Marie Štrampachová

Osobnostcsfd.cz

Herečka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

1980

Blázni, vodníci a podvodníci

Film - Komedie

Muž přes palubu

Film - Rodinný


1979

Jak rodí chlap

Film - Povídkový, Drama


1977

Vítězný lid

Film - Drama, Historický


1975

Osvobození Prahy

Film - Válečný, Drama, Historický


1973

Dny zrady I.

Film - Válečný, Drama, Historický

Dny zrady II.

Film - Válečný, Drama, Historický


1971

Dívka na koštěti

Film - Komedie, Pohádka


1969

Po stopách krve

Film - Krimi

Slasti Otce vlasti

Film - Komedie, Historický

Případ pro začínajícího kata

Film - Drama


1966

Romance pro křídlovku

Film - Poetický, Drama, Romantický


1963

Cesta hlubokým lesem

Film - Drama

Životopis

Herečka Marie Štrampachová získala první herecké zkušenosti účinkováním v ochotnickém souboru v rodné Plzni a již ve čtrnácti letech byla angažována do tamního Městského divadla. Tady působila v letech 1923-1927, následujících dvacet let strávila v několika venkovských divadelních společnostech, u nichž prošla v řadě rolí cennou hereckou průpravou.

Po druhé světové válce kočovné herecké společnosti zanikly a Marie Štrampachová přišla do Prahy, kde získala angažmá v nedávno založeném Divadle města Žižkova (1947-1949), které mělo své působiště v paláci Akropolis. Tato scéna však neměla dlouhého trvání a po jejím zániku odešla Štrampachová do Městského divadla v Novém Boru, kde působila v letech 1949-1953. Následujících deset sezón strávila v Městském oblastním divadle v Kolíně, kde byla nejen herečkou, ale později zde pracovala i jako nápověda. V roce 1963 odešla do penze.

Překvapivě až po ukončení aktivní jevištní dráhy našla Marie Štrampachová uplatnění ve filmu a v průběhu 60. a 70. let hrála menší role ve dvanácti filmech. Jejím debutem před kamerou byla postava manželky předsedy družstva ve filmu CESTA HLUBOKÝM LESEM (1963), nevelkou postavu tety hlavního hrdiny ztvárnila o tři roky později ve filmu ROMANCE PRO KŘÍDLOVKU (1966). Stejně malou, ale výraznou roli venkovské ženy hrála v podobenství PŘÍPAD PRO ZAČÍNAJÍCÍHO KATA (1969). Následně se objevila v několika dalších filmech, známých i poprávu zapomenutých, naposledy participovala v postavě staré ženy v rodinném snímku MUŽ PŘES PALUBU (1981).

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.