televizními inscenacemi (například CHVÍLE ROZHODNUTÍ, RAPOTÍNSKÁ TRAGÉDIE, NENECHTE SE RUŠIT! a podobně) i seriály (třeba NÁVŠTĚVNÍCI). Herec a režisér Mnislav Hofmann zemřel nakonec trochu pozapomenut ve své rodné Příbrami 29. srpna 1989 ve věku devětašedesáti let. Zde je také pohřben. Dlouhou dobu nebylo ani známo datum úmrtí tohoto tvůrce a mělo se zato, že stále ještě žije. Tento poslední údaj z jeho života se na veřejnost dostal až téměř dvacet let po jeho smrti. Přesto dodnes patří mezi významné české divadelní herce, především příbramského divadla, a filmové herce epizodních rolí.

Jaroslav "krib" Lopour

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.