Viktor Nejedlý ml.

Viktor Nejedlý ml.

Osobnostcsfd.cz

Herec

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

1995

Klekání zvoníme

Film - Komedie, Krátkometrážní, Sci-Fi, Drama


1994

Andělské oči

Film - Komedie


1993

Arabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádek

Seriál - Dobrodružný, Komedie, Pohádka


1991

Obecná škola

Film - Komedie, Drama


1989

Dobrodružství kriminalistiky

Seriál - Dobrodružný, Krimi, Drama, Historický

Kainovo znamení

Film - Drama, Historický

Volná noha

Film - Hudební, Komedie


1987

Proč?

Film - Sportovní, Drama

Páni Edisoni

Film - Komedie, Rodinný

Figurky ze šmantů

Film - Povídkový, Drama

Záhada zlatého servisu

Film - Komedie

Pravidlá kruhu

Film - Drama


1986

Antonyho šance

Film - Psychologický, Drama


1983

Stav ztroskotání

Film - Komedie, Rodinný


1982

Od vraždy jenom krok ke lži

Film - Komedie


1981

Skleněný dům

Film - Rodinný


1975

Osvobození Prahy

Film - Válečný, Drama, Historický


1968

Šíleně smutná princezna

Film - Hudební, Komedie, Pohádka

Životopis

Viktor Nejedlý mladší se narodil 29. července 1911 v Praze do umělecké rodiny.  Jeho otcem byl herec Viktor Nejedlý st. (1884 – 1955), mladší bratr spisovatele a politika Zdeňka Nejedlého (1878 – 1962). S největší pravděpodobností byl už od 30. let zaměstnán celých čtyřicet let v Divadle na Vinohradech. Na vinohradské scéně, kde setrval i po její transformaci na Divadlo československé armády, se také objevoval jako statista v různých činoherních inscenacích.

Například Kupec Girard v Sarmentově (v překladu Jiřího Kárneta) dramatu „Prababička Mouretová" režiséra Bohuše Stejskala a nebo Sedlák ve hře dramatika Jaroslava Janovského „Hledač světla" za režie Antonína Kanderta a za výpravy Adolfa Weniga. Z Divadla na Vinohradech odešel rovnou na zasloužený odpočinek. Na penzi také pracoval jako důvěrník zotavovny na Hrubé Skále.

Od konce 60. let, už jako penzista, si přivydělával také hraním ve filmu, kdy sehrál nepatrné drobné epizodky v necelých dvou desítkách snímků. Debutoval v úložce dvořana krále Dobromysla řečeného Veselý (hrál Bohuš Záhorský) v dodnes oblíbené pohádce Bořivoje Zemana ŠÍLENĚ SMUTNÁ PRINCEZNA (1968) s Václavem Neckářem (princ Václav) a Helenou Vondráčkovou (princezna Helena) v hlavních rolích.

O šest let později se znovu objevil před filmovou kamerou (jedinkrát v 70. letech) jenom proto, aby ztělesnil svého vlastního strýce, historickou postavu profesora a tehdejšího ministra školství Zdeňka Nejedlého, v závěrečné scéně válečného velkofilmu režiséra Otakara Vávry OSVOBOZENÍ PRAHY (1975) o květnových událostech z roku 1945.

Až o dalších šest let se už v 80. letech jeho filmová „kariéra“ naplno rozběhla. Až po sedmdesátce se začal do vysokého věku ve filmu objevovat pravidelně v postavičkách rozšafných a svérázných dědů a dědků (v roce 1987 hrál dokonce čtyři úlohy).

V první polovině 80. let se zjevil jako Václavík v Olmerově filmu SKLENĚNÝ DŮM (1981), stříbrovlasý pedagog v komedii TAJEMSTVÍ HRADU V KARPATECH (1981) Oldřicha Lipského, ladič Viktor v Tučkově komedii OD VRAŽDY JENOM KROK KE LŽI (1982), svatebčan v dalším Lipského komediálním snímku SRDEČNÝ POZDRAV ZE ZEMĚKOULE (1982) a hlídač třešňovky ve STAVU ZTROSKOTÁNÍ (1983) Víta Olmera.

Po tříleté pauze se ve druhé polovině 80. let Viktor Nejedlý uvedl v dalších rolích vrátného Kobese ve snímku Víta Olmera ANTONYHO ŠANCE (1986), vrátného v nemocnici v Kubištově povídce PŘÍBĚH OHNIVÉ TONIČKY z povídkového filmu FIGURKY ZE ŠMANTŮ (1987), dědy Kůrky v Olmerově snímku PÁNI EDISONI (1987), dědy Poldy v PRAVIDLECH KRUHU (1987) Miroslava Balajky, taktéž staršího cestujícího, fanouška Slávie ve Smyczekově dramatu PROČ? (1987), starého kramáře v koprodukčním československo – polském historickém psychologickém filmu KAINOVO ZNAMENÍ / CZARNY WĄWÓZ (1989) Janusze Majewského a ještě starého dědka v hudební komedii VOLNÁ NOHA (1989) režiséra Julia Matuly.

V herecké filmové práci pokračoval ojediněle i v porevolučních 90. letech. Uvedl se jako vedoucí pošty ve filmu pro děti PARTA ZA MILIÓN (1990) Rudolfa Růžičky, vrátný ve známé komedii otce a syna Svěrákových OBECNÁ ŠKOLA (1991), která se dočkala i nominace na amerického Oscara, starý metař v komedii ANDĚLSKÉ OČI (1993) Dušana Kleina podle námětu Bohumila Hrabala s Pavlem Křížem, Josefem Abrhámem, Viktorem Preissem a Pavlem Zedníčkem v ústředních úlohách a zcela naposledy jako starý vrátný v koprodukčním podobenství Juraje Herze PASÁŽ / PASSAGE (1996).

Tímto titulem se pět let před hercovou smrtí definitivně uzavřela jeho herecká filmografie. Dvakrát byl předabován svými kolegy, v PRAVIDLECH KRUHU (1987) Vlastimilem Bedrnou a ve filmu PÁNI EDISONI (1987) Dalimilem Klapkou.

Příležitostně se uplatnil také na televizních obrazovkách (mj. v seriálech DOBRODRUŽSTVÍ KRIMINALISTIKY či ARABELA SE VRACÍ ANEB RUMBURAK KRÁLEM ŘÍŠE POHÁDEK atd.) a před rozhlasovým mikrofonem („Cesta kolem světa za 80 dní“ nebo „O statečné princezně“)

Za svojí věrnost divadlu a filmu obdržel Cenu Senior Prix (1997). Ke konci života dlel v turnovském domově důchodců. Viktor Nejedlý ml. zemřel 4. července 2001 v Turnově, krátce před vysokými devadesátými narozeninami.

Jaroslav "krib" Lopour

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.