Rudolf Krátký

Rudolf Krátký

Osobnostcsfd.cz

Herec

16. listopadu, 1919, Brno, Československo

13. dubna, 2009, Brno, Brno, Jihomoravský kraj, Česko

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

2001

Četnické humoresky

Seriál - Komedie, Krimi

Mistr a Markétka

Film - Drama


1998

Naše paní Jarmila Kurandová

Film - Dokumentární, Krátkometrážní, Životopisný


1996

Alžběta Anglická

Film - Drama


1994

Návrat do cizí země

Film - Drama


1993

Císařovy nové šaty

Film - Pohádka, Drama

Případ Auffenberg

Film - Drama, Historický


1990

Maestro

Film - Komedie


1989

Stopy zločinu: Recept na rozloučenou

Film - Krimi

Úraz

Film - Psychologický, Drama


1983

Putování Jana Amose

Film - Životopisný, Drama, Historický


1980

Konec dětských lásek

Seriál - Drama


1978

Čistá řeka

Film - Drama

Historie dirigenta Kaliny

Film - Krátkometrážní, Drama

Opustíš-li mne...

Film - Drama


1977

Před premiérou

Film - Drama


1975

Deník psaný na vodu

Film - Válečný, Drama


1974

Matka

Film - Drama


1973

Dny zrady I.

Film - Válečný, Drama, Historický

Dny zrady II.

Film - Válečný, Drama, Historický


1972

Bakaláři

Seriál - Komedie, Krátkometrážní


1971

Stříbrná šestka

Film - Drama


1970

Očitý svědek

Film - Krimi, Drama


1969

Kladivo na čarodějnice

Film - Horor, Drama, Historický

Šťastný Jim

Film - Komedie

Babbitt

Film - Drama


1968

Moudrý Engelbert

Film - Drama, Historický

Případ korneta Jelagina

Film - Drama, Romantický


1967

Člověk nikdy neví

Film


1966

Sjezd abiturientů

Film - Drama

Nesmrtelný příběh

Film


1965

Anděl blažené smrti

Film - Drama

Neklidné štěstí

Film

Kdo zabil Jean Norwoodovou?

Film - Krimi


1963

Totální kuropění

Film - Drama

Životopis

Rudolf Krátký se narodil 16. listopadu 1919 v Brně. Vystudoval brněnské gymnázium a nastoupil na právnickou fakultu v Brně. Po třech semestrech musel Krátký se studiem skončit, protože byly vysoké školy uzavřeny nacisty. Proto se rozhodl pro divadlo, kterému se věnoval už jako gymnazista. Nejdříve prošel Divadelním studiem v Brně (1939 – 1941) a činohrou olomouckého Českého divadla (1941 až 1945). A zbytek svého dlouhého hereckého života prožil na jevišti brněnského Národního divadla, kde od roku 1945 byl členem až do svého odchodu do penze.

Hostoval také v Městském divadle v Brně. Na divadelních prknech se uchytil také jako divadelní režisér. Krátkého herecký talent šel v ruku v ruce s jeho výraznou tváří, klidným hereckým projevem, vysokou statnou postavou, příjemným melodickým hlasem a vrozenou muzikálností. Díky těmto vlastnostem se zařadil mezi nejvýznamnější charakterní a vyspělé brněnské herce titulních rolí ve druhé polovině 20. století. Podle svých součastníků se vyznačoval veselou a přátelskou povahou.

Z významných divadelních krací si uveďme titulního Jánošíka (Mahenův „Jánošík“), dudáka Švandu („Švanda dudák“ J. K. Tyla), Romea („Romeo a Julie“ Williema Shakespeara), Dona Juana („Don Juan“ dramatika Moliéra), profesora Henryho Higginse (Shawův „Pygmalión“ a muzikál „My Fair Lady“), Wolanda („Mistr a Markétka“ Michaila A. Bulgakova, která se dočkala v roce 2001 taktéž televizního záznamu Rudolfa Tesáčka a Zdeňka Černína).

Díky angažmá v Brně není filmografie Rudolfa Krátkého nijak veliká. Nejvýznamnějším režisérem jeho filmové dráhy byl Otakar Vávra, který režíroval tři snímky ze šesti. Poprvé se zjevil jako pumpař ve Skalského špionážním dramatu ANDĚL BLAŽENÉ SMRTI (1965). Na konci bouřlivých 60. let přetvořil svoji největší a nejznámější filmovou úlohu bývalého soudce Kašpara Huttera, který se snaží – leč marně – varovat svého přítele děkana Kryštofa Aloise Lautnera (Elo Romančík) před zrůdným a zlým inkvizitorem Jindřichem Bobligem (Vladimír Šmeral) ve Vávrově KLADIVU NA ČARODĚJNICE (1968).

V dalších letech si zahrál vyslance a generálního tlumočníka říšského kancléře Adolfa Hitlera (Gunnar Möller) Dr. Paula Schmidta v „historické“ rekonstrukci mnichovských událostí z roku 1938 Otakara Vávry DNY ZRADY (1973), vysokého stranického funkcionáře Tobiáše v dalším dramatu Štěpána Skalského ČISTÁ ŘEKA (1978), významného českého šlechtice Žerotína v historickém životopisném dramatu Otakara Vávry o českém „učiteli národů“ Janu Amosu Komenském (Ladislav Chudík) PUTOVÁNÍ JANA AMOSE (1983) a kardinála v Herzově pohádce CÍSAŘOVY NOVÉ ŠATY (1993).

Výjimečně spolupracoval také s televizními inscenacemi ŠŤASTNÝ JIM (1969) a MAESTRO (1990) a seriálem ČETNICKÉ HUMORESKY (1997). Významně se angažoval také v dabingu a v brněnském rozhlase („Portrét avantgardy“, „Podivín“, „Talenty a ctitelé“, „Mys dobré naděje“, „Podepsán Roman“, „Pírko ptáka Kropeňáka“, „Příběh z pracovny“, „Zadrž blesk na cestě jeho…“, „Nedosněný sen“, „Signály budoucího času“, „Smrt na objednávku“, „Dlouhý deštivý den“, „Vernisáž vzpomínek“, „Viktory boy“, „Dlouhý víkend“, „Co mu řekneš, tati?“, „Car Fjodor“, „Hlavy budoucnosti“, „Gazdina roba“, „Rub a líc“, „Kočičí hra“, „Cesta zarubaná“, „Komedie o manželích“, „Svědkové“, „Macbeth“, „Pygmalión“, „Sedmá velmoc“, „Nevěsta“ atd. atd.), kde hrál, recitoval a interpretoval šansony.

Od Nadace Život umělce získal Cenu Senior Prix (1996), za výkon v inscenaci „Mistr a Markétka“ byl ve svých jednaosmdesáti letech nominován na prestižní Cenu Thálie (2000) a za celoživotní mistrovství v dabingu obdržel Cenu Františka Filipovského (2007). Významná byla také jeho činnost pedagogická, dlouhá léta s úspěchem vyučoval na brněnské Janáčkově akademii múzických umění. Krátce učil i na Státní konzervatoři Brno (1948 – 1949). Až do vysokého věku a konce svého života byl umělecky a veřejně aktivní. Rudolf Krátký zemřel 13. dubna 2009 v Brně ve věku nedožitých vysokých devadesáti let. Pohřben je v Brně.

Jaroslav "krib" Lopour

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.